رضا غلامی کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری مجله آرونو، در واکنش به دلایل افزایش تورم ماهانه در اردیبهشت ماه و بررسی گزارش تورم ماههای اردیبهشت در دولت، و در نهایت دستور به دستگاههای دولتی برای اقدام در خرداد ماه گفت: عمده کارشناسان معتقد هستند که تورم در کوتاه مدت متاثر از نرخ ارز است. این موضوع میتواند در اردیبهشت ماه نیز اثر خود را داشته باشد. در نتیجه اگر توجه به نرخ ارز نداشته باشیم و سیاستها مبنی بر ایجاد بازارهای جدید برای افزایش نرخ تداوم داشته باشد، کار بیهودهای است که به دستگاهها و وزارتخانههای دولتی بگوییم که قیمت را مدیریت کنند.
چرا که این کار سبب آسیب به منابع و ایجاد مشکل برای آن وزارتخانه، نهاد یا شرکت خواهد شد. باید در ابتدا بتوانید نرخ ارز را مدیریت کنید و سپس به دستگاهها اعلام کنید که متناسب با این نرخ ارز، کالاها و خدماتی که در حوزه تخصصی آنها قرار دارند را مدیریت کنند و اجازه ندهند قیمت آنها افزایش پیدا کند.
وی تاکید کرد: بنابراین آغاز مسیر کنترل قیمتها و مدیریت تورم از میانه راه کار صحیحی نیست.
عدم امکان کنترل تورم در شرایط نوسان نرخ ارز
این کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه نرخ ارز رسمی در کشور، نرخ نیما است و این نرخ نباید دچار نوسانات شود، گفت: سایر نرخها نیز که شامل نرخ قاچاق نیز میشود، باید در بلند مدت به سمت نرخ نیما حرکت کنند. وقتی در نیما جمع شدند ما دو نرخ بیشتر نخواهیم داشت، یک نرخ 28.500 مربوط به کالاهای اساسی و دارو است و نرخ دیگر مربوط به سامانه نیما.
وی ادامه داد: باید تقاضا برای کالای قاچاق را کاهش دهیم و از طریق ارزی که با این کار آزاد میشود کالاهای مورد نیاز مانند لوازم آرایشی بهداشتی که هم اکنون به صورت قاچاق وارد میشود را از مسیر سامانه نیما تامین کنیم. اگر چنین شرایطی شکل بگیرد نرخ ارز قابل کنترل خواهد شد.
در چنین شرایطی شما میتوانید به دستگاهها دستور بدهید که برای کنترل قیمت اقدام کنند چرا که دیگر افزایش قیمت منطقی ندارد. اما در شرایطی که نرخ ارز در حال نوسان است و نرخ سازی بالاتر میانگین صورت میگیرد فشار آوردن به دستگاهها برای کنترل تورم کاربرد چندانی نخواهد داشت.
انتهای پیام/