هادی عبداللهی در گفتوگو با خبرنگار مجله آرونو با اشاره به اینکه کبد در بدن انسان وظایف متفاوتی را بر عهده دارد، اظهار کرد: مهمترین عملکرد کبد سمزدایی بدن است، ذخایر انرژی، ذخایر منابع گلیکوژن در کبد، تولید پروتئینها و آمینواسیدهای ضروری بدن، تولید ویتامینها و فاکتورهای پیشانعقادی از دیگر وظایف این عضو در بدن است.
وی با بیان اینکه بیماری کبد چرب ارمغان زندگی شهرنشینی است، افزود: فعالیت بدنی کمتر و کمتحرکی در زندگی شهرنشینی امروزه بیشتر شده و نوع غذاها پرچرب و پرکالری بوده است، بنابراین اضافه وزن و چاقی بین افراد رواج زیادی دارد و این موارد موجب افزایش بروز بیماریهایی مانند کبد چرب میشود.
فوق تخصص گوارش و کبد بزرگسالان تصریح کرد: کبد چرب بین بزرگسالان شیوع بیشتری داشت، اما در سالهای اخیر سن شیوع این بیماری کاهش یافته و بین کودکان هم گسترش پیدا کرده است، زیرا نوع بازی کودکان تغییر یافته است و در تحرک لازم را ندارند و به سمت بازیهای نشسته و رایانهای گرایش بیشتری دارند.
وی با اشاره به پنهان بودن علائم خطر بروز این بیماری گفت: لازم است بدانیم تنها ۱۰ درصد چربی این عضو طبیعی است، داشتن چربی بیشتر و جایگزینی بافت طبیعی کبد با چربی میتواند علامت خطر باشد، بروز این بیماری در مراحل اولیه علامتی ندارد و بیمارانی که ریسک ابتلاء به این بیماری را دارند، باید مورد بررسی قرار گیرند.
عبداللهی خاطرنشان کرد: خطر ابتلاء به این بیماری در برخی افراد بیشتر است، بیماران مبتلا به دیابت مهمترین گروه افراد پرخطر برای ابتلاء به بیماری کبد چرب هستند و حدود ۵۰ تا ۷۰ درصد آنها مبتلا به این عارضه میشوند، کبد چرب بیماری شایعی است و حدود ۲۵ تا ۳۰ درصد عموم افراد جامعه به این عارضه مبتلا میشوند که آمار بالایی است.
وی با بیان اینکه در برخی افراد خطر ابتلاء به این بیماری بالاتر است، ادامه داد: طبق بررسیها ابتلاء به بیماری کبد چرب در افرادی که دچار فشارخون، دیابت نوع دو، چاقی شکمی و چربی خون هستند، افزایش دارد و عوارض ناشی از بروز این بیماری بیشتر است، برای مثال در بیماران دیابت نوع دو اگر به سمت بیماری کبد چرب پیش بروند، انتظار بروز فیبروز کبدی نیز وجود دارد.
فوق تخصص گوارش و کبد بزرگسالان گفت: افراد لاغر هم میتوانند به کبد چرب مبتلا شوند، کسانی که زمینه ژنتیکی دارند و افرادی که چربی شکمی و زندگی کمتحرکی دارند، نیز در معرض خطر ابتلاء به این بیماری هستند و این بیماری تنها مختص افراد چاق نیست.
سیروز کبدی، مرحله آخر درگیری با بیماری کبد چرب
وی در خصوص عوارض بیماری کبد چرب برای سلامتی بدن تصریح کرد: کبد چرب بیماری شایع و بدون علامتی است و احتمال دارد مورد غفلت واقع شود و نگرانی از بروز این بیماری تنها چرب شدن کبد نیست، بیشترین نگرانی از بروز سکته و فیبروز کبدی در بیماران است و مرحله آخر درگیری با بیماری سیروز کبدی بوده که پیوند کبد تنها راه نجات این گروه از بیماران است.
عبداللهی ادامه داد: پیوند کبد درمان مؤثری برای سیروز کبد است و کشور ما بهترین قطب در این زمینه است، اما برای انجام این عمل باید منتظر گرفتن عضو از افراد مرگ مغزی بود و پس از پیوند باید بیماران مراقبتهای طولانیمدت داشته باشند و داروها را بهطور مرتب مصرف کنند تا دچار عارضه نشوند.
وی درباره روند تشخیص بیماری کبد چرب عنوان کرد: برای تشخیص این بیماری در افراد پرخطر ابتدا آنزیمهای کبد با آزمایش خون و سونوگرافی مورد بررسی قرار میگیرد، در این آزمایشها میتوان متوجه بروز این بیماری شد و در مراحل پیشرفتهتر تشخیص مورد تأیید نهایی قرار میگیرد.
فوق تخصص گوارش و کبد بزرگسالان با تاکید به شیوههای درمانی عارضه کبد چرب گفت: تغییر سبک زندگی مهمترین بخش برای درمان بیماری کبد چرب است، اصلاح شیوه زندگی ۹۰ درصد بخش درمان را به خود اختصاص میدهد، در حال حاضر دارو و درمان مؤثری برای این بیماری وجود ندارد و درمان بیماران در مسیر کاهش وزن، جلوگیری از بروز چاقی، انجام فعالیتهای ورزشی هوازی، پرهیزهای غذایی و کم کردن مصرف کربوهیدراتها، مواد قندی و شکرهای تصفیهشده قرار دارد.