به گزارش خبرگزاری مجله آرونو و به نقل از پایگاه اطلاعرسانی سازمان دامپزشکی کشور، مجتبی نوروزی در آیین افتتاح بیستویکمین کنگره دامپزشکی ایران با اشاره به همزمانی روزهای برگزاری کنگره با مناسبتهای خاص داخلی و جهانی از جمله فتح آندلس بهدست مسلمانان، روز معلم و روز جهانی کارگر اظهار کرد: از سال ۱۹۹۶ میلادی، امنیت غذایی و ایمنی غذایی نزد سران بسیاری از کشورهای عضو سازمان ملل متحد بهعنوان مهمترین مؤلفه هزاره سوم اهمیت یافت تا عموم مردم بهصورت پایدار به غذای سالم و بهداشتی که بدون هرگونه آلودگی باشد، دسترسی داشته باشند.
وی با بیان اینکه از آن مقطع زمانی مقرر شده بود تا سال ۲۰۱۵ تعداد گرسنگان به نصف کاهش یابد، افزود: بر اساس ارزیابی فائو، روند گرسنگی رو به افزایش است و هماکنون یک میلیارد نفر با درآمد یک دلار در روز در حال گذراندن عمر هستند.
رئیس سازمان دامپزشکی کشور با اشاره به چالشهای کنونی تهدیدکننده امنیت و ایمنی غذایی در جهان و افزایش جمعیت و رشد کشورهای در حال توسعه که به رشد تقاضای غذا طی یک دهه آینده منجر خواهد شد، تصریح کرد: گسترش شهرسازی، افزایش تقاضا با توجه به محدودیت شدید منابع آبی و سایر مخاطرات تغییرات اقلیمی، از عوامل تهدیدکنندهای است که باید با کشف راهکارهای جدید و تقویت منابع انسانی به منظور پیشگیری از تشدید ناامنی غذایی و نجات تمام گرسنگان، مد نظر قرار گیرد.
نوروزی با بیان اینکه سه چالش عمده غذایی و افزایش گرسنگی در جهان، نبود تعادل در رژیم غذایی روزانه و چالشهای تولید متأثر از فرسایش خاک، کمبود آب و تهدیدات زیستمحیطی است، گفت: با توجه به اینکه تهدیدات جدید ایمنی مواد غذایی بهطور مداوم در حال ظهور است، تغییرات در محیطزیست و افزایش مقاومت میکروبی، امنیت غذایی و ایمنی غذایی پایدار را تهدید میکند.
وی با اشاره به عوامل تأثیرگذار دیگر مانند افزایش سفر در جهان و پیامدهای زیستمحیطی این مسئله اظهار کرد: رشد مصرف نابجا و غیرضروری آنتیبیوتیکها و اثرات منفی آن در روند درمان و شیوع سایر ناهنجاریها، وقوع انواع سیلهای مهلک نابهنگام و آتشسوزیهای مخرب در روسیه، آمریکا و اروپا از دیگر تهدیدات امنیت غذایی و ایمنی غذایی است.
رئیس سازمان دامپزشکی کشور با اشاره به تدبیر درست سازمانهای زیرمجموعه سازمان ملل متحد در رویکرد جدید که سلامت واحد (one health) است، گفت: در واقع با این رویکرد سلامت واحد، سلامتی اکوسیستم، انسان و دام به یکدیگر مرتبط است و غفلت از هرکدام از این سه مورد باعث بروز انواع بیماریهای نوپدید و بازپدید خواهد شد.
نوروزی با بیان اینکه کنگرههای دامپزشکی موقعیت بسیار مغتنمی برای استفاده از دانش، مطالعات، تجربیات و انرژی دانشجویان و اساتید و محققان دامپزشکی در بررسی راهکارهای کمککننده به تحقق امنیت غذایی و ایمنی غذایی پایدار است، افزود: اگر موفقیتهایی در حوزه سلامت و بهداشت ملی رخ داده، این دستاوردها حاصل یافتههای تحقیقاتی و علمی است.
وی با بیان اینکه توجه به بهداشت و امنیت غذایی، اپیدمیولوژی، بیماریهای نوظهور و بازپدید، بهداشت محیط، معرفی داروها و مکملهای غذایی سالم و کارآمد، استفاده از هوش مصنوعی و رسیدگی به رفاه دام و حیوانات، از محورهای بیستویکمین کنگره دامپزشکی ایران است، گفت: سازمان دامپزشکی کشور بهدنبال بازمهندسی در فرایندهای سازمانی است و با ایجاد مرکز بیماریهای منتقله دامی و فراوردههای خام دامی بهدنبال بنیان گذاشتن دامپزشکی نوین در کشوری است که پیش از طلوع اسلام و زمانی که اروپاییان مبادرت به نامگذاری نخستین شنبه آوریل هر سال به نام روز جهانی دامپزشکی کنند، به آغاز دامپزشکی اقدام کرده بودند.