میرشهرام صفری در گفتوگو با خبرنگار مجله آرونو با اشاره به عوامل مؤثر بر هوش کودکان اظهار کرد: عوامل مختلفی بر میزان هوش و توانمندی فرزندان تأثیرگذار است که بخشی از این عوامل به دوران نوزادی و بخش دیگری به دوران بارداری مادر مربوط میشود.
وی افزود: مادر در دوران بارداری باید مادر در دوران بارداری باید از استرس دوری کند و آرامش داشته باشد، چراکه موارد بیان شده بر رشد و نمو کودک تأثیر بسیاری دارد، همچنین یک مادر باردار باید از مواد سمی، آلایندهها و داروهایی که بر مغز کودک تأثیرگذار است دوری کند تا نوزاد متولد شده از مغز سالم و بهره هوشی خوبی برخوردار باشد.
عضو هیئت مدیره انجمن اعصاب ایران تصریح کرد: در دوران بارداری، مادر باید به خواب کافی خود اهمیت دهد و در صورتی که بارداری او دارای مشکلاتی است، به دنبال درمان باشد، همچنین ابتلای مادر به مشکلاتی از جمله آلرژی و حساسیتهای خاص میتواند بر مغز کودک تأثیر داشته باشد.
صفری ادامه داد: با توجه به اینکه دوران نوزادی یکی از مهمترین دوران زندگی هر فرد بهشمار میرود، فراهم کردن تغذیه مناسب برای نوزاد که همان شیر مادر است و استفاده مکملها با دستور پزشک از جمله موارد حائز اهمیت بهشمار میرود.
وی با بیان اینکه نوزاد باید خواب کافی داشته باشد و در صورتی که موانعی بر سر داشتن خواب کافی و باکیفیت کودک وجود دارد، والدین باید نسبت به رفع آن اقدام کنند، گفت: والدین باید به صورت مداوم با کودک بازی کنند، چراکه بازیهای مختلف منجر به افزایش توانمندی کودکان خواهد شد.
توانمندی کنجکاوی و جستوجوگری را در نوزاد تقویت کنید
عضو هیئت مدیره انجمن اعصاب ایران با بیان اینکه پخش شدن و شنیدن آهنگهای ساده و دارای کلام تأثیر مؤثری بر رشد هوشی کودک خواهد داشت و از جمله این آهنگها میتوان به آهنگهای ساده کودکانه اشاره کرد، اضافه کرد: نوزاد در مراحل ابتدایی، یادگیری را از طریق آواها و ریتم تشخیص میدهد و از اینرو به آهنگها واکنش خوبی نشان میدهد.
صفری با بیان اینکه هنگامی که نوزاد مراحل رشد خود را طی میکند، توصیه میشود که والدین تمرین آواز و همخوانی با او داشته باشند، افزود: والدین باید با کلمات ساده صحبت کردن با نوزاد را آغاز کنند و سپس به سمت استفاده از کلمات پیچیده پیش بروند تا توانمندیهای کلامی نوزاد افزایش پیدا کند.
وی با بیان اینکه تهیه کردن اسباب بازیهای مناسب سن از دوران نوزادی تا بزرگسالی از موارد حائز اهمیت بهشمار میرود و منجر به رشد هوشی نوزاد میشود، تصریح کرد: لمس کردن و ماساژ بدن نوزاد منجر به افزایش توانمندیهای حسی و حرکتی او خواهد شد.
عضو هیئت مدیره انجمن اعصاب ایران با بیان اینکه توصیه میشود که والدین توانمندیهای کودک مبتنی بر حافظه او را سیار بالا نبرند و بیشتر توانمندی کنجکاوی و جستوجوگری را در نوزاد خود تقویت کنند، ادامه داد: والدین باید توجه داشته باشند که مهمترین توصیه برای رشد هوشی مناسب کودکان، پرهیز از استفاده وسایل ارتباطی دارای صفحه نمایش هوشمند از جمله تلفن همراه، تبلت و لپتاپ است.
صفری خاطرنشان کرد: برای نوزادان زیر دو سال مدت زمان استفاده از تلفن همراه و سایر وسایل ارتباطی دارای صفحه نمایش هوشمند برابر با صفر و برای کودکان دو تا پنج سال حداکثر زمان توصیهشده یک ساعت است که والدین باید نسبت به این موضوع توجه ویژهای داشته باشند.