به گزارش خبرگزاری مجله آرونو و به نقل از وبدا، سعید کریمی اظهار کرد: درمان ناباروری جزو مهمترین وجوه قانون جوانی جمعیت به حساب میآید، سیاستهای کشور به نحوی بود که در حوزه کنترل جمعیت گام برداریم، اما سیاستها تغییر کرده است و در حال حاضر در مسیر جوانی جمعیت گام برداشتهایم.
وی با بیان اینکه نسبت به احداث مراکز درمان ناباوری و ارائه خدمات سطح دو اقدام کردهایم، افزود: ۸۷ مرکز درمان ناباروری سطح دو در کشور ایجاد شده و دولت سیزدهم، این مراکز را برای نخستینبار در کشور احداث کرده است.
معاون درمان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: پیش از دولت سیزدهم، هیچ مرکز درمان ناباوری سطح دو در کشور وجود نداشت، اما شرایط حال حاضر به نحوی است که تمام دانشگاههای علومپزشکی کشور حداقل یک مرکز درمان ناباروری سطح دو وجود دارد.
کریمی درباره مراجعه به مراکز درمانی سطح دو ادامه داد: بررسیها بیانگر این است که ۳۷ هزار و ۴۹۲ نفر برای درمان ناباروری به مراکز سطح دو مراجعه کردهاند و موفقیت ۳۰ درصدی حاصل شده است.
وی درباره مراکز درمانی سطح سه ناباروری اضافه کرد: ۱۲۶ مرکز درمان ناباروری سطح سه در تمام استانهای کشور وجود دارد که از این تعداد ۵۰ مرکز دولتی و مابقی خصوصی هستند، بررسیها بیانگر این است که یک میلیون و ۱۱۲ هزار و ۶۸۳ مورد برای دریافت خدمات تخصصی به مراکز درمانی سطح سه مراجعه و خدماتی مانند IVF دریافت کردهاند، ۳۶ هزار مورد از مجموع افرادی که خدمات IVF را دریافت کردهاند نتیجه حاصله مثمر ثمر واقع شده است.
معاون درمان وزارت بهداشت ادامه داد: مراکز درمان ناباروری سطح سه، خدمات درمانی فوق تخصصی را به مراجعه کنندگان ارائه میدهند، به طور مثال، حدود ۳۰ تا ۳۴ از افرادی که ناباروری را تجربه میکنند خدمات ICI دریافت کردهاند.
کریمی درباره پوشش بیمه خدمات درمان ناباروری گفت: ۹۰ درصد خدمات ناباروری چه در بخش سرپایی و چه در بخش بستری تحت پوشش بیمه و ۳۳ خدمت مربوط به اقدامات جراحی در حوزه درمان ناباروری نیز تحت پوشش بیمه قرار گرفته است؛ زایمان در مراکز درمانی دولتی به صورت رایگان انجام میشود و ۳۳۳ هزار و ۸۱۰ مورد زایمان طی سال گذشته در مراکز دولتی انجام شد و تمام این موارد به صورت رایگان بود.
وی با بیان اینکه برگزاری دورههای توانمندسازی پرسنل شاغل در مراکز درمانی را در کانون توجه قرار دادهایم، افزود: ۲ هزار دوره توانمندسازی خدمات زایمانی برای ۶۰ هزار ماما که در مراکز درمانی مشغول به خدمت رسانی هستند، ارائه دادیم، همچنین کارگاههای آموزشی ویژه برای ماماهایی که در اورژانسهای مامایی مشغول به فعالیت هستند، ارائه دادهایم و ۱۲۰ ماما در کارگاههای آموزشی شرکت کردهاند.
معاون درمان وزارت بهداشت درباره دورههای آموزشی ویژه مادران باردار گفت: ۲۷۰ هزار کلاس ویژه مادران باردار با هدف سوق دادن آنها به سوی زایمان طبیعی برگزار کردهایم، گسترش زایمان طبیعی از اهداف وزارت بهداشت به حساب میآید؛ به همین دلیل، مراکز زایمان طبیعی بیدرد خود را توسعه دادهایم و زایمان طبیعی بدون درد با روشهای دارویی و غیردارویی انجام میشود.
کریمی درباره خلاءهای قانونی در زمینه درمان ناباروری مانند رحم اجارهای گفت: در ارتباط با خلاءهای قانونی در حوزه ناباروری باید گفت که قانون اهدای جنین به تصویب رسیده است، همچنین موضوع اهدای تخمک مورد توجه مجلس شورای اسلامی قرار گرفته است؛ به دلیل اینکه مسائل حقوقی و نفوس در حوزه اهدای تخمک دخیل است باید این موضوع مورد بررسی کامل قرار میگرفت، در حال حاضر، لایحهای مربوط به اهدای تخمک در سطح ریاست جمهوری آماده شده و در دست بررسی قرار دارد.
وی ادامه داد: پژوهشگاههای متعددی در حوزه درمان ناباروری فعالیت میکنند، اما ارائه بودجه پژوهشی بر اساس روشی مشخص پرداخت میشود، پروپوزالهای ارائه شده در کمیته علمی مورد بررسی قرار میگیرند و هیچ تفاوتی میان مؤسسات مختلف وجود ندارد، اگرچه اجرای ۴۰ درصد از قانون جوانی جمعیت بر عهده وزارت بهداشت است، اما بودجهای که در این زمینه برای وزارت بهداشت تخصیص یافته، مناسب نیست، ما از مسئولان درخواست داریم که میزان بودجه وزارت بهداشت در امر جوانی جمعیت را افزایش دهند.
معاون درمان وزارت بهداشت افزود: اگرچه اقدامات شایستهای در حوزه درمان ناباروری انجام دادهایم و توانستهایم ۸۷ مرکز درمان ناباروری در کشور ایجاد کنیم، اما باید بگوییم درمان ناباروری مستلزم بودجه است و تقاضا داریم که میزان بودجه تخصیص یافته به وزارت بهداشت در این حوزه افزایش یابد.
کریمی درباره شمول خدمات مامایی تحت پوشش بیمه اظهار کرد: از زمان صدور یک مصوبه شورای عالی بیمه تا زمان اجرای آن، مدت زمانی سپری میشود، اگرچه وزیر بهداشت به عنوان رئیس شورای عالی بیمه انتخاب شده و ریاست این شورا را در دست دارد باز هم اجرای مصوبات کمی زمانبر است، وزارت بهداشت، حقوق جامعه خدوم مامایی را پیگیری میکند و خدمات مامایی تحت پوشش بیمه قرار گرفته است.
وی خاطرنشان کرد: زنانی که دچار نارسایی شدهاند و وارد دورههای درمانی مانند شیمیدرمانی میشوند، میتوانند از خدمات ذخیرهسازی تخمک استفاده کنند، ذخیرهسازی تخمک نباید جایگزین فرهنگسازی بارداری در سن مناسب شود؛ هنگامی که یک فرد از شرایط سنی و فیزیولوژیکی مناسبی برخوردار است زمان بارداری او مناسب قلمداد میشود و ما باید به نحوی فرهنگ سازی کنیم که بارداری در سنین مناسب اتفاق بیفتد.
معاون درمان وزارت بهداشت با بیان اینکه گزارشهایی درباره دریافت ویزیت خارج از تعرفهها گزارش شده، افزود: اگر یک پزشک نسبت به دریافت هزینه خارج از تعرفهها اقدام کند بر حسب تعداد تخلفات انجام شده جریمه میشود، میزان جریمه دریافت هزینه خارج از تعرفه برای بار اول معادل ۱۰ برابر مبلغ دریافت شده است، میزان جریمه برای دریافت هزینه خارج از تعرفه برای بار دوم و سوم به ترتیب ۲۵ و ۵۰ برابر هزینه دریافت شده است.
کریمی درباره چگونگی ثبت شکایات مبنی بر دریافت هزینه خارج از تعرفه گفت: اگر یک مراجعه کننده نسبت به یک پزشک شکایت دارد، باید ادعای خود را اثبات کند؛ پرداختها باید به صورت مستند باشد یعنی اینکه رسید از پزشک دریافت کنند یا فیش واریز به حساب یک شخص را داشته باشند، بیماران با مراجعه به سازمان نظام پزشکی، معاونتهای درمان دانشگاههای علوم پزشکی و سامانه ۱۹۰ وزارت بهداشت میتوانند شکایت خود را ثبت کنند.
وی درباره ماندگاری پزشکان طرحی در مناطق کمبرخوردار ادامه داد: موضوع معیشت پزشکان جوان که به تازگی فارغالتحصیل شدهاند باید در کانون توجه قرار گیرد، پزشکان جوانی که به تازگی فارغالتحصیل شدهاند باید دوره طرح خود را بگذرانند و این موضوع پیش از انقلاب اسلامی به تصویب رسیده و پس از انقلاب اسلامی نیز در کانون توجه قرار گرفته است، میزان دریافتی یک پزشک طرحی حدود ۱۲ میلیون تومان است.
معاون درمان وزارت بهداشت ادامه داد: دولت سیزدهم، موضوع ماندگاری پزشکان طرحی در مناطق محروم را در کانون توجه قرار داده است و بدین منظور با سازمان اداری و استخدامی توافقاتی حاصل کرده است، در حال حاضر، پزشکانی که در مناطق محروم مشغول به فعالیت هستند برای هر روز ماندگاری در این مناطق مبلغ یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان دریافت میکنند، مبلغ ماندگاری پزشکان در مناطق محروم تا پایان بهمن سال گذشته پرداخت شده است.
کریمی ادامه داد: علاوه بر ماندگاری در مناطق محروم، «حق مقیمی» برای پزشکان در نظر گرفتهایم، بر اساس تصمیمهای اتخاذ شده، حق مقیمی پزشکان در روزهای تعطیل معادل چهار میلیون و ۹۵۰ هزار تومان است و این مبلغ برای روزهای غیرتعطیل نیز سه میلیون و ۷۵۰ هزار تومان لحاظ شده است.
وی افزود: پزشکانی که در مراکز درمانی مناطق محروم مشغول به فعالیت هستند مشمول دریافت تعرفه بخش خصوصی میشوند، میزان تعرفههای پزشکی در سال جاری تا حد قابل قبولی افزایش یافت میزان تعرفههای پزشکی نمیتواند عقب افتادگی ۱۰ تا ۱۵ سال گذشته را جبران کند.
معاون درمان وزارت بهداشت گفت: موضوع سقف خدمات پزشکان در سال ۹۵ به تصویب رسید و تا سال ۱۴۰۰ ادامه داشت؛ این در حالی بود که جهش ارزی در سال ۹۸ صورت گرفت پزشکان میتوانستند خدمات را به صورت محدود ارائه دهند یعنی میزان خدمات ارائه شده برای هر پزشک مشخص بود، میزان سقف ارائه خدمات توسط یک پزشک خاص در بیمارستانهای دولتی مناطق محروم را حذف کردیم و هر پزشک میتواند بدون سقف خدمات پزشکی ارائه دهد.