خوزستان… خوزستان … خوزستان… نامت یادآور تشنگی است و زخم و عشق و خاک…
خوزستان سرزمین غریبی است که خاکش طلاست و آبش… و هوایش… بگذارید نگویم و حالا همین خاکی که حاصلخیز است و نفت را در آغوش کشیده، میتواند بلای جان هم بشود.
سالهاست که مردمان این خطه به جای هوا، خاک میخورند و ریههایشان رنگی از تیرگی و غبار به خود گرفته. قصه پر غصه خوزستان با ریزگردهایش حالا دارد به شهرهای دیگر هم میکشد، مردمان دیگر نقاط کشورمان هم حالا با این درد دست و پنجه نرم میکنند؛ دردی که دارد تبدیل میشود به یک درد مشترک.
با چشیدن همین درد است که برخی از هنرمندان دست به کار خلق آثاری میشوند تا شمهای از این ماجرای سوزناک را روایت کنند.
رضا حیدری هم یکی از همین هنرمندان است که این روزها ایسنتالیشینی با نام «خوزستان» را پیشروی مخاطبان قرار داده است.
«خوزستان» او هر روز در تماشاخانه صحنه آبی اجرا دارد و به انگیزه همین اجرا گفتگوی کوتاه آرونو را با او میخوانید.
حیدری معتقد است که اجرایش نوعی تئاتر مفهومی است؛ نوعی چیدمان که هر روز از ساعت ۱۶ تا ۲۰ برپاست و تماشاگر میتواند در هر لحظه با این اجرا همراه شود و هر زمان که اراده کند، از آن جدا شود.
این کارگردان که خود اهل کرمانشاه است، میگوید: کار ما درباره ریزگردهای خوزستان است. در کرمانشاه هم همین مشکل را پیدا کردهایم و شخصا گرد و خاک معلق در هوا را از نزدیک لمس کردهام. اما انتخاب خوزستان از این جهت است که این استان از هر نظر، مشکلات جدیتر و بزرگتری دارد. غلظت گرد و غبار در این منطقه خیلی بیشتر و شرایط هوا بسیار حادتر است.
حیدری که چند وقتی است اجرای خود را آغاز کرده، در این مدت میزبان تماشاگران و هنرمندان متعددی از تئاتر و هنرهای تجسمی و فعالان محیط زیست بوده و کاوه مدنی هم به این کار توجهی داشته است. هرچند حیدری از مسئولان و نماینده خوزستان هم دعوت کرده تا اجرایش را ببینند ولی تا به حال هیچ مسئولی به تماشای این اثر نیامده است.
او ابراز تاسف میکند: حل مساله ریزگردها نیازمند همکاری ۲۵ ارگان است و به نظر میرسد کار بسیار دشواری باشد.
حیدری با قدردانی از تماشاگرانی که به تماشای این اثر رفتهاند، اضافه میکند: تماشاگران بسیار خوبی داشتهایم. جالب است که هر یک از تماشاگران برداشتهای خیلی متفاوتی داشتهاند. هر کس با زاویه دید خود با این نمایش همراه میشود و جالبتر اینکه خیلی از تماشاگران با دیدن این کار منقلب میشوند. در این مدت شاهد اتفاقهای خیلی خاصی بودهایم.
او درباره توجه آثار هنری به موضوعات اجتماعی همچون محیط زیست میگوید: شخصا برای خود من در وهله اول بخش هنری ماجرا در اولویت است و با این نگاه، به سمت موضوعات میروم و میکوشم از حداقل امکانات، بیشترین استفاده را ببرم.
حیدری ادامه میدهد: در پرداختن به مسائل اجتماعی، من فقط میتوانم برای خودم تصمیم بگیرم. در همین اجرا تماشاگر غیر هنری و تماشاگری آرتیست داشتهام که برخوردی یکسان با کار داشتهاند. هر کدام درک خود را از این اثر دارند. تلاش کردهام دنبال حرفهای قلنبه سلنبه نروم. به هر صورت پرداختن به مسائل اجتماعی، به نگاه هنرمندان برمیگردد و البته فضا هم باید فراهم باشد. همچنانکه در پرداختن به مسائلی مانند محیط زیست، محدودیتهای زیادی وجود دارد.
نمایش مفهومی «خوزستان» تا پایان آذر ماه هر روز از ساعت ۱۶ تا ۲۰ میزبان تماشاگران است. مخاطبان این اثر در تمام لحظات این بازه زمانی میتوانند به دیدن این اثر بیایند و هر لحظه که تمایل داشتند، محل اجرا را ترک کنند.
این اثر نمایشی در موسسه هنرهای نمایشی صحنه آبی به نشانی: خیابان ولیعصر، بالاتر از چهارراه طالقانی، نبش کوچه ریاض، شماره ۱۵۹۵، طبقه سوم، پلتفرم «چ ی د م ا ن» اجرا دارد.
انتهای پیام