به گزارش آرونو ، ماه گذشته سیلابهایی در برخی نقاط کشور رخ داد و خساراتی به بار آورد. بررسی کارشناسی نشان میدهد کوتاهیهایی که در دولت گذشته صورت گرفته عامل آسیبپذیری در زمان وقوع سیلابها شده است.
در همین زمینه ظهیر حیدری نژاد کارشناس منابع آب در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی آرونو بیان کرد: سیلاب در کشورمان امری است که هر چند سال رخ میدهد و خسارتهای زیادی را وارد میسازد. پس از هر سیلابی کمیتههایی شکل میگیرد و اقدامهای موقتی نیز انجام میشود و جلسه پشت جلسه اما درنهایت هیچ قدم خاصی برداشته نمیشود و آش همان آش و کاسه همان کاسه.
این کارشناس منابع آب نداشتن سند جامع کنترل سیلاب را یکی از مهمترین مواردی دانست که سبب شده اقدامهای صورتگرفته در مواجهه با سیل بینتیجه باشد.
حیدری نژاد خاطرنشان کرد: سیل در کشورمان به دلایل مختلفی روی میدهد که امسال پدیده مانسون عامل بروز آن بود و سالهای قبل نیز دلایل دیگری سیل را رقم میزد.
وی گفت: درهرصورت نحوه درست مقابله با سیلابها برای کشور خشک و نیمه خشکی مانند ایران بسیار اهمیت دارد زیرا اگر درست و علمی باشد هم میتواند در تغذیه منابع آب زیرزمینی که اکنون به وضعیت بحران رسیده مؤثر باشد و هم برای سایر مصارف از آن استفاده کرد.اساسا کنترل روانآبها از هر نوع که باشد برای کشور ما حائز اهمیت است.
این کارشناس منابع آبی ادامه داد: سیلابها برای تغذیه سفرههای زیرزمینی بسیار مهم هستند بهخصوص اکنون که دشتهای کشورمان با فرونشستهای متعدد دستبهگریبان شدهاند. در سالهای آینده بهوفور خواهیم شنید که در کشورمان ساختمانها، بناها و جادههای زیادی میریزند که دلیل همه این ریزشها، فرونشست زمین در اثر افت سطح آب سفرههای زیرزمینی است. به عنوان یک کارشناس این خطر را الان گوشزد می کنم و بارها و بارها بر آن تاکید می کنم ان شالله که مسئولین ذیربط بدان توجه کنند. نگذاریم مانند موضوع گرد و غبار به نقطه ای برسد که علاج آن سخت و دشوار گردد.
وی گفت: بنابراین استفاده و کنترل سیلاب در کشورمان بیش از هر زمان دیگری از اهمیت برخوردار است و کنترل صحیح سیلابها در تأمین آب بخش های کشاورزی و حتی صنعت نیز میتواند مورداستفاده واقع شود.
این کارشناس منابع آب خاطرنشان کرد: دستگاههای مختلفی در زمینه سیلاب متولی هستند اما در طول سالها هیچ دستگاه ناظری عملکرد آنها را ارزیابی نکرده و این امر سبب شده هرساله کشورمان از ناحیه سیلاب خسارت ببیند و کمتر استفادهای از آن داشته باشد.
حیدری نژاد ادامه داد: دستگاههای متولی در سیلاب مشخص هستند اکنون وظیفه سازمان بازرسی کل کشور است که در این زمینه ورود کرده تا مشخص شود کدام دستگاه به وظیفه خود درست عمل کرده و کدام دستگاه ترک فعل دارد.
وی افزود: سازمان بازرسی باید ببیند آیا نقشه پهنهبندی خطرات سیلاب در کشور تهیه شده یا خیر و اگر تهیه نشده کدام دستگاه در دولت گذشته در زمینه مسئولیت خود کوتاهی کرده است و با آن دستگاه برخورد جدی صورت گیرد.
این کارشناس منابع آبی گفت: در برخی مناطق کشور خاک تثبیت نشده داریم که خود این خاکها در سیلاب بیشتر خسارت وارد میکنند. سازمان بازرسی باید ورود کرده و ببیند کدام سازمان در امر پایدار سازی خاک کوتاهی دارد. برای تثبیت خاک اقدامهایی مانند درختکاری و سایر روشهای علمی موردنیاز است که نهاد متولی آن نیز مشخص است.
وی ادامه داد: در برخی مناطق آبخیزی داری و آبخوانداری باید صورت گیرد و متولی این بخش هم مشخص است دستگاه قضا باید ورود کرده و در این زمینه رسیدگی کند که دستگاهها چه کردهاند.
این کارشناس منابع آب گفت: تغییر کاربری رودخانهها و تغییر مسیر رودها در این سالها به دلایل مختلف اتفاق افتاده که همین امر به سیلابهای بنیانکن دامن زده است باید در این زمینه رسیدگی جدی صورت گیرد.
وی ادامه داد: در بحث سیلاب اقدامهای کوتاهمدت بههیچوجه جوابگو نیست و همین امر سبب میشود از این سیل تا سیل بعد اقدام جدی صورت نگیرد.
این کارشناس منابع آب خاطرنشان کرد: باید برای سیلاب در کشورمان یک سری اطلاعات پایه تدوین کرد و علاوه بر آن یک نقشه دقیق از سیمای خاک کشور تهیه کرد و نیز نقشه پهنهبندی خطر سیلاب باید بصورت واقعی تهیه شود.
حیدری نژاد افزود: تدوین نقشه جامع سیلاب و داشتن اطلاعات پایه کمک خواهد کرد بتوانیم در برابر هر سیلاب اقدامهای درست و اصولی انجام داده و تهدید سیل را تبدیل به فرصت برای اقلیم نیمه خشک کشور کنیم.
وی گفت: رییس محترم دولت همت و اراده لازم برای برون رفت از این وضعیت و جلوگیری از تکرار وقایع مشابه را دارند و بحمد الله نشان دادند که مرد میدان عمل هستند و امید است مسئولان میانی همچون رئیسجمهور پای کار باشند.