به گزارش خبرگزاری مجله آرونو، طبق نقشه زیر در هفته سی و هشتم از سال زراعی جاری و از تاریخ نوزدهم تا بیستوپنجم خرداد، در استانهای واقع در یک سوم شمالی کشور، شرق و مرکز بارش رخ داده است.
میانگین بارش استان اصفهان ۰.۶ میلی متر، تهران ۰.۶ میلی متر، خراسان جنوبی ۱.۱ میلیمتر، خراسان رضوی ۰.۷ میلی متر، سمنان ۰.۲ میلیمتر و یزد ۱ میلیمتر از میانگین بارش بلند مدت طی این هفته بیشتر و میانگین بارش کشور نسبت به بلند مدت ۰.۲ میلی متر کمتر بوده است.
بیشینه بارش تجمعی این هفته در ایستگاه فریمان (سینوپ) در استان خراسان رضوی به میزان ۵۰.۳ میلی متر، خرجگیل در استان گیلان به میزان ۳۶.۲۲ میلی متر و ایستگاه ده صوفیان در استان سمنان به میزان ۳۳.۵ میلی متر ثبت شده است.
پهنهبندی مقدار انحراف مجموع بارش دریافتی کشور نسبت به بلند مدت
نقشه زیر انحراف مجموع بارش تجمعی هفته سی و هشتم از سال زراعی جاری نسبت به بازه زمانی مشابه بلند مدت (۱۳۹۹-۱۳۷۰) را نشان میدهد که طبق این نقشه، انحراف بارش دریافتی نسبت به بلند مدت طی این هفته در بیشتر مناطق کشور نرمال تا کمتر از آن بوده است.
استانهای سمنان، قم، خراسان جنوبی، یزد و اصفهان، در بخشهایی از مساحت خود بارش بیشتر از نرمال تا ۲۰ میلیمتر داشتهاند. استانهای خراسان رضوی، تهران، گیلان، مازندران، آذربایجان شرقی و غربی، زنجان و کرمان، در بخشهایی از مساحت خود بارش بیشتر از نرمال تا ۴۰ میلیمتر و در بخشهای دیگر بارش کمتر از نرمال تا ۱۵ میلیمتر داشتهاند.
استانهای خراسان شمالی، گلستان، اردبیل، هرمزگان و سیستان و بلوچستان، در بخشهایی از مساحت خود بارش کمتر از نرمال تا ۱۵ میلیمتر داشته و سایر استانهای کشور در شرایط نرمال بوده است.
پهنهبندی خشکسالی ۱۴ روزه کشور
نقشه زیر بیانگر وضعیت خشکسالی بر طبق شاخص کوتاه مدت مؤثر ۱۴ روزه EDI است که این نقشه نشان میدهد بخشهایی از نیمه شرقی کشور از نظر شاخص مؤثر خشکسالی در شرایط ترسالی خفیف تا شدید و نوار شمالی و شمال غرب کشور در شرایط خشکسالی ضعیف تا متوسط بوده است.
استانهای خراسان جنوبی، اصفهان، یزد، کرمان، سیستان و بلوچستان، هرمزگان، قم، مرکزی، کرمانشاه و چهارمحال و بختیاری، در بخشهایی از مساحت خود ترسالی خفیف تا شدید داشتهاند.
استانهای خراسان شمالی و رضوی، سمنان، تهران، مازندران، گیلان و زنجان، در بخشهایی از مساحت خود ترسالی خفیف تا شدید و در بخشهای دیگری خشکسالی خفیف تا متوسط داشتهاند.
استانهای گلستان، اردبیل، آذربایجان شرقی و غربی و کردستان، در بخشهایی از مساحت خود خشکسالی خفیف تا شدید داشتهاند و سایر استانهای کشور در شرایط نرمال بوده است.
بیهنجاری دمای میانگین استانهای کشور نسبت به بلندمدت
نمودار و نقشه زیر بیانگر اختلاف میانگین دمای هفته سی و هشتم از سال زراعی جاری با میانگین دما در بلند مدت (۱۳۹۹-۱۳۷۰) در هفته مشابه برای کشور و استانها است که نشان میدهد دمای هوا در کل کشور تغییر محسوسی نداشته و افزایش داشته است.
بیشترین بیهنجاری مثبت دمای میانگین هفته مربوط به استان کرمانشاه به میزان ۲.۶ درجه سانتیگراد و بیشترین بیهنجاری منفی دما مربوط به استان سمنان به میزان ۱.۹ درجه سانتیگراد بوده است.
استانهای کرمان، مرکزی و تهران نیز تغییر دمایی محسوسی نسبت به میانگین بلند مدت خود نداشتهاند.
جزئیات جدیدترین پیش بینی بارشها و دمای هوا در ایران
بارشها تا پنجم مرداد در بخشهایی از دامنه شمالی البرز، جنوب سیستان و بلوچستان و شمال غرب، کمتر از نرمال پیش بینی میشود و سایر مناطق بی بارش خواهد بود یا بارش قابل توجهی ندارند.
از ششم تا دوازدهم مرداد، بارش در سواحل خزر گرایش به کمتر از نرمال و در بخشهایی از جنوب شرق کشور، نرمال برآورد میشود و از سیزدهم تا نوزدهم مرداد، بارش در سواحل خزر و مناطق محدودی از جنوب شرق نرمال خواهد بود.
دمای هوا تا نوزدهم مرداد در مناطق مرکزی و فراساحل دریای عمان تا ۱ درجه سانتیگراد کمتر از نرمال و در سایر مناطق تا ۳ درجه سانتیگراد بیشتر از نرمال خواهد بود و بیشترین افزایش دما در شمال غرب امتداد زاگرس و دامنه جنوبی کوههای البرز رخ میدهد.