به گزارش خبرگزاری مجله آرونو، در دنیایی که هر روز مرز میان ظاهر و هویت باریکتر میشود، «حجاب» دیگر تنها یک پوشش نیست؛ بلکه به یک پیام بصری تبدیل شده است که زن مسلمان با آن سخن میگوید؛ سخن از هویت و شخصیت. هویتی که زن را تنها به زیباییهای جسمیاش محدود نمیکند و نگاههای صرف مادی را از خود دور میکند. در واقع هر بانویی با حفظ حجاب خود تعیین میکند نگاه به او از چه نوعی باشد و حجاب باید نگاه مادی از زن را بردارد.
حجاب استایل، پدیده نوظهوری است که سعی دارد با نمایش یک پوشش اسلامی نوع خاصی از حجاب را نمایش دهد. شاید در نگاه اول این پدیده بتواند مدل خوبی از باحجابی ارائه دهد اما این مسئله چالشهایی دارد که میتواند زن را از اصل حجاب دور کند و تنها پوستهای از باحجابی در جامعه و میان بانوان به جا گذارد. زن به طور غریزی به دنبال جلوهگری است و این حجاب در عمق معنای خود است که زن را به سمت وقار و متانت سوق میدهد. چالش اصلی حجاب استایل ها در صورت عدم کنترل و تفکر میتواند جلوهگری در پوشش حجاب باشد.
در همین راستا در گزارش پیشرو به بررسی همین نقطه تلاقی پرداختهایم، جایی که حجاب، مد، سلیقه و باور با یکدیگر روبرو میشوند و تصمیمگیری برای جوان امروز نه فقط یک انتخاب پوششی، بلکه انتخاب یک مسیر فکری و سبک زندگی است.
الهه خوانساری، کارشناس رسانه در گفتوگو با خبرنگار مجله آرونو با بیان اینکه واژه حجاب استایل در سالهای اخیر وارد گفتگوهای رسانهای و فضای مجازی ما شده است، اظهار کرد: این واژه به نوعی از پوشش گفته میشود که هم حجاب اسلامی را رعایت میکند و هم با مد روز و سلیقه فرد هماهنگ است.
وی افزود: حجاب استایل یعنی کسی که محجبه است و میخواهد با ظاهر آراسته، زیبا و مناسب در جامعه دیده شود بدون اینکه از چهارچوب دینی خود خارج شود.
کارشناس رسانهای تصریح کرد: این سبک از پوشش بیشتر از طریق شبکههای اجتماعی مثل اینستاگرام بین جوانان شناخته شد و بعد از آن کم کم به بخشی از فرهنگ پوشش دختران مسلمان اشاعه پیدا کرد. ما حجاب استایل را فقط در ایران نمیبینیم بلکه در سایر کشورهای مسلمان نشین دیگر هم میبینیم، اما در هرجایی شدت یا افراط و تفریط نسبت به آن وجود دارد.
وی ادامه داد: حجاب استایل به عنوان یک پدیده نوظهور در کنار جنبههای مثبتش، چالشهایی دارد؛ این چالشها به ویژه در فضای رسانهای که تصویرها و مدلها خیلی سریع روی ذهن مخاطب اثر میگذارند، بیشتر است.
خوانساری گفت: یکی از سبکهایی که در قالب حجاب استایل دیده میشود و به تازگی نیز به سبکی تبدیل شده که طرفداران زیادی پیدا کرده، استایل مینیمال است. در استایل مینیمال افراد بیشتر از رنگهای خنثی مثل خاکستری، کرم و مشکی استفاده میکنند، طرح لباس ساده است، زیورآلات کم است و ظاهر کلیِ آن آرام و بی زرق و برق است.
وی اظهار کرد: سبک مینیمال در ظاهر با روح حجاب هماهنگ است و یک ظاهر ساده بدون جلب توجه را نشان میدهد؛ اما چون سبکی است که دارد به عنوان مد اشاعه پیدا میکند، باید در نظر داشته باشیم که ممکن است به خاطر ساده بودن و بیروح بودن، حس خستگی و یکنواختی ایجاد کند و شخص بعد از مدتی دوباره به دنبال استایلی برود که توجه بیشتری به آن میشود.
کارشناس رسانهای افزود: در کنار استایل مینیمال، یکسری استایلهای تجملگرایی و برند محوری هستند که متأسفانه در حال حاضر میان نوجوانان و جوانان طرفداران زیادی دارند. در این سبک پوشش افراد از لباسهای گران قیمت، پارچههای براق، طرحهای پر زرق و برق و اکسسوریهای زیاد استفاده میکنند و اصرار زیادی بر استفاده از برندها دارند.
وی تصریح کرد: این استایل شاید شیک و خاص بهنظر برسد و جوان پسند باشد اما این نوع حجاب و پوشش با اصل حجاب فاصله پیدا میکند! چون حجاب قرار است ما را از نگاههای اضافی دور کند نه اینکه باعث شود بیشتر جلب توجه کنیم.
خوانساری افزود: خیلی وقتها میبینیم حجاب استایلها در پوشش خود برند خاصی را به نمایش میگذارند؛ بر همین اساس اگر حجاب به ظاهرهای تجملاتی و نمایش برندها تبدیل شود، دیگر آن معنا و هدف اصلیِ خود را از دست میدهد.
وی در پاسخ به این سوال که چطور در جامعه امروزی جوانان ضمن حفظ حجاب میتوانند به یک استایل متعادل و زیبا برسند؟ گفت: راهش این است که بین سادگی، زیبایی و معنویت تعادل برقرار کنند؛ در این باره مسئله مهم این است که خودمان باشیم و از دیگران کپی نکنیم چراکه فرهنگ، سلیقه و شرایط هر شخص متفاوت است؛ بر همین اساس حجاب ما باید بازتابی از شخصیت و ارزشهای درونیمان باشد نه فقط یک الگو از مدهای خارجی؛ الگوهایی که بدون فکر و تحلیل فقط تقلید از شبکههای اجتماعی یا دیگران باشد.
کارشناس رسانهای با اشاره به اینکه بهتر است پوششی که انتخاب میکنیم با آگاهی، معقول و متناسب با دین و ارزشهایمان باشد، اظهار کرد: مُد یا پیروی از الگوهای پوشش به خودی خود بد نیست ولی هر کس باید بداند آنچه میپوشد، نشان دهنده شخصیت و هویت اوست. همیشه چیزی که مد شده دلیل بر مناسب بودن آن نیست؛ انسان نباید عقل خود را به دست هر فرد یا جریانی بدهد.
وی افزود: جوانان و نوجوانان باید بدانند، استایل خوب فقط در گرو استفاده از برندها نیست. میتوانیم با ایده گرفتن از رنگها، طرحها و فرمهای مختلف یک سبک پوشش شخصی برای خودمان بسازیم بدون اینکه از ارزشهای حجاب فاصله بگیریم.
خوانساری با بیان اینکه رسانهها در این میان نقش مهمی دارند، تصریح کرد: وقتی ما تصاویر مختلفی از حجاب میبینیم، این تصاویر در ذهن ما نقش میبندد. اگر رسانهها به ویژه اینفلوئنسرهای محجبه بتوانند سبکهایی را معرفی کنند که متعادل، زیبا، ساده و باوقار باشد، نسل جوان به سمت انتخابهای بهتر و آگاهانهتر هدایت خواهند شد.
وی افزود: در نگاه سطحی ممکن است حجاب فقط یک پوشش بیرونی به نظر برسد! یک تکه پارچه که من استفاده میکنم تا موها و بدنم را بپوشاند؛ اما حجاب فراتر از یک پوشش بیرونی است. حجاب بخشی از هویت فردی است و جهانبینی شخص را نشان میدهد، یعنی پوشش ما بازتابی از نگاه ما به خودمان، جامعه، جایگاه زن، ارزشهای انسانی و حتی به رابطه ما با خدا برمیگردد.
کارشناس رسانهای گفت: منظور از اینکه میگوئیم حجاب فقط لباس نیست یعنی پشت آن یک تفکر، انتخاب و باور قرار دارد. کسی که حجاب دارد تصمیم گرفته زیبایی خود را حفظ کند؛ دیده میشود اما نه برای جلب توجه بلکه برای یک حضور مؤثر، محترمانه و با وقار در جامعه.
وی در ادامه اظهار کرد: این تصمیم از دل یک نوع سبک زندگی بیرون میآید، سبکی که در آن وقار، خویشتنداری و احترام به خود و دیگران دیده میشود و البته انتخاب آگاهانه در آن نقش اساسی دارد.
خوانساری ادامه داد: در دنیایی که ظاهر افراد، فالوورها، برند و مصرفگرایی ارزش تلقی میشوند؛ داشتن حجاب متفکرانه یعنی در برابر این موج بایستیم و بگوییم من با انتخاب خودم زندگی میکنم، نه با الگویی که دیگران برایم ساختهاند.
وی تصریح کرد: اگر قرار است استایلی برای خودمان داشته باشیم، بهتر است استایلی باشد که با دل، عقل و ایمانمان هماهنگ باشد. چرا با دلمان هماهنگ باشد؟ چون بهتر است پوششی که انتخاب میکنیم با احساس درونی ما سازگار باشد، حس آرامش، اعتماد به نفس و رضایت به ما بدهد نه اینکه بر اساس فشار یا یک تقلید کورکورانه باشد. چرا با عقلمان هماهنگ باشد؟ زیرا انتخاب ما ما باید منطقی و آگاهانه باشد و بدانیم چرا این سبک لباس را پوشیدهایم، چه پیامی با پوشش خود به دیگران میدهیم و چه تأثیری با این پوشش بر خود و اطرافیان میگذاریم. باید با ایمانمان هماهنگ باشد؟ یعنی پوششی داشته باشیم که با باورهای دینیمان همراستا باشد.
کارشناس رسانهای افزود: ما حجاب استایلهایی را دیدهایم که شاید در ظاهر بدنشان پوشیده است اما خیلی جلب توجه میکنند و فلسفه حجاب را با نوع پوشش خود زیر سوال میبرند؛ پس وقتی میگوئیم باید پوششمان با ایمانمان هماهنگ باشد یعنی پوششی داشته باشیم که با باورهای دینی ما هم راستا باشد، پوششی که نه فقط بدن را میپوشاند بلکه ارزشهای درونی ما را هم نشان میدهد.
وی گفت: هماهنگی بین دل، عقل و ایمان همان تعادلی است که باعث میشود حجاب ما نه فقط یک پوشش بلکه یک پیامی حاوی عزت، انتخاب و زیبایی درونی به همراه باشد. اگر دختران و زنان ما بتوانند نگاه خود را تقویت کنند، دیگر برای انتخاب پوشش خود دنبال هر مد یا پوششی نمیروند، از چشم و هم چشمیها فاصله میگیرند و متوجه میشوند، حجاب و پوشششان بخشی از شخصیت مستقل و آگاهیشان است؛ چیزی که زیبا، با وقار و الهام بخش است.
به گزارش مجله آرونو، در دنیایی که مرز میان اصالت و نمایش هر روز باریکتر میشود، «حجاب استایل» نباید تنها یک سبک پوشش باشد؛ بلکه باید نشان دهنده یک انتخاب فکری باشد. زیبایی، آراستگی و سلیقه نه تنها با حجاب در تضاد نیست، بلکه اگر درست و متعادل بهکار گرفته شوند، میتوانند پیام عمیقتری از وقار، آگاهی و ایمان را منتقل کنند، اما باید توجه داشت اگر در این مسیر از خودمان دور شویم، اگر بهجای هویت، فقط ظاهر را بسازیم، اگر بهجای انتخاب آگاهانه، یک مقلد کور شویم، آنوقت دیگر این استایل نه بیان ایمان، که تقلیدی پوچ از مدهای زودگذر و بی مغز خواهد بود.
نسل امروز بیش از هر زمان دیگری تشنهی معناست؛ معنایی که در دل سادگی میدرخشد و در پس وقار، قدرت را فریاد میزند. حجاب اگر با عقل، دل و ایمان هماهنگ شود، نه تنها محدودیت نیست، بلکه امضای هویتی است که زن مسلمان با افتخار زیر آن را امضا میکند.