به گزارش خبرگزاری مجله آرونو، طبق نقشه زیر، در هفته سیوپنجم از سال زراعی جاری و از تاریخ بیستونهم اردیبهشت تا چهارم خرداد در استانهای واقع در یک سوم شمالی کشور بارش رخ داده است.
میانگین بارش استان قم ۱.۱ میلیمتر و مازندران ۲.۱ میلیمتر از میانگین بارش بلند مدت در طی این هفته بیشتر و میانگین بارش کشور نسبت به بلند مدت ۱.۶ میلیمتر کمتر بوده است.
بیشینه بارش تجمعی این هفته در ایستگاه بازیارخیل باران و کلاردشت خودکار در استان مازندران به ترتیب به میزان ۴۷.۵ و ۲۳.۴ میلیمتر و ایستگاه قلعه قافه در استان گلستان به میزان ۱۸.۹ میلیمتر ثبت شده است.
پهنهبندی مقدار انحراف مجموع بارش دریافتی کشور نسبت به بلندمدت
نقشه زیر انحراف مجموع بارش تجمعی هفته سیوپنجم از سال زراعی جاری نسبت به بازه زمانی مشابه بلند مدت (۱۳۹۹-۱۳۷۰) را نشان میدهد که طبق این نقشه، انحراف بارش دریافتی نسبت به بلند مدت طی این هفته در بیشتر مناطق کشور نرمال تا کمتر از آن بوده است.
استان قم در بخشهایی از مساحت خود بارش بیشتر از نرمال تا ۱۵ میلیمتر داشته است و استانهای گلستان، سمنان، مازندران، گیلان و آذربایجان غربی، در بخشهایی از مساحت خود بارش بیشتر از نرمال تا ۲۰ میلیمتر و در بخشهای دیگر، بارش کمتر از نرمال تا ۲۵ میلیمتر داشتهاند.
استانهای ایلام، خوزستان، کهگیلویه و بویراحمد، یزد، هرمزگان و بوشهر در شرایط نرمال بوده است و سایر استانهای کشور در تمام یا بخشهایی از مساحت خود بارش کمتر از نرمال تا ۲۰ میلیمتر داشتهاند.
پهنهبندی خشکسالی ۱۴ روزه با استفاده از شاخص خشکسالی
نقشه زیر بیانگر وضعیت خشکسالی کشور طبق شاخص کوتاه مدت مؤثر ۱۴ روزه EDI است که این نقشه نشان میدهد بیشتر مساحت دو سوم شمالی کشور از نظر شاخص مؤثر خشکسالی در شرایط خشکسالی ضعیف تا شدید بوده است.
استانهای خراسان شمالی، سمنان، مازندران، قم، اصفهان، فارس و سیستان و بلوچستان، در بخشهایی از مساحت خود ترسالی خفیف تا شدید و در بخشهای دیگر، خشکسالی ضعیف تا متوسط داشتهاند.
استانهای ایلام، کهگیلویه و بویراحمد، هرمزگان و بوشهر، در شرایط نرمال بوده است و سایر استانهای کشور در تمام یا بخشهایی از مساحت خود خشکسالی خفیف تا شدید داشتهاند.
بیهنجاری دمای میانگین استانهای کشور نسبت به بلندمدت
نمودار و نقشه زیر بیانگر اختلاف میانگین دمای هفته سیوپنجم از سال زراعی جاری با میانگین دما در بلند مدت (۱۳۹۹-۱۳۷۰) در هفته مشابه برای کشور و استانها است که نشان میدهد دمای هوا در کل کشور ۴.۳ درجه سانتیگراد افزایش داشته است و تمام استانها روند افزایش دما را تجربه کردهاند.
بیشترین بیهنجاری مثبت دمای میانگین هفته مربوط به استان ایلام به میزان ۵.۹ درجه سانتیگراد و کمترین آن مربوط به استان گیلان به میزان ۱.۳ درجه سانتیگراد بوده است.
در این بین، استان گلستان تغییر دمایی محسوسی نسبت به میانگین بلندمدت خود نداشته است.
جزئیات جدیدترین پیش بینی بارشها و دمای هوا در ایران
از بیستوسوم تیر تا پنجم مرداد بارش در استانهای ساحلی خزر گرایش به کمتر از نرمال دارد و در جنوب شرق، در محدوده نرمال خواهد بود و سایر مناطق کشور بی بارش برآورد میشود.
دمای هوا از شانزدهم تا بیستودوم تیر در شمال آذربایجان غربی و شرقی، بین ۱ تا ۳ درجه سانتیگراد بیشتر از نرمال، در استانهای واقع در شرق زاگرس میانی، مرکز، جنوب و جنوب غرب کشور، بین ۱ تا ۳ درجه سانتیگراد کمتر از نرمال و در سایر مناطق در محدوده نرمال برآورد میشود.
از بیستوسوم تا بیستونهم تیر، دمای هوای مرکز، شرق و جنوب شرق کشور، بین نرمال تا ۳ درجه سانتیگراد کمتر از آن و در شمال استانهای آذربایجان غربی و شرقی، بین ۳ تا ۶ درجه سانتیگراد و در غالب مناطق دیگر بین ۱ تا ۳ درجه سانتیگراد بیشتر از نرمال خواهد بود.
از سیام تیر تا پنجم مرداد، دمای هوا در غالب مناطق یک سوم شمال کشور بین ۱ تا ۳ درجه سانتیگراد بیشتر از نرمال و در مرکز و جنوب شرق کشور، نرمال و در سایر مناطق ۱ درجه سانتیگراد بیشتر از نرمال برآورد میشود.