به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری مجله آرونو، این یک واقعیت انکار ناپذیر است که ارزش آب با هیچ چیزی قابل مقایسه نیست و مصرف بهینه آن در هر جامعهای اولویت دارد. حال اگر در کشوری زندگی کنیم که متوسط بارشهای سالانه آن، یکسوم متوسط بارشهای سالانه جهان باشد، این مدیریت بهینه، اهمیتی دوچندان خواهد داشت.
در گفتوگویی با سیدعلی سیدزاده، مدیرکل مدیریت مصرف و کاهش هدر رفت شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور، ابعاد مختلف مدیریت بهینه مصرف آب در کشور را بررسی کردهایم.
مهمترین مواردی که در بخش اول اینگفتوگو مطرح شد:
- میانگین سرانه مصرف آب بخش خانگی کشور 195 لیتر به ازای هر نفر در شبانه روز است؛ درحالی که بر اساس الگوی مصرف سال 1403 باید این میزان 150 لیتر بهازای هر نفر باشد.
- خوزستان، زنجان، قزوین، فارس، آذربایجان غربی، البرز و تهران، بیشترین سرانه مصرف آب خانگی را دارند.
- باید سطح سواد آبی مردم بالا برود؛ اینکه ما در منطقهای خشک و نیمهخشک واقع شدهایم و چارهای نداریم جز اینکه با کم آبی خودمان را سازگار کنیم، باید مورد شناخت همه مردم قرار گیرد.
- باید حتما با اتخاذ راهکارها و انجام اقداماتی در زمینه افزایش ظرفیت تولید و تأمین آب، در کنار مدیریت بهینه مصرف عمل کنیم و همزمان درخصوص کاهش هدررفت آب برنامهریزی و اقدام کنیم.
آنچه در ادامه آمده، بخش دوم این گفتوگو است.
.
امکان صرفهجویی 30درصدی مصرف آب خانگی با استفاده از تجهیزات کاهنده
سیدعلی سیدزاده، مدیرکل مدیریت مصرف و کاهش هدر رفت آبفای کشور در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری مجله آرونو، اظهار داشت: در این شکی نیست که تجهیزات کاهنده مصرف آب، باعث صرفهجویی در مصرف آب میشوند.
وی افزود: اگر تجهیزات آبپخش و آببر در منازل را به تجهیزات کاهنده مصرف آب مجهز کنیم، بهطور میانگین 30 درصد در مصرف آب آن خانوار صرفهجویی میشود.
دانشبنیانهای ایرانی توان تولید تجهیزات کاهنده مصرف آب را دارند
سیدزاده با بیان اینکه “وجود این تجهیزات کاهنده مصرف آب و تکنولوژیهای بالای کممصرفی در داخل کشور یک موضوع مهم است”، گفت: شرکتهای دانشبنیان ایرانی نشان دادهاند میتوانند این تجهیزات را تولید کنند.
وی ادامه داد: با بحث تعرفهای آب و هزینههای پایینی که مردم برای آب پرداخت میکنند، رغبت چندانی از سمت تقاضا برای این تجهیزات نیست، وقتی یک تولیدکنندهای به تولید کالایی میپردازد، باید برای آن تقاضا وجود داشته باشد و این تقاضا به حدی باشد که تولیدکنندگان انگیزه سرمایهگذاری در این حوزه را داشته باشند؛ چرا که وقتی یک تولیدکننده یک شیر پرمصرف و یک شیر کممصرف تولید میکند، قاعدتا برای تولید آن شیر کممصرف باید هزینه بیشتری پرداخت کند.
باید روی موضوع اقتصاد آب بیشتر کار کنیم
مدیرکل مدیریت مصرف و کاهش هدر رفت آبفای کشور با بیان اینکه ” باید روی موضوع اقتصاد آب بیشتر کار کنیم”، گفت: باید قیمتگذاری آب بهنحوی صورت بگیرد که رفتهرفته به قیمت واقعی خودش نزدیک شود و در این حوزه، اقداماتی صورت گرفته و برنامه ریزی بهنحوی شده که مشترکان پرمصرف، بهای بیشتری پرداخت کنند و در این صورت تجهیز کاهنده مصرف آب توجیه پیدا میکند.
وی افزود: دولت باید تولیدکنندگان را حمایت کند، در طی سالهای گذشته تولیدکنندگان داخلی در این حوزه حمایت چندانی از سوی دولت نشدهاند؛ اختصاص وامهای کمبهره به تولیدکنندگان تجهیزات کممصرف آب میتواند آنها را راغب به سرمایهگذاری کند.
سیدزاده خاطرنشان کرد: در آن بخشی که ما آن تکنولوژی را نداریم و نتوانستهایم تولید کنیم، دولت باید طوری برنامهریزی کند که کشورهای صاحب تکنولوژی، ترغیب به سرمایهگذاری مشترک با تولیدکننده داخلی و انتقال تکنولوژی شوند که در این حوزه به دلایل مختلف عقب هستیم و باید سرمایهگذاری و توجه بیشتری در این حوزه شود.
کولرهای سلولوزی مصرف آب و برق را با هم کاهش میدهند
وی ادامه داد: به عنوان مثال در حوزه کولرهای آبی، کولرهای سنتی با بدنه فلزی، هم مصرف آب بالا و هم مصرف برق بالا دارند، درحالی که کولرهای سلولوزی میتواند در مصارف آب و برق کولرها صرفهجویی کند، اما قیمت بالایی دارند و وقتی یک مصرفکننده، به دلیل آنکه یک کالای پرمصرفی را میتواند با قیمت نازلتری تهیه کند، سراغ کالای کممصرف نرود، برای تولیدکننده انگیزه تولید کالاهای کممصرف وجود نخواهد داشت.
مدیرکل مدیریت مصرف و کاهش هدر رفت آبفای کشور خاطرنشان کرد: اقتصادی کردن موضوع مقوله آب و فروش آب، حمایت از تولیدکنندگان و اختصاص تسهیلات برای ترغیب و تشویق آنها به تولید تجهیزات کاهنده مصرف آب و استفاده از دانش کشورهای صنعتی در تولید تجهیزات کاهنده مصرف آب با فراهمکردن بستر و مسیری برای ورود این تکنولوژیها به کشور، اقدامات نظارتی که وزارت صمت باید ورود کند از جمله کنترل کردن استاندارد ملی در تولید تجهیزات آبپخش و شیرآلات و … از راهکارهای بهینهسازی مصرف آب خانگی از مسیر تجهیزات کاهنده مصرف است.
وزارت صمت باید به حوزه نظارت بر اجرای استانداردها ورود کند
وی افزود: وزارت نیرو با همکاری سازمان ملی استاندارد، استانداردها را تولید کرده، اما اهرمی برای کنترل و نظارت بر اعمال استانداردها ندارد و باید وزارت صمت ورود کند.
سیدزاده با تأکید بر لزوم جلوگیری از ورود تجهیزات پرمصرف در بخش آب، گفت: به تعدد و مستمر شاهد ورود تجهیزات پرمصرف در بخش آب از گمرکات کشور هستیم و هیچ کنترلی روی آن نیست، بلکه باید موضوع بهینهسازی مصرف آب به همه نهادها و سازمانها تسری پیدا کند.
مدیرکل مدیریت مصرف و کاهش هدر رفت آبفای کشور در خصوص طرح برچسب آب گفت: برچسب آب با همکاری شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور و سازمان ملی استاندارد، برای برخی از کالاها تدوین شد؛ از جمله ماشین ظرفشویی و شیرآلات، منتها الزام کردن تولیدکننده به چسباندن این برچسبها بر روی این کالاها و کنترل شدن این فرآیند، حتما باید از سوی سازمان ملی استاندارد و وزارت صمت صورت بگیرد.
وی افزود: برچسب آب تدوین شد، اما آنطور که باید و فراگیر شود، اجرایی نشد، از اینرو شناختی روی برچسب آب هنوز نیست.
الگوی مصرف آب اصلاح و تعدیل شد
سیدزاده با بیان اینکه الگوی مصرف آب تاکنون به ازای یک خانوار 15 مترمکعب و بهازای هر نفر در شبانه روز 150 لیتر بوده، گفت: این الگو قدیمی است و 3 یا 4 سال قبل تدوین شده، سال قبل مطالعاتی انجام شد و کل کشور را مجددا بر اساس مناطق مختلف شهری، بعد خانوار و یک سری از عوامل تأثیرگذار در الگو، الگوئی آب را اصلاح کردیم.
وی ادامه داد: الگوی جدید آب کاهش یافته و به ازای هر خانوار، از 15 مترمکعب در ماه به 13 مترمکعب در ماه رسیده است.
انتهای پیام/