به گزارش خبرگزاری مجله آرونو، در جهانی که جنگ تنها در میدانهای نظامی رخ نمیدهد و روایتها به سلاحی قدرتمند تبدیل شدهاند، خبرنگاران نقشی فراتر از ناقلان رویدادها ایفا میکنند؛ در محور مقاومت، آنها دیدهبانانی هستند که با شجاعت و مسئولیتپذیری، پرده از جنایات صهیونیستها برمیدارند و صدای بیصدایان را به گوش جهان میرسانند؛ خبرنگاران با تبیین واقعیتهای پنهان، مانع انحراف افکار عمومی میشوند و به ملتها در درک صحیح از مبارزه کمک میکنند.
این نقش حیاتی، خبرنگاران را به دشمن مستقیم ظالمان و جنایتکارانی چون رژیم صهیونیستی تبدیل کرده است، چرا که خبرنگاران نهتنها حقیقت را روشن میکنند، بلکه نظم ساختگی و روایت تحریفشدهای را که بر پایه دروغ بنا شده است، به چالش میکشند.
شهادت خبرنگاران، تلاش ناکام ظالمان برای خاموش کردن چراغ آگاهی است؛ چراغی که حضور هر خبرنگار شجاع، آن را روشنتر میکند؛ نقش خبرنگاران در این نبرد فراتر از کلمات است؛ آنها وجدان بیدار جامعهاند و با هر گزارش، سنگری از مقاومت میسازند. حضور آنها در صحنه، تضمینی برای بقای حقیقت و افشای ظلم است. در همین راستا برای اینکه از نقش حضور خبرنگاران و بازتاب روایت آنها بیشتر بدانیم به گفتوگو با دو کارشناس سیاسی و رسانهای پرداختیم:
مستند حیات روایات است
بر این اساس محسن اردستانی رستمی، کارگردان و مستندساز ایرانی با بیان اینکه اصالت حضور رسانههای ایرانی در محور مقاومت اهمیت زیادی دارد و این موضوع دو وجه دارد، به خبرنگار مجله آرونو اظهار میکند: ما در جبهه مقاومت خبرنگار میبینیم، اما مستندسازی کم است، یعنی بیشتر کارها خبری است که اشکال ندارد اما کارهای مستند، هم ماندگاری دارد و هم برای زمان بیشتر میتواند حیات داشته باشد و نفس بکشد.
وی ادامه میدهد: ما همیشه فکر میکنیم جنگ همان زمانی است که بمباران میشود اما در شرایط فعلی شاهد هستیم که شیعیان و غیرشیعیان دوباره آواره شدند و نسبت به آنها بیتفاوت شدیم؛ در این مسیر یکی از اشکالات ما رسانه است و اگر رسانه بتواند این موضوع را در قالبهای مختلف مخابره کند فضا را همانطور نگه میدارد.
در تمام دنیا خبرنگار سفیر واقعیت و چشم بیدار افکار عمومی است
در ادامه حمید ضیایی پرور کارشناس حوزه رسانه نیز اظهار میکند: باتوجه به اینکه دنیای امروز دنیای رسانه است، نقش خبرنگاران، روزنامهنگاران، تحلیلگران، فیلمبرداران و بهطور کلی انواع رسانهها چه مکتوب چه خبرگزاری و چه شبکههای تلویزیونی در انعکاس واقعیتهای عینی که در لبنان، فلسطین و سوریه میگذرد فوقالعاده مهم است؛ بنابراین در این شکی نیست که امروز جنگ رسانهای یا نبرد رسانهای دوشادوش نبرد فیزیکی و در کشورهای مختلف بحران خیز در حال انجام است.
وی ادامه میدهد: رسانههای ایران با توجه به ساختار و قالب دولتیای که دارند در زمینه افشای جنایتهای رژیم صهیونیستی و ظلمی که در حق مردم منطقه میشود خیلی خوب عمل کردند اما در انعکاس واقعیتها و رویدادهای عینی که در بعضی از مواقع یا در بعضی از روزها در منطقه دارد میگذرد عملکرد درستی نداشتند.
این کارشناس حوزه رسانه در ادامه تصریح میکند: اهمیت این قضیه از این جهت مهم است که ما در انعکاس خبرها تا یک جایی خوب عمل میکنیم اما از یک جایی به بعد واقعیتها را وقتی منعکس میکنیم که آن وقت امکان تحلیل درست و اتخاذ راهبرد درست توسط مسئولان و تصمیم سازان و خود مردم فراهم نمیشود و این بزرگترین ایرادی است که وجود دارد.
ضیایی پرور میگوید: برنده رسانهایِ کل تحولات منطقه الجزیره است و الجزیره زمانی که در سوریه تحولات اخیر اتفاق افتاد بهصورت لایو و زنده کادر تصویر خود را به شش قسمت تقسیم کرد و با پنج خبرنگار به صورت زنده گزارش میداد. همچنین اگر از استودیو، تحلیلی پخش میشد باز هم همراه با تصاویر بود، بنابراین در این ماجرا شبکههای بزرگ جهانی مثل بیبیسی، رویترز هیچکدام قابل مقایسه با الجزیره نبودند.
شبکههای اجتماعی پلی برای بازتاب بهتر اخبار است
این کارشناس حوزه رسانه ادامه میدهد: پخش اخبار در شبکههای ملی ما به دروازهبانی و هماهنگی نیاز دارد، کنترلهای متعددی روی آن هست و بخش زیادی از این فرایندها زمانبر است و خیلی از اطلاعات تعدیل میشود. در همین راستا به هر حال رسانه، رادیو و تلویزیون ما برای اغلب مردم اول نبود و از این جهات میتوان گفت که الجزیره خیلی موفق عمل کرده است و خبرنگاران در بطن ماجرا بودند.
وی میگوید: برای اینکه رسانههای ما نیز بتوانند خوب عمل کنند و مرجعیت بهتری داشته باشند بهتر است روشی که الجزیره دنبال میکند را پیش بگیرند، چراکه این فرایند تا حد زیادی میتواند تأثیرگذاری زیادی داشته باشد تا انتشار عینی واقعیتها را داشته باشند.
وی با اشاره به حساسیت آمریکا و اسرائیل بر خبرنگاران ادامه میدهد: آمریکا از زمان جنگ جهانی اول و دوم تا حد زیادی بر مسئله خبرنگاران حساس بوده و طبیعتاً خبرنگاران را بهعنوان سربازان مستقر در صحنههای میدان تلقی میکند، پس اگر همسو با او نباشند طبیعیست که همانطور که اهداف نظامی مورد حمله قرار میگیرند، خبرنگاران و رسانهها نیز بهعنوان یک هدف مدنظر باشند و سعی بکند از طریق فشار و به شهادت رساندن خبرنگاران و پایگاههای خبری و یا ایجاد محدودیتها، ضریب نفوذ آنها را کم کند.
ضیایی پرور تصریح میکند: در تمام دنیا خبرنگار سفیر واقعیت و چشم بیدار افکار عمومی است که میتواند با نشان دادن واقعیتهایی که در جریانات پیدا میکند مردم را آگاه کند؛ پس طبیعتاً رژیمها و کشورهایی که مایل نیستند واقعیتها آنجور که عیناً اتفاق افتاده به سمع و نظر مردم برسد به رسانهها نیز فشار وارد میکنند.
خبرنگاران، عماران روزگار هستند
همچنین حسین مطیع استاد دانشگاه و کارشناس مسائل سیاسی نیز به خبرنگار مجله آرونو اظهار میکند: خبرنگاران به شرطی که شروط و حدود اخلاقی و شرعی خبرگزاری و خبرنگاری را رعایت کنند، پیامآورانِ صادقِ آگاهی و آزادی هستند.
وی ادامه میدهد: خبرنگاران کسانی هستند که میتوانند وقایع را آنچنان که هست، بدون اغراق و بدون کم گذاشتن یعنی بدون افراط و تفریط به مردم منتقل کنند؛ که لازمه اولیه در انتشار وقایع و دادن اطلاعات درست، تشخیص میدان است.
کارشناس مسائل سیاسی تصریح میکند: اگر مردم و مسئولان میدان را درست تشخیص دهند و اوضاع و حوادث جاری را آنچنان که هست و نه با بزرگنمایی و کوچکنمایی مطلع شوند، آن وقت میتوانند تشخیص درست دهند و تصمیمهای درست بگیرند؛ خبرنگاران در رصد احوال و اوضاع زمانه و روزگار خودشان، دیدهبانهای بشریت و انسانها هستند.
خبرنگاران باید جانشان را کف دست بگذارند
مطیع میگوید: اگر میدان خبر به فرد خاصی یا گروه خاصی یا جریان خاصی اختصاص پیدا کند ممکن است آن فرد یا آن گروه یا آن جریان دچار یک نوع خود بزرگ پنداری شود و خواسته یا ناخواسته به تحریف واقعیت دست بزنند؛ برای مثال در جریان ضد مقاومت یا جریان لیبرال سازشکار و یا جریانی که دنبال صلح هستند قرار بگیرد و حق مطلب را ادا نکند، پس بهترین کار این است که ما اجازه دهیم تنوع خبرگزاریها، تنوع خبرنگاران و شبکههای خبری در مناطق مختلف بالاخص مناطقی که الان در دنیا همچون سوریه، لبنان و فلسطین بحران دارند کماکان حفظ شود و این تنوع را هم به رسمیت بشناسیم و همچنین این تنوع را تبلیغ و ترویج کنیم.
وی با بیان اینکه رژیم صهیونیستی به خاطر ترس از آگاهی و آزادی خبرنگاران را به شهادت میرساند، اظهار میکند: خبرنگاران اگر پیامآوران صدیقی باشند، کسانی هستند که دشمن طاغوتهای روزگارند، کسانی هستند که اخبار را آنچنان که شایسته هست به اطلاع مردم میرسانند و برای همین است که طاغوتهای روزگار و کسانی که کافرند، ضد حقیقت هستند.
استاد دانشگاه ادامه میدهد: کفر یعنی پوشیدن حقیقت و خبرنگاران آشکار کنندگان حقیقت هستند و کافران پوشانندگان حقیقت؛ پس علیالقاعده کافران با خبرنگاران سر صلح و دوستی و آشتی ندارند.
وی تصریح میکند: برای اینکه بتوانیم روایت اول را در دست بگیریم نیاز به امکانات داریم؛ یعنی خبرنگاران ما باید در همه صحنههایی که لازم است حضور میدانی داشته باشند، منتها در بعضی از صحنهها میبینیم که خبرنگاران ما حضور میدانی ندارند و از قول این و آن مطالبی را نقل میکنند و همین است که کار را تضعیف میکند، پس گام اول این است که خبرنگاران حضور میدانی داشته باشند. البته با ناامنیای که وجود دارد این کار سخت میشود و خبرنگاران باید جانشان را کف دست بگذارند و برای همین است که ما آنها را شهیدان آگاهی و آزادی مینامیم.
خبرگزاریهای خوب ما بینندههای کمی در دنیا دارند
مطیع با بیان اینکه در جنگ صفین میگفتند تا وقتی عمار شهید نشده بود مالکاشتر پیش میتاخت ولی وقتی عمار شهید شد دیگر مالکاشتر نتوانست شمشیر بزند و گفتند مالک برگرد و مالک مجبور شد از چند قدمیِ خیمه معاویه برگردد، میافزاید: خبرنگاران، عماران روزگار ما هستند و این عماران وظیفهای که دارند در راستای جهاد تبیین است؛ پس اینجاست که لازم است در صحنه باشند، خوب صحنه را رصد کنند، خوب صحنه را تحلیل و تبیین کنند و از افراط و تفریط پرهیز کنند و آنچنان که میفهمند، میبینند و آنچنان که حقیقت هست آن را گزارش دهند و سعی کنند با امکانات و تواناییهای فناورانهای که دارند اخبار را به اقصی نقاط عالم برسانند.
وی میگوید: بسیاری از خبرگزاریهای خوب ما بینندههای کمی در دنیا دارند یعنی تعداد بینندههای آنها از ۱۰۰ میلیون الی ۲۰۰، ۳۰۰ میلیون تجاوز نمیکند در حالی که میبینیم بعضی از خبرگزاریهای ظالم و به تعبیر من کافر دنیا (کافر به معنای حق پوش)، تعداد بینندگانشان از یک میلیارد تجاوز میکند؛ در همین راستا ما باید سعی کنیم که حتماً این بینندگان را جذب کنیم و مردم را نسبت به آن کافران و آن خبرگزاریهای حق پوش که حقیقت را میپوشانند و نمیخواهند پرده حقیقت از مقابلش کنار برود، آگاه کنیم تا مردم بفهمند که چهره زیبای ماجراها چیست. مردم باید نسبت به آنها آگاه شوند از مکر، تزویر و فریبکاری آنان مطلع شوند تا به آنها دیگر اطمینان نکنند.
دشمن میخواهد ذهن مردم را از موضوعات مهم دور کند
کارشناس مسائل سیاسی با اشاره به استفاده رژیم و گروههای ظالم از رسانه و تولیدات رسانهای آنها اظهار میکند: ما دقیقاً نمیدانیم هدف آنها در استفاده از رسانه چیست، شاید هدفشان این است که رعب ایجاد کنند یا مناطقی همچون کشوریهای عراق، لبنان و حتی آذربایجان که در معرض تهدید هستند را برای حملههای بعدی آماده کنند. شاید هم میخواهند مردم را از مسائل اصلی منحرف کنند، برای مثال اسرائیل دارد به شدت مناطق حساس، مهم و ارزشمند سوریه را بمباران میکند و آنها را از بین میبرد، مناطقی که هم به لحاظ اقتصادی هم به لحاظ نظامی استراتژیک و بنیانهای ساختار آن کشور هستند؛ هدف آنها این است که کاری کنند در آینده دیگر سوریهای پیدا نشود که بتواند جلوی اسرائیل و یا ظالمان دیگر قد علم کند.
وی ادامه میدهد: ممکن است اینجا رسانهها بیایند و بهصورت پوششی یکسری اخبار دیگر را پوشش زیاد دهند و آنها را قوی منعکس کنند و اخبار بمباران مناطق مهم سوریه از چشم مردم جهان مخفی بماند؛ در حالی که حقیقت مهمی مثل ویرانی شدید سوریه در ظرف سه روز توسط آمریکا و اسرائیل را نبینند یا انکار و کتمان کنند یا به روی خود نیاورند و یا سانسور کنند و بعد از آن طرف بیایند یکسری اخبار دست دوم و سوم را منعکس و پوشش دهند تا ذهنها به سمت مسائل دیگری منحرف شود و از مسئله اصلی باز بماند.
مطیع تصریح میکند: اگر خبرنگاران بفهمند که وظیفه درستشان چیست و آن خورشید حقیقت را واقعاً بر مردم روشن کنند و به جنگ کفر بروند (کفر به معنای پوشیدن حق) آن وقت خواهیم دید که مردم جهان یک آرامشی را پیدا خواهند کرد و در یک صلح و ثباتی به سر خواهند برد. البته این صلح و مواردی که بیان شد شامل حریم خصوصی نمیشود بلکه شامل مسائل سیاسی، اجتماعی، ملی و بینالمللی است.
به گزارش مجله آرونو، در جهانی که هر خبر میتواند مسیر افکار عمومی را تغییر دهد، خبرنگاران چیزی فراتر از ناقلان رویدادها هستند و آنها وجدان بیدار جامعهاند اما در میدانی که حقیقت با تحریف، اغراق و سانسور تهدید میشود، این وجدان بیدار تنها با رعایت اصول اخلاقی و حضور بیواسطه در صحنه میتواند از آزمون صداقت سربلند بیرون آید.
اگر خبرنگاران با پایبندی به اخلاق حرفهای و حضور میدانی، روایتگر بیطرف واقعیت باشند، آگاهی در برابر تحریف قد علم میکند و مردم و مسئولان میتوانند تصمیمات درستتری بگیرند.
همچنین آینده جامعه در گرو آن است که خبرنگاران، با شجاعت و صداقت، پرچم حقیقت را برافراشته نگه دارند و اجازه ندهند که تحریف و سانسور، مسیر آگاهی را به انحراف بکشاند.
از طرفی در عرصههای حساس و جنگی، خبرنگاران نقشی حیاتی و بیبدیل ایفا میکنند؛ آنها در دل میدانهای خطر، پل ارتباطی میان حقیقت و افکار عمومی هستند. خبرنگاران در عرصههای جنگی، نهتنها روایتگران وقایع، بلکه سربازان جبهه آگاهی هستند و با به تصویر کشیدن دردها و حقیقتها، صدای مظلومان را به جهانیان میرسانند و نقش خود را به عنوان نگهبانان عدالت و وجدان بشری ایفا میکنند.