به گزارش خبرگزاری مجله آرونو، بیماری تب دنگی یک بیمار ویروسی است که از گزش پشه آئدس ایجاد میشود، به شرطی که این پشه فردی را که ویروس این بیماری را داشته نیش زده باشد و بر اثر گزش افراد، ویروس این بیماری را به فرد دیگر منتقل کند، در غیر این صورت گزش این پشه به تنهایی خطری ندارد.
یکی از مهمترین علائم این بیماری تب شدید است و به همین علت به این بیماری تب استخوان شکن نیز میگویند، این بیماری بیشتر در مناطق گرمسیر و استوایی دیده میشود، اما انتقال پشه آئدس به کشورهای دیگر باعث گسترش این بیماری به بیش از ۱۱۰ کشور در دنیا از جمله در اروپا شده است؛.
تب، سردرد، کمردرد، درد در پشت چشم، جوش و حساسیتهای پوستی و در مواردی خونریزی به خصوص از لثه از علائم اصلی این بیماری است، اما گاهی اشتراک علائم آن با برخی بیماریهای تنفسی مثل کرونا و آنفلوانزا کار شناسایی آن را سخت میکند.
بیماری تب دنگ درمان اختصاصی ندارد، اما علائم آن تا حدود ۱۴ روز بعد از گزش پشه آئدس در صورتی که ناقل ویروس این بیماری باشد در فرد بروز میکند، اما در بیش از ۸۰ درصد موارد علائم بسیار خفیف و در مواردی بدون علامت است.
میزان مرگومیر این بیماری نیز حدود ۲.۵ درصد است، اما گسترش این بیماری از طریق تخمگذاری پشه آئدس میتواند سلامت مردم را به خطر بیندازد و در مواردی مرگآور باشد، بنابراین مهمترین راه برای کنترل این بیماری جلوگیری از تخمگذاری پشه آئدس است، پشهای که در آبهای کوچک راکد مثل ظرف گلدانها یا در داخل تایر خودروها تخمگذاری میکند و در شرایط سخت نیز تخم این پشه زنده میماند.
بر اساس اعلام مسئولان ذیربط و مطابق بررسی اپیدمیولوژیکی انجام شده برای بیماران، بیشتر موارد تشخیص داده شده سابقه سفر به کشور امارات متحده عربی داشته و در این کشور به بیماری مبتلا شدهاند، ۱۳۰ مورد سابقه سفر به کشور امارات، هفت مورد سابقه سفر به پاکستان، یک مورد سابقه سفر به عمان و یک مورد سابقه سفر به کشور بنین (غرب آفریقا) داشتهاند؛ ۱۲ بیمار بدون سابقه سفر به خارج از کشور هستند که ۱۱ مورد در شهرستان بندرلنگه استان هرمزگان و یک مورد در شهرستان چابهار استان سیستان و بلوچستان تشخیص داده شدهاند و انتقال محلی محسوب میشوند.
به جز از یکی از بیماران که دارای ملیت آفریقایی بوده، باقی بیماران دارای ملیت ایرانی هستند؛ موارد مثبت وارده از خارج کشور به طور عمده در استان فارس توسط دانشگاههای علوم پزشکی گراش، لارستان، جهرم و شیراز تشخیص داده شدهاند (این افراد دارای سابقه سفر به خارج از ایران بوده و در کشور دیگری به بیماری مبتلا شدهاند)، بر اساس گزارش مسئولان ذیربط و مطابق بررسیهای انجام شده، از ابتدای سال ۱۴۰۳ تا هشتم مرداد، بالغ بر ۱۵۲ مورد مثبت تب دنگی تشخیص داده شده است.
باقی موارد وارده از خارج کشور (دارای سابقه سفر به خارج) در دانشگاههای هرمزگان، بوشهر، قزوین، چابهار، زاهدان، شهید بهشتی، ایران، گیلان، مشهد، قم، ایرانشهر و اصفهان شناسایی شدهاند؛ تاکنون یک مورد مرگ گزارش شده و وضعیت عمومی سایر بیماران پایدار است.
در حال حاضر پشه آئدس اجیپتی در استانهای هرمزگان، سیستان و بلوچستان (چابهار و کنارک)، بوشهر (عسلویه و کنگان) و آئدس آلبوپیکتوس در استان گیلان گسترش دارد، در هفته سوم تیر سال جاری نیز در شهرستان رامسر استان مازندران و شهرستان بیله سوار استان اردبیل، پشه آئدس آلبوپیکتوس گزارش شده است.