جمشید لقایی در گفتوگو با خبرنگار مجله آرونو با اشاره به وضعیت سنجش کیفیت هوای در ایستگاهها اظهار کرد: بر اساس اطلاعات دریافتی از ۱۳ ایستگاه سنجش آلودگی هوای متعلق به شهرداری اصفهان و چهار ایستگاه فعال اداره کل محیط زیست امروز _شنبه بیستوسوم تیر_ شاخص کیفیت هوا با ۷۹ در وضعیت هوای سالم (زرد) ثبت شده است.
وی با اشاره به اینکه امروز بیشترین سطح آلایندگی در ایستگاه کرد آباد با شاخص ۱۰۶ در وضعیت ناسالم (نارنجی) قرار دارد افزود: ایستگاههای فرشادی با شاخص ۱۰۰، زینبیه با شاخص ۹۶، کاوه با شاخص ۸۷، رهنان با شاخص ۸۵، انقلاب با شاخص ۷۳، دانشگاه صنعتی با شاخص ۷۲، میرزاطاهر با شاخص ۶۹، خیابان ۲۵ آبان، فیض، ولدان و سپاهانشهر ۶۶، پارک زمزم با شاخص ۶۴، در وضعیت هوای سالم (زرد) ثبت شده است.
مسئول امور کنترل کیفیت هوا در معاونت حملونقل شهرداری اصفهان با اشاره به عوارض بهداشتی و اقدامات احتیاطی آلاینده ذرات معلق کمتر از ۲.۵ میکرون در شرایط ناسالم گفت: احتمال تشدید بیمارهای قلبی یا ریوی سالمندان از عوارض بهداشتی این آلایندهها است، از اینرو افراد حساس در صورت امکان فعالیتهای طولانی یا سنگین خارج از منزل را کاهش دهند.
بر اساس سامانه برخط کنترل کیفیت هوای سازمان حفاظت محیط زیست منطقه اصفهان با قرار گرفتن روی عدد ۷۹ در وضعیت هوای سالم (زرد) قرار دارد، ایستگاه احمدآباد با شاخص ۱۱۶ و رودکی با شاخص ۱۱۰ ناسالم (نارنجی)، خرازی با شاخص ۷۸ و پروین با شاخص ۹۷ سالم (زرد) ثبت شد.
در حال حاضر تنها ایستگاههای فعال در زمینه نشانگر شاخص کیفی هوا در استان اصفهان، خمینیشهر، قهجاورستان، شاهینشهر، سجزی، زرینشهر و مبارکه است که موقعیت سجزی با شاخص ۱۵۶ و کاشان با شاخص ۱۵۲ ناسالم (قرمز)، مبارکه با شاخص ناسالم (نارنجی)، قهجاورستان با شاخص ۹۵، شاهینشهر با شاخص ۹۶، خمینیشهر با شاخص ۷۹، زرینشهر با شاخص ۹۸ سالم (زرد) ثبت شدند، ایستگاههای استانداری اصفهان، خواجو، باغغدیر، کاشان، نجفآباد و دولتآباد فعال نیست.
شاخص کیفی هوا از صفر تا ۵۰ هوای پاک (سبز)، ۵۱ تا ۱۰۰ هوای سالم (زرد)، ۱۰۱ تا ۱۵۰ ناسالم برای گروههای حساس (نارنجی)، ۱۵۱ تا ۲۰۰ ناسالم برای عموم (قرمز)، ۲۰۱ تا ۳۰۰ بسیار ناسالم (بنفش) و ۳۰۱ تا ۵۰۰ بسیار خطرناک (قهوهای) است. این شاخص بهطور معمول برای پنج آلاینده هوا شامل منواکسید کربن (CO)، اُزن (O۳)، دیاکسید نیتروژن (NO۲)، دیاکسید گوگرد (SO۲) و ذرات معلق زیر ۲.۵ میکرون (PM ۲.۵) اندازهگیری و روزانه در ایستگاههای پایش هوا، ثبت میشود.
شاخص کیفی هوا (Air Quality Index) معیاری است که غلظت ترکیبات مختلف آلاینده موجود در هوا همچون منواکسید کربن، دیاکسید گوگرد، ترکیبات نیتروژندار، ازن و ذرات معلق (ذرات کوچکتر از ۱۰ میکرومتر و ذرات کوچکتر از ۲.۵ میکرومتر) را که حدود مجاز متفاوت با واحدهای مختلف دارد، به یک عدد بدون واحد تبدیل میکند و وضعیت آلودگی هوا را نمایش میدهد.