هاشم امینی، مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری مجله آرونو، اظهار داشت: شرکت مادرتخصصی مهندسی آب و فاضلاب کشور به عنوان متولی تامین آب شرب و بهداشت و جمعآوری و تصفیه فاضلاب جزو شرکتهای خدمترسان کشور است و با توجه به اهمیت رسالت و ماموریت سقایان ملت شریف ایران اسلامی و توجهات ویژه دولت سیزدهم، اقدامات و فعالیتهای چشمگیری در طول دولت سیزدهم از خود به یادگار گذاشته است.
وی افزود: ویژگیهای اقلیمی، تداوم وضعیت کمبارشی و افزایش تقاضا برای آب شربِ بهداشتی سبب شد که طرحهای آبرسانی به شهروندان عزیز میهنمان در راس برنامههای بخش آب وزارت نیرو قرار بگیرد؛ این طرحها از طریق فراهم سازی آب بهداشتی، شاخص سلامت و امید به زندگی را در شهروندان افزایش میدهد.
* تحقق 150درصدی وعده 4 ساله در 2 سال
امینی با بیان اینکه “تامین آب مورد نیاز برای شهرها سبب ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی میشود”، گفت: در واقع طرحهای آبرسانی در دسته طرحهای رفاهی، سبز و محیط زیستی جای میگیرند.
وی ادامه داد: میثاق وزارت نیرو با مردم شریف ایران و نمایندگان مجلس این بود که طی 4 سال، 9 درصد بر ظرفیت آب شرب بهداشتی کشور بیفزاید، یعنی حجمی معادل 700 میلیون متر مکعب؛ اما تلاش خستگی ناپذیر خدمتگذاران مردم در حوزه آب و فاضلاب وزارت نیرو، این مقدار را به بیش از یک میلیارد و 58 میلیون متر مکعب رسانید که به معنای تحقق 150 درصد از وعده چهارساله وزارت نیروست؛. به بیان دیگر، راه چهار ساله در کمتر از دو سال طی شد.
* تحقق 54درصدی برنامههای بخش فاضلاب
مدیرعامل شرکت مهندسی آبفای کشور با بیان اینکه “تکمیل طرحهای فاضلاب در دولت سیزدهم مورد توجه قرار گرفت”، گفت: امر جمع آوری و تصفیه فاضلاب شهری علاوه بر الزامات و ضرورتهای زیست محیطی و بهداشتی، به عنوان تامینکننده بخشی از منابع آب نامتعارف به شمار می آیند؛ بازچرخانی فاضلاب کمک شایانی به پایداری تامین آب در مصارف گوناگون میکند.
وی افزود: دولت سیزدهم در این بخش شامل اجرای 46 طرح با حجم یک میلیون و 200 هزار متر مکعب در کشور بود که در حال حاضر از این مقدار 647 هزار متر مکعب به بهرهبرداری رسیده است که حکایت از تحقق 54 درصدی برنامه دارد.
امینی خاطرنشان کرد: از سوی دیگر با توجه به اهمیت پساب به عنوان یک منبع پایدار آب برای مصارف غیرشرب، شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور پیرو تاکیدات و حمایتهای وزیر محترم نیرو بخشی از نیاز آبی صنایع بزرگ را از پساب تامین کرد و 64 قرارداد واگذاری پساب به روش بیع متقابل با ارزش روز 108 هزار میلیارد تومان به ثمر نشست.
* آبرسانی به 5 هزار و 890 روستا در دولت سیزدهم
مدیرعامل شرکت مهندسی آبفای کشور در خصوص طرح بزرگ جهاد آبرسانی به روستاها گفت: در جهان، در امر آبرسانی به کانونهای جمعیتی معمولا مناطق روستایی مورد کمتوجهی قرار میگیرند؛ در دولت سیزدهم، توجه به مقوله «عدالت آبی» سبب شده که سطح دسترسی روستاییان به آب آشامیدنی سالم در مقایسه با بسیاری از کشورهای دنیا در وضعیت بهتری باشد و به همین اعتبار وزارت نیرو با اجرای طرح ملی جهاد آبرسانی، وجهه همت خود را مصروف به تامین پایدار آب روستاهای کشور کرد.
وی ادامه داد: در همین زمینه علاوه بر اعتبارات لحاظشده، از ظرفیت خیرین و گروههای جهادی نیز استفاده شد؛ این طرح عمرانی کلان که با شعار «برای لبخند روستاها» کار خود را آعاز کرد همواره مورد توجه شهید آیتالله رئیسی و وزیر محترم نیرو بود؛ به گونهای که همواره در مجامع و سخنرانیهای مختلف به آن اشاره میشد.
مدیرعامل شرکت مهندسی آبفای کشور تصریح کرد: ماحصل تلاشها در جهاد آبرسانی در طول دولت سیزدهم منجر به ارتقای شاخص دسترسی به آب روستایی از 82 درصد در ابتدای دولت به 87 درصد در انتهای دولت شد و هم اکنون کوششهای انجام شده موجب شده است که بیش از 5890 روستا دارای آب شرب پایدار باشند.
* پایداری منابع آب برای شهرهای دارای تنش با طرحهای اضطراری
امینی در پاسخ بهسوالی مبنی بر اقداماتی که در زمینه مدیریت تنش آبی شهرها در سهسال عمر دولت انجام گرفت، گفت: در سالهای اخیر با هدف جلوگیری از بروز تنش آبی در زمان اوج مصرف و از طریق بررسی موازنه تولید و مصرف آب در فهرست بلند شهرهای کشور، طرحهای متعدد اضطراری برای همه استانهای کشور تعریف شد که از سال 1401 به صورت هفتگی مورد پایش قرار میگرفت.
وی افزود: از طرحهای اضطراری شاخص می توان به طرحهای استانها و شهرهای تهران، زنجان، مشهد، فارس، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان، اردبیل، گلستان، همدان، چهارمحال و بختیاری، کرمان، مرکزی، لرستان و یزد اشاره کرد که خوشبختانه با اجرای طرحهای اضطراری بهموقع، در حال حاضر تمام این شهرها تحت پوشش منابع پایدار آب قرار دارند.
مدیرعامل شرکت مهندسی آبفای کشور با بیان اینکه “در استان سیستان و بلوچستان وزارت نیرو به موازات پیگیری حقابه هیرمند، مجموعه ای از اقدامات چند لایه را در سه بسته کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت تعریف کرد”، گفت: در بسته کوتاه مدت حفر و تجهیز 115 حلقه چاه در منطقه هامون هیرمند، شیله، حرمک و منطقه سیستان برنامه ریزی شد.
* احداث یکی از بزرگترین آبشیرینکنهای فراساحلی جهان در سیستان
وی ادامه داد: اجرای سرجمع بیش از 200 کیلومتر جاده دسترسی، خطوط لوله جمع آوری و انتقال آب و نیز خطوط برق رسانی به چاهها، ایستگاههای پمپاژ و سامانه نمکزدایی از مهمترین اقدامات انجام شده در بسته کوتاه مدت بود که سرآمد آن احداث سامانه آبشیرینکن منطقه سیستان با ظرفیت تولید 100هزار مترمکعب آب در شبانهروز برای مردم شریف سیستان بود.
امینی خاطرنشان کرد: مجموع فرایندهای مطالعه، احداث و بهرهبرداری این سامانه آبشیرینکن که یکی از بزرگترین آبشیرینکنهای فراساحلی جهان به شمار میرود در یک اقدام کمنظیر ظرف مدت 8 ماه صورت پذیرفت.
وی افزود: علاوه بر پروژه های اضطراری در استانهای مورد اشاره، با هدف رفع ناترازی بین مصارف و منابع و افزایش تاب آوری و پایداری آب شرب بهداشتی مشترکان در بقیه شهرهای کشور، نسبت به ساخت و ارتقای 52 ایستگاه پمپاژ، 17 طرح ارتقای کیفی، ساخت و بازسازی یک میلیون و 297 هزار مترمکعب مخزن و اجرای 1798 کیلومتر خطوط انتقال اقدام شد.
* عملکرد سریع در رفع بحرانهای موردی آب در کشور
مدیرعامل شرکت مهندسی آبفای کشور با بیان اینکه “در طول عمر دولت سیزدهم در پی بروز خشکسالی و پدیده تغییر اقلیم در کشور، حوادث و رویدادهایی شکل گرفت که هر کدام منطقه خاصی از کشور را تحت تاثیر خود قرار داد”، گفت: در همدان به دنبال بروز خشکسالی بی سابقه و اتمام ذخیره سد اکباتان، تامین آب شرب مردم با اخلال مواجه شد که برای حل اساسی این مشکل پروژه انتقال آب از سد تالوار به شهر همدان ظرف مدت کوتاهی اجرایی و وارد مرحله بهره برداری شد.
وی ادامه داد: در شهرکرد بروز بارشهای سیلآسا، منابع تامین آب شهر را دچار مشکل کیفیت کرد که با همت و بسیج امکانات این مشکل در کمتر از دو هفته حل شد.
امینی اذعان داشت: سیلاب جاده چالوس در تابستان 1402 یکی از اصلی ترین منابع آب شرب کلانشهر تهران یعنی سد امیرکبیر را از مدار بهره برداری خارج کرد؛ کار شبانه روزی آوار برداری در یک هفته انجام و یکی از تهدیدات جدی به وقوع پیوسته طی سالیان اخیر برای شهروندان پایتخت مدیریت و رفع شد.
* امضای بیش از 30 قرارداد با شرکتها و مؤسسههای دانش بنیان در بخش آب
مدیرعامل شرکت مهندسی آبفای کشور در خصوص مباحث پژوهشی و ارتباط با صنعت، اظهار داشت: با عنایت به اهمیت توجه به فناوریهای روز صنعت و بهرهگیری از آخرین مطالعات و دستاوردها، در طول دولت سیزدهم بیش از 30 قرارداد با شرکتها و مؤسسههای دانش بنیان و واحدهای فناور در حوزه تحقیقات و خرید محصولات و خدمات و تولید و بومی سازی محصولات و فرآیندهای فناورانه در موضوعات مختلفی مانند ارتقای کیفیت آب، هدررفت، بهینهسازی مصرف و شیرینسازی آب منعقد شد. علاوه بر آن، 4 طرح اولویتدار در قالب طرحهای پیشران و تصویب آن در ستاد هماهنگی و راهبری تولید، دانش بنیان و اشتغال آفرین صنعت آب و برق با هدف استفاده از ظرفیت شرکتهای دانش بنیان کشور در حل مسائل و مشکلات صنعت تعریف و عملیاتی شد.
وی افزود: افزون بر این موارد در حوزه هوشمندسازی تاسیسات و شبکهها تعداد شهرهای دارای این سامانهها از 9 شهر در ابتدای دولت سیزدهم به 12 شهر ارتقا یافت. همچنین موادهای برق اضطراری از ابتدای دولت سیزدهم با رشد 70 درصدی از 330 مگاوات به 560 مگاوات افزایش یافت و در حوزه نیروگاههای تجدیدپذیر، توسعه سامانههای برقآبی کوچک و انرژیهای ناشی از بیوگاز و خورشیدی نیز جمعا با 25درصد افزایش نسبت به هدفگذاری انجامشده از 33.6 مگاوات به 42 مگاوات شاهد ارتقای تولید انرژی بودیم.
انتهای پیام/