به گزارش خبرگزاری مجله آرونو، تغذیه سالم یکی از عوامل اساسی حفظ سلامت جسم و ذهن است و انتخاب مواد غذایی مناسب تأثیر چشمگیری بر عملکرد بدن، سطح انرژی، پیشگیری از بیماریها و حتی سلامت روان دارد، رژیم غذایی نامناسب میتواند خطر ابتلاء به بیماریهای قلبی، دیابت و چاقی را افزایش دهد و برخورداری از رژیم غذایی متعادل و سالم میتواند کیفیت زندگی را بهبود بخشد.
تحقیقات نشان میدهد که رژیم غذایی سالم نهتنها بر سلامت جسمی، بلکه بر سلامت روان و عملکرد شناختی نیز تأثیر دارد و مصرف غذاهای غنی از ویتامینها، مواد معدنی و اسیدهای چرب امگا ۳ میتواند به کاهش اضطراب و افسردگی کمک کند، در حالی که رژیمهای غذایی نامناسب، مانند مصرف بیشازحد قند و چربیهای ناسالم، ممکن است تأثیر منفی بر خلقوخو و تمرکز فرد داشته باشد.
داشتن رژیم غذایی سالم میتواند به کاهش خطر ابتلاء به بیماریهای مزمن مانند دیابت نوع ۲، بیماریهای قلبی و فشار خون بالا کمک کند و مصرف مواد غذایی غنی از فیبر، پروتئینهای سالم و چربیهای مفید میتواند تعادل بدن را حفظ کند و عملکرد سیستم ایمنی را بهبود بخشد.
ایجاد تغییر در رژیم غذایی نباید ناگهانی و سختگیرانه باشد و افراد میتوانند با جایگزینی تدریجی غذاهای ناسالم با گزینههای مغذیتر، عادتهای غذایی خود را تغییر دهند؛ به عنوان مثال، کاهش مصرف مواد قندی، افزایش مصرف میوهها و سبزیجات و انتخاب غلات کامل به جای فراوردههای تصفیهشده، میتواند به بهبود کیفیت تغذیه کمک کند.
تأثیر تغذیه بر خلق و خوی افراد / تغییر رژیم تغذیهای نیازمند زمان است
مرضیه کافشانی، متخصص تغذیه و عضو هیئت علمی دانشگاه در گفتوگو با خبرنگار مجله آرونو با بیان اینکه رژیم غذایی سالم فواید بسیاری به همراه دارد، اظهار کرد: از جمله فواید داشتن رژیم غذایی سالم میتوان به کاهش خطر ابتلاء به بیماریهای قلبی، دیابت، سطح کلسترول و فشار خون، مدیریت وزن و تغییر خلق و خوی افراد اشاره کرد.
وی با بیان اینکه بر اساس تحقیقات انجام شده، تغذیه افراد میتواند بر خلق و خوی آنها تأثیرگذار باشد، افزود: مطالعات نشان میدهد، به قدری تغذیه بر سلامت افراد و سلولهای بدن آنها تأثیرگذار است که میتواند بر بیان بعضی ژنها و بروز بعضی مشخصهها و به ارث رسیدن مشخصهها به نسلهای بعدی تأثیرگذار باشد.
متخصص تغذیه و عضو هیئت علمی دانشگاه با بیان اینکه تغذیه در دوران بارداری باید به صورت ویژه مد نظر قرار گیرد، چراکه میتواند تأثیر برجستهای بر آینده جنین داشته باشد، تصریح کرد: تغذیه جزو سبک زندگی افراد محسوب میشود و تغییر آن مانند هر عادت دیگری، نیازمند زمان است.
ایجاد هر تغییر میتواند طاقتفرسا باشد / لزوم داشتن ارادهای قوی برای بهبود رژیم تغذیهای
کافشانی ادامه داد: ایجاد هر تغییر عمدهای در زندگی، میتواند طاقتفرسا باشد و ممکن است حتی گاهی افراد پس از گذشت مدت زمانی کوتاه از رعایت عادت جدید خسته شوند و آن را رها کنند، از همین رو توصیه میشود افراد بهجای اینکه به تغییرات بزرگ فکر کنند، از تغییرات کوچک، اما مؤثر در برنامه غذایی خود بهره بگیرند.
وی با بیان اینکه در ابتدای ایجاد تغییر در رژیم غذایی، افراد باید به فردی متخصص و آگاه در این امر مراجعه کنند، گفت: افراد در مسیر ایجاد تغییر، نیازمند اراده قوی هستند و باید باور داشته باشند که تغذیه سالم تا چه میزان در کیفیت زندگی آنها تأثیرگذار و مؤثر است.
متخصص تغذیه و عضو هیئت علمی دانشگاه با بیان اینکه اگر قرار باشد فرد تنها برای مدت زمانی کوتاه به متخصص تغذیه مراجعه کند و پس از آن مجدد به عادتهای قبل بازگردد، تغییری ایجاد نخواهد شد، اضافه کرد: در چنین شرایطی، افراد شرایط و مشکلاتی را که در پی داشتن رژیم غذایی نادرست تجربه میکردند، مجدد تجربه خواهند کرد.
در این بین، آب یکی از عناصر ضروری برای عملکرد بدن است و مصرف کافی آب باعث تنظیم دمای بدن، بهبود عملکرد مغز، دفع سموم و حفظ سلامت پوست میشود و جایگزینی نوشیدنیهای شیرین و گازدار با آب و دمنوشهای طبیعی یک تغییر ساده، اما مؤثر در بهبود رژیم غذایی به شمار میرود.
خرید مواد غذایی باکیفیت، اولویت دادن به غذاهای طبیعی و تازه و توجه به روشهای پخت و مصرف غذا نقش مهمی در سلامت دارد و کاهش مصرف غذاهای فراوریشده و فستفودها و استفاده از روشهای پخت سالم مانند بخارپز کردن یا گریل کردن میتواند تأثیر مثبت زیادی بر تغذیه داشته باشد.
داشتن تغذیه سالم تنها به نوع مواد غذایی مصرفی محدود نمیشود، بلکه نگرش فرد نسبت به سبک زندگی و سلامت نیز مهم است و آگاهی از تأثیر مواد غذایی بر بدن، برنامهریزی منظم برای وعدههای غذایی و توجه به تعادل تغذیهای میتواند به ایجاد سبک زندگی سالم و پایدار کمک کند و با انجام تغییرات تدریجی و انتخابهای هوشمندانه، افراد میتوانند رژیم غذایی خود را بهبود بخشند و سلامت جسمی و روانی خود را حفظ کنند.