رضا معطری در گفتوگو با خبرنگار مجله آرونو در خصوص مزاج و طبع کله پاچه از دیدگاه طب سنتی اظهار کرد: بسیاری از مردم معتقدند که مصرف کله پاچه در فصلهای سرد سال مانند پاییز و زمستان میتواند به افزایش گرمای درونی بدن کمک کند، اما مزاج هر قسمت از کله پاچه متفاوت است و ممکن است این غذا برای برخی افراد مناسب و برای برخی دیگر نامناسب باشد، بنابراین بخشهای مختلف کله پاچه مانند بناگوش، زبان، مغز، چشم، گوشت و پاچه هر کدام مزاجهایشان با هم متفاوت است.
وی افزود: مزاج مغز در کله پاچه سرد و تر است و مصرف آن برای افراد دارای مزاج سرد و تر توصیه نمیشود؛ مغز به طراوت چهره کمک میکند، اما به دلیل هضم سنگین آن نباید زیاد مصرف شود، چرا که معده را دچار مشکل میکند، از این رو افرادی که دچار چربی خون و مشکلات قلبی هستند تا حد امکان از مصرف مغز به دلیل چربی بالای آن خودداری کنند.
این متخصص طب سنتی تصریح کرد: مزاج گوشت سر، بناگوش و چشم گرم و تر است و مصرف آنها برای افراد دموی یا دارای مزاج گرم و تر توصیه نمیشود، زیرا حرارت بدنشان را بالا میبرد؛ برای افرادی که قوههاضمه قویای ندارند مصرف این موارد توصیه شده است، چرا که گوشت این نواحی هضم آسانی دارد.
وی ادامه داد: سیرابی و شیردان مزاج سرد و خشکی دارد و دیر هضم است، اما چاقکننده نیست و برای رژیمهای لاغری در آش و سوپها، به عنوان جایگزین گوشت قرمز گزینه مناسبی است، سیرابی و شیردان در بدن رطوبت و بلغم ایجاد میکند، بنابراین افرادی که مزاج سرد یا رطوبتی دارند، نباید مصرف کنند یا در صورت مصرف از مواد غذایی همچون نمک، گردو، زیره، آویشن و دارچین که طبعی گرمی دارد، استفاده کنند.
معطری گفت: فصل بهار از نظر طب سنتی دارای مزاج گرم و تر است به طوری که رطوبت هوا در این فصل زیاد بوده و دمای هوا افزایش پیدا میکند، از این رو به دلیل اینکه استفاده از کله پاچه رطوبت زیادی را به بدن وارد میکند و مصرف آن سبب افزایش سوختوساز بدن میشود، افراد باید از مصرف کله پاچه در فصل بهار اجتناب کنند؛ افرادی که در شهرهایی که آب و هوای گرم و تر دارد زندگی میکنند، بهتر است از مصرف کله پاچه پرهیز کنند یا حداقل همراه با مقداری آب لیمو و دارچین این غذا را میل کنند،
وی بیان کرد: ضروری است که افراد کله پاچه را با دارچین، آب لیمو تازه، زیره و گلپر مصرف کنند تا دچار چربی خون و دیگر مشکلات جسمی نشوند و از مصرف ماست و دوغ به همراه آن خودداری کنند؛ لازم به ذکر است که نباید بعد از مصرف کله پاچه خوابید، چرا که سبب افزایش غلظت خون میشود، همچنین افراد مبتلا به بیماری نقرس، بیماریهای گوارشی، اسید اوریک بالا، چربی خون، غلظت خون، دیابت، چاقی، رماتیسم، نارساییهای کلیوی و کبد چرب گرید یک و دو به هیچ عنوان نباید کله پاچه مصرف کنند.
عضو انجمن علمی گیاهان دارویی ایران ادامه داد: بهطور کلی کله پاچه به دلیل داشتن پروتئین، ویتامین A، C ،E و B، میتواند به تقویت قوای جسمی، رفع ضعف، بیحوصلگی، تقویت سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از بیماریها کمک کند؛ کله پاچه به دلیل داشتن مواد معدنی مانند آهن و روی موجب تقویت مو و ناخن میشود؛ کلاژن موجود در کله پاچه، درد مفاصل و آرتروز را کاهش میدهد و آهن آن به درمان کم خونی و فقر آهن کمک میکند.
وی تصریح کرد: کله پاچه از دیرباز در فرهنگ غذایی ایرانیان جایگاه ویژهای داشته است، اما از دیدگاه طب سنتی برای مصرف آن رعایت نکاتی حائز اهمیت است، چرا که بخشهای مختلف کله پاچه هر کدام مزاج متفاوتی دارد و افراد باید با توجه به مزاج خود آنها را مصرف کنند.