به گزارش خبرگزاری مجله آرونو و به نقل از پایگاه اطلاعرسانی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، مرجان عجمی با اشاره به اینکه تغذیه صحیح میتواند کمک مؤثری برای کنترل استرس باشد، اظهار کرد: یک رژیم غذایی درست مبتنی بر سه اصل مهم تعادل، تنوع و البته میانهروی در دریافت گروههای غذایی مختلف است و علاوه بر رعایت این اصول کلی باید توجه داشت که نوشیدن آب کافی و فعالیت فیزیکی کافی میتواند تأثیر بسزایی در کاهش استرس داشته باشد.
وی افزود: دریافت منابع غذایی حاوی ویتامین B۶، B۱۲ و فولات و پرهیز از دریافت منابع غذایی حاوی کافئین برای کاهش استرس و اضطراب مهم است، دریافت غذا به صورت وعدههای منظم و کوچک با نمایه گلیسمی پایین به ثبات بیشتر قند خون کمک میکند، اختلالات قند خون و گرسنگی میتواند محرک ایجاد استرس و اضطراب باشد و در صورتی که از منابع غذایی حاوی قند و شکر و یا کربوهیدراتهای ساده به میزان زیاد در رژیم غذایی استفاده کنید، قند خون و به دنبال آن انسولین در خون افزایش و سپس کاهش پیدا میکند.
مدیر واحد ترجمان دانش و آموزش همگانی انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور ادامه داد: نوسانات سریع قند خون و به دنبال آن انسولین میتواند موجب ایجاد تغییرات در خلق و خو و رفتار شود و افراد احساس کنند که برای کاهش استرس خود نیاز به شیرینیجات بیشتری دارند و این سیکل معیوب تکرار میشود، بنابراین دریافت فیبر کافی، میوه و سبزیجات به جای قند و شکر و شیرینیجات و دریافت منابع حاوی پروتئین و چربیهای سالم میتواند نوسانات قند خون را کمتر و به کاهش حس استرس و اضطراب کمک بیشتری کند.
عجمی با اشاره به اینکه مغزها و دانهها، لوبیای سویا، گردو و روغن آفتابگردان حاوی اسیدهای چرب ضروری برای بدن هستند، بیان کرد: دریافت ماهیهای چرب همچون سالمون و ساردین برای کاهش افسردگی و استرس میتواند مفید باشد و مصرف آن به ویژه در نوجوانی با عملکرد شناختی بهتر مغز در سالهای بعدی زندگی همراه است.
وی با بیان اینکه حبوبات از منابع خوب پروتئین است و در عین حال حاوی ریز مغذیهای ضروری برای بدن است، عنوان کرد: ویتامین D یکی از ویتامینهای مهم با عملکردهای بسیار در بدن است و کمبود آن میتواند با تغییرات خلق و خو در ارتباط باشد، همچنین این ویتامین نقش مهمی در حفاظت از مغز و عملکرد صحیح ناقلهای عصبی دارد و حتی به عنوان یک درمان کمکی برای آلزایمر میتواند مفید باشد.
متخصص تغذیه اضافه کرد: مصرف جگر، ماهی، شیر و تخممرغ میتواند به دریافت ویتامین D کمک کند، اما راه اصلی تأمین آن سنتز از طریق پوست و قرار گرفتن در مجاورت نور آفتاب است؛ بهطور کلی برای حفظ سلامتی و کاهش استرس و اضطراب سعی کنید منابع حاوی قند و شکر همچون انواع شیرینیجات، آبمیوههای سنتتیک، آب نبات، انواع نوشابهها و نوشیدنیهای حاوی قند یا شکر را محدود و به جای آن منابع حاوی فیبر، میوه و سبزی و غلات کامل و سبوسدار استفاده کنید تا نوسانات قند خون که یکی از عوامل ایجاد استرس است را به حداقل برسانید.
عجمی با بیان اینکه بسیاری از افراد به مصرف قهوه و یا نوشیدنیهای انرژیزا عادت دارند، اضافه کرد: مصرف زیاد کافئین فارغ از اینکه از چه منبع یا منابعی باشد، میتواند موجب تغییرات خلق و خو شود و به ایجاد استرس، اضطراب و حتی افسردگی کمک کند.
وی با اشاره به اینکه برای کاهش دریافت کافئین، توصیه میشود قهوه را با چای سبز جایگزین کنید، گفت: چای سبز علاوه بر کافئین کمتر حاوی اسید آمینهای به نام تیانین است که برای کاهش استرس و اضطراب مفید است، همچنین دریافت آب کافی و فعالیت فیزیکی روزانه به حفظ سلامتی و آرامش بیشتر کمک میکند.