به گزارش آرونو ، وزارت صنعت، معدن و تجارت در واکنش به گزارشی درباره آخرین وضعیت ابلاغیه واردات خودرو در روزنامه «تعادل» با عنوان «صاحبنظران درباره آییننامه ابلاغی واردات خودرو چه گفتند؟ مصوبهای برای خودیها؟» توضیحاتی ارائه کرد.
براساس این گزارش، وزارت صمت در مورد تعیین سقف یک میلیارد یورویی برای واردات خودرو اعلام کرد: ابتدا باید به این نکته اشاره کرد که با توجه به شرایط تحریمی کشورمان و عدم ورود آزاد ارز به کشور، تعیین سقف واردات، راهکاری برای حفظ ارز موجود و عدم خروج بیرویه ارز از کشور است.
واردات خودرو ارزبری بسیار بالایی برای کشورهای واردکننده دارد و بهصورت مستقیم باعث افزایش رکود در کشور میشود. بیان مساله «رانت دولتی» بیشتر با بیان دیدگاه پوپولیستی و با هدف جذب مخاطب است، زیرا که مهمترین مساله در زمان کمبود ارز اختصاصی، توزیع عادلانه این ارز بین واردکنندگان است.
در این راستا دفتر صنایع خودروی وزارت صنعت، معدن و تجارت اقدام به تدوین چهارچوب اجرایی واردات خودرو کرده است که در این سند، ماتریس تصمیمگیری برای تخصیص ارز تدوین شده و تکمیل این ماتریس در کارگروه تخصصی انجام میشود. امتیازبندیهای شرکتهای مختلف برای واردات خودرو در این سند بهصورت مدون مشخص شده است و امکان اعمال نظر شخصی در آن وجود ندارد؛ لذا هرگونه توزیع ناعادلانه در توزیع ارز را برای مسوولان وزارت صنعت، معدن و تجارت غیرممکن میسازد.
این وزارتخانه در مورد عدم اجازه به ورود ارزهای شخصی به بازار خودرو، شناور بودن تعرفه یا به عبارتی دیگر، مشخص نبودن تعرفه گمرکی، درصد حقوق گمرکی و سود بازرگانی بر اساس حجم موتور و…، تاکید کرد: با توجه به تجربههای گذشته در واردات با ارز شخصی حاصل از صادرات، این نتیجه حاصل میشود که این مسیر تنها باعث ایجاد مسیر رفت و برگشت کالا میشود و بهنوعی به فساد موجود در ساختار واردات و صادرات کشور دامن میزند. از این رو در گام اول واردات خودرو به منظور جلوگیری از ایجاد فساد در این صنعت، از ورود ارزهای شخصی جلوگیری شده است.
لازم به ذکر است که مطابق با مصوبه، امکان واردات خودروهای عمومی با استفاده از ارز خارجی امکانپذیر است که با توجه به تعداد محدود این نوع وسایل، کنترل این مسیر امکانپذیر است. شناور بودن تعرفه به معنای تعیین قیمت توسط مردم است؛ بدین معنا که عرضه و تقاضای خودرو در بازار سرمایه باعث تعیین قیمت خودرو بهصورت آزادانه میشود و بهنوعی دیگر وزارت صنعت، معدن و تجارت بهصورت فرمایشی، قیمت محصولات را تعیین نمیکند. این گام موثری در آزادسازی قیمت خودروهاست. تعیین قیمت در بازار سرمایه به معنای افزایش سرمایه واردکننده نیست، زیرا که مطابق با قوانین سود واردکننده و تولیدکننده خودرو از هر محصول مشخص است. مازاد این مبلغ به خزانه دولت وارد میشود که این امر باعث سود جمعی مردم شریف ایران از واردات خودرو است.
وزارت صمت در مورد در مرود اعمال محدودیت برای فرآیند واردات خودرو اعلام کرد: دفتر صنایع خودروی وزارت صنعت، معدن و تجارت اقدام به تدوین چهارچوب اجرایی واردات خودرو نموده است که در این سند، ماتریس تصمیمگیری برای تخصیص ارز تدوین شده است و تکمیل این ماتریس در کارگروه تخصصی انجام میشود. امتیازبندیهای شرکتهای مختلف برای واردات خودرو در این سند بهصورت مدون مشخص شده است و امکان اعمال نظر شخصی در آن وجود ندارد؛ لذا هرگونه توزیع ناعادلانه در توزیع ارز را برای مسوولان وزارت صنعت، معدن و تجارت غیرممکن میسازد.
این وزارتخانه اشاره کرد: شرط دیگری که در آییننامه واردات خودرو آمده، واردات خودروهایی با سقف ۲۰ هزار دلار است، یعنی چیزی بین ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلیون تومان. مصطفوی کارشناس خودرویی با اشاره به اینکه محدودیتگذاری در تجارت جهانی مفهوم چندانی ندارد. با توجه به این نکته که اکثریت جامعه، توان خریدی پایینتر از ۲۰ هزار دلار را دارند، سقف قیمتی محصولات تعیین شده است. واردات خودرو با قیمت بالاتر از این مبلغ تنها به ایجاد شکاف طبقانی بیشتر در جامعه، گسترش فخرفروشی قشر مرفه، تجملگرایی و ارزبری حداکثری از کشور کمک میکند. با توجه به اینکه دولت سیزدهم به دنبال تحقق جامعهای با کمترین اختلاف طبقاتی است، سقف قیمتی مذکور تعیین شده است.
وزارت صنعت، معدن و تجارت در مورد قیمت خودروهای وارداتی و ادعای این روزنامه مبنی بر اینکه قیمت خودروهای وارداتی کمتر از ۵۰۰ و ۶۰۰ میلیون تومان نیست، اشاره کرد که با بررسیهای انجام شده توسط دفتر صنایع خودروی وزارت صنعت، معدن و تجارت، خودروهای بسیاری در محدوده تعریف شده در این آییننامه وجود دارند که مطابق با استانداردهای داخلی هستند. محصولات متعددی از نشانهای تجاری (برند) تراز اول جهان نیز وجود دارند که در محدوده مجاز قیمتی برای واردات قرار میگیرند. حتی خودروهای اقتصادی با قیمت زیر ۱۰ هزار یورو نیز در دنیا موجود است که مطابق با استانداردهای ۸۵گانه کشور است؛ لذا ذکر این موضوع نشان از عدم بررسی صحیح و جامع صنعت خودروی جهان توسط گوینده مطلب است. معاونت صنایع حمل و نقل و دفتر صنایع خودروی وزارت صنعت، معدن و تجارت در پایان مراتب سپاس خود را از نقد و بررسی عالمانه موضوعات توسط کارشناسان و صاحبنظران اقتصادی کشور اعلام و از دریافت دیدگاههای تخصصی منتقدان استقبال میکند.