حکایت این نمایشنامهنویس فرانسوی هم حکایت غریبی است؛ نویسندهای که علیه ریاکاری مینوشته و همین موضوع، سبب شد تا در دوره خودش به عنوان دگراندیش شناخته شود تا جایی که بعد از مرگش، اجازه دفن او را در آرامگاه سن ژوزف نمیدادند.
به گزارش آرونو ، اهالی تئاتر مولیر، نمایشنامهنویس فرانسوی را خوب میشناسند؛ نمایشنامههای مشهور او، «خسیس» و «تارتوف» بارها با کارگردانی هنرمندان نامدار تئاتر روی صحنه رفته اما کمتر کسی به سرگذشت غمانگیز این نویسنده توجه کرده است. با این همه، داود فتحعلیبیگی، نویسنده و کارگردانی که بیشتر در زمینه نمایشهای ایرانی فعالیت دارد، این موضوع را دستمایه ساخت جدیدترین نمایش خود قرار داده است.
او با نمایش «شبنشینی با مولیر» در چهل و دومین جشنواره تئاتر فجر حاضر است؛ نمایشی که روز دوشنبه در تالار محراب و روزهای سهشنبه و چهارشنبه، 10 و 11 بهمن ماه در تماشاخانه سنگلج روی صحنه میرود.
فتحعلیبیگی که خود نگارش متن این نمایش را بر عهده دارد، درباره ایده اجرای آن به آرونو گفت: سالها پیش، زمانی که خانم مرضیه برومند، دبیر جشنواره نمایش عروسکی بود، مشغول خواندن نمایشنامه «تارتوف» بودم؛ نمایشنامهای که مولیر آن را درباره عوامفریبی و ریاکاری نوشته است. بعد به این موضوع فکر کردم که او در آن دوره برای نوشتن چنین نمایشنامهای چقدر تحت فشار قرار گرفته است.
این کارگردان اضافه کرد: در عالم خیال خود، با مولیر گفتگو کردم. ما درباره ریاکاری حرف زدیم و از ریاکاران عرصههای مختلف گفتیم. کم کم تصمیم گرفتم این خیالبافیها را به نمایشنامهای تبدیل کنم و این چنین بود که تکههایی از نمایشنامه «تارتوف» را با یکی از نمایشنامههای خودم که سال 63 نوشتهام، تلفیق کردم و قطعاتی سیاهبازی هم به آن افزودم.
فتحعلیبیگی با اشاره به برخی ماجراها در زندگی مولیر افزود: در مقدمه نمایشنامه «تارتوف» سه نامهای که مولیر برای لویی چهاردهم نوشته، ضمیمه شده است که او در آنها توضیح داده چگونه کارش را توقیف کردهاند و …
او که قبرستان را به عنوان مکان رخدادهای نمایشنامه خود انتخاب کرده است، در این باره توضیح داد: ماجراهای نمایش ما در قبرستان رخ میدهد. در دوره مولیر، عوامفریبان و ریاکاران جامعه وقت فرانسه آنچنان از او کینه به دل داشتند، که بعد از درگذشت زودهنگام او، اجازه دفن پیکرش را در کلیسای سن ژوزف که به اصطلاح خودمان کلیسای مومنین فرانسه بوده، ندادند. این افراد عموما به کلیسا هم وصل بودند و این چنین بود که پیکر مولیر به دلیل آزاداندیشی و تقابل این نویسنده با ریاکاری و عوامفریبی، حتی اجازه دفن شدن در قبرستان را پیدا نکرد.
فتحعلیبیگی خبر داد که این نمایش ارجاعاتی به زندهیاد سعدی افشار، هنرمند باسابقه سیاهبازی هم دارد و داود داداشی، نقش سعدی افشار را بازی میکند.
به گفته او، این نمایش تلفیقی از کمدیا دلارته و سیاهبازی است که هنوز شرایط اجرای عمومی آن مشخص نیست.
نمایش «شبنشینی با مولیر» به نویسندگی و کارگردانی داود فتحعلیبیگی روزهای سهشنبه و چهارشنبه 10 و 11 بهمن در دو نوبت 17 و 20 در تماشاخانه سنگلج روی صحنه میرود.
انتهای پیام