ناترازی برق تابستان ۱۴۰۴ به ۲۶ هزار مگاوات می‌رسد

|

فهرست مطالب

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری مجله آرونو، علی نیکبخت، رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی نیروگاه‌های ایران در نشستی خبری اظهار داشت: بخش زیادی از نیروگاه‌های کشور در مالکیت ارگان‌هایی است که هیچ شناختی از برق ندارند، از جمله تأمین اجتماعی، بانک‌ها و …؛ که این یکی از مشکلاتی بود که پس از واگذاری‌ها نمود کرد.

وی افزود: برنامه‌ریزی‌های تعمیرات دوره‌ای نیروگاه‌ها به دلایل نقدینگی و اقتصاد برق با چالش جدی مواجه شده و برای تابستان امسال حدود 3000 مگاوات ظرفیت نیروگاهی را به‌خاطر توقف برنامه‌‌های تعمیرات آنها یا در مدار نداشتیم و یا با ظرفیتی حدود 50 تا 60درصدی در مدار بودند.

نیکبخت با بیان اینکه “مشکل نقدینگی باعث تأخیر در انجام تعمیرات می‌شود”، گفت: مالکان نیروگاه‌ها به علت مطالبات انباشته‌ای که از دولت دارند، نمی‌توانند برای انجام به‌موقع تعمیرات، هزینه لازم را اختصاص دهند و این مسئله بعد از جهش قیمت ارز در سال 98، بدتر شد؛ به‌طوری که درآمد نیروگاه‌ها از سال 98 تا 1401 تقریبا دو برابر شد اما هزینه‌های نیروگاه‌ها متأثر از نرخ ارز و تورم، چندین برابر شد، نرخ ارز در این مدت 6 برابر و تورم بین 300 تا 400درصد رشد پیدا کرد.

وی ادامه داد: سفارش‌گذاری قطعات برای توربین‌های با تکنولوژی بالا یبن 24 تا 30 ماه زودتر از رسیدن به موعد تعمیرات باید انجام شود و برای توربین‌های بومی، این فاصله زمانی حدود یک‌سال است؛ درواقع حدود 2000 تا 3000مگاوات نیروگاهی که در تابستان امسال در مدار نبودند، دو سال پیش باید قطعات آنها سفارش‌گذاری می‌شد.

رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی نیروگاه‌های ایران خاطرنشان کرد: در صورت ادامه روند فعلی و اگر الان فکری نشود، میزان ناترازی برق در تابستان 1404 حداقل 26 هزار مگاوات خواهد بود.

وی افزود: اگر وزارت نیرو امروز برای به‌سازی و اجرای پروژه‌های جبران افت تولید امروز اقدام کند می‌تواند با تخصیص 900 میلیون دلار تا یک‌میلیارد دلار بودجه، 2700 مگاوات در نیروگاه‌های بخاری و 1500 تا 2000 مگاوات در نیروگاه‌های گازی فعلی، با رفع مشکلات جاری و به‌سازی فرآیند تولید برق، به تولید عملی برق حرارتی بیفزاید و با این کار، حداقل ناترازی در حد 20 هزار مگاوات سال جاری باقی بماند.

نیکبخت خاطرنشان کرد: اتمام نیروگاه‌های در دست ساخت فعلی، انجام پروژه‌های رفع محدودیت و افزایش توان نیروگاه‌های موجود و توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر، راهکارهای کاهش ناترازی برق در بخش تولید هستند و همچنین در بخش مصرف نیز باید اصلاح الگوی مصرف در تمامی بخش‌ها انجام شود و برای اصلاح و کاهش مصرف در بخش‌های مختلف برای تابستان 1404 باید از امروز آغاز به‌کار کرد نه‌اینکه بعد از اردیبهشت‌ماه با اجرای طرح‌های تشویقی در یک بازه سه‌ماهه به دنبال کاهش و اصلاح الگوی مصرف باشیم.

وی ادامه داد: تبدیل واحدهای ساده به سیکل ترکیبی می‌تواند بین 5 تا 10 هزار مگاوات در بازه زمانی یک تا دو ساله به ظرفیت تولید برق حرارتی بیفزاید که با توجه به مشکلات سوخت گاز، تبدیل واحدهای ساده به سیکل ترکیبی که افزایش ظرفیت بدون نیاز به افزایش سوخت گاز را به‌همراه دارد، راهکار بسیار موثری است.

رئیس هیئت مدیره انجمن صنفی نیروگاه‌های ایران تصریح کرد: اگر با رفع مشکلات نقدینگی، تعمیرات نیروگاه‌های موجود که بخش قابل توجهی از آنها شامل 11 هزار و 900 مگاوات نیروگاه بخاری و 2700 مگاوات توربین گازی با عمر بالای 30 سال در مدار هستند، به‌موقع انجام نشود، ظرفیت فعلی نیروگاه‌های حرارتی نیز نمی‌توانند به تولید پایدار برق بپردازند.

انتهای پیام/

مرتبط نوشته ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *