لزوم توسعه خدمات پرستاری در سطح توانبخشی در کشور

|

فهرست مطالب

محمد شریفی مقدم در گفت‌وگو با خبرنگار مجله آرونو با اشاره به فارغ‌التحصیلی سالیانه دانشجویان رشته پرستاری در کشور اظهار کرد: در حال حاضر حدود ۱۲ هزار نفر پرستار در سال فارغ‌التحصیل می‌شوند؛ تحصیل رشته پرستاری در مقطع کارشناسی است و بعد از آن گرایش‌هایی برای پرستاران وجود دارد، عده‌ای از پرستاران به بخش روان، تعدادی به بخش آی سی یو، بخش داخلی و عده‌ای هم به بخش جراحی گرایش دارند.

وی با بیان اینکه در زمینه شغلی پرستاران در بیمارستان‌ها تفکیک وظایف ندارند، افزود: در بیمارستان‌ها پرستاری ویژه با مدرک کارشناسی ارشد در کنار پرستاران با مدرک کارشناسی با همدیگر کار می‌کنند، یعنی شرایط کار در بیمارستان‌های کشور به شکلی نشده که پرستاران با مدرک بالاتر از نظر جایگاه و میزان دریافتی در بخش‌های بیمارستانی تفاوتی با پرستاران مدرک کارشناسی داشته باشند.

دبیرکل خانه پرستاری ایران تصریح کرد: عده‌ای از پرستاران بعد از طی کردن دوره کارشناسی ارشد در خارج از کشور در کانادا، آمریکا، استرالیا و انگلیس پرستاران تخصصی هستند و خودشان به‌طور مستقل می‌توانند دفتر و مطب داشته باشند و این شرایط در کشور وجود ندارد.

خدمات پرستاری مناسب نیازمند نیروی کارآمد و متخصص است

وی با تاکید بر اینکه اگر مردم بخواهند خدمات پرستاری مناسب دریافت کنند، نیاز به وجود پرستاران کارآمد و متخصص این حوزه است، گفت: در حال حاضر در کشور تعداد نیروی پرستاری لازم و کافی وجود ندارد، باید پرستار متخصص، کارآمد و باانگیزه باشد، اما در همان پله اول به نوعی متوقف شده‌ایم و به تعداد نرمال پرستار برای ارائه خدمات در بیمارستان‌ها نرسیدیم.

شریفی مقدم خاطرنشان کرد: با وجود اینکه تعداد نرمال پرستار در کشور باید حدود ۱.۸ به ازای تخت باشد، در حال حاضر متوسط این عدد در کشور کمتر از حد استاندارد است و در حوزه پرستاری حداقل نیرو وجود دارد، زمانی که نیرو در حد استاندارد در کشور وجود نداشته باشد، پرستاران شاغل هم نمی‌توانند آن طور که باید کارهای اساسی را انجام دهند.

وی در مورد اینکه جذب پرستار در کشور برای کار در بیمارستان‌ها محدود است، عنوان کرد: با فارغ‌التحصیلی ۱۲ هزار پرستار در هر سال طی یک دهه اخیر ۱۲۰ هزار پرستار از دانشگاه‌های کشور فارغ‌التحصیل شدند که حدود ۲۰ هزار پرستار جذب کار در بیمارستان‌های کشور شدند.

دبیرکل خانه پرستاری ایران اظهار کرد: پرستاران کارشناسی ارشد، تخصصی و اورژانس در بیمارستان‌های کشور از نظر کاری و جایگاه تفاوتی با پرستاران کارشناسی ندارند و جایگاهی برای آن‌ها از نظر کاری و شرح وظایف در کشور دیده نشده است و تنها از نظر مدرک تحصیلی دو سال بیشتر از سایر پرستاران تحصیل کردند، اما تفکیکی از نظر جایگاه برای پرستاران تخصصی وجود ندارد، بنابراین این دغدغه مهم باید مورد توجه مسئولان قرار گیرد.

وی در خصوص تربیت پرستاران تخصصی در کشور و پرستاری در منزل برای ارائه خدمات بهینه به بیماران تصریح کرد: خدمات پرستاری تنها به بیمارستان‌ها محدود نمی‌شود و خدمات پرستاری در منزل را هم در بر می‌گیرد، خدمات بیمارستان در منزل از سطح ارائه خدمات در منزل کمک بهیار به بیماران تا سطح تخصصی آی سی یو را در بر می‌گیرد، تمام خدماتی را که پرستاران در بیمارستان‌ها انجام می‌دهند، در منزل هم انجام می‌دهند و بیشتر نیاز مردم در حوزه سالمندی است که باید به آن توجه شود.

اهمیت ارائه خدمات پرستاری به گروه سالمندان

شریفی مقدم بیان کرد: در حال حاضر بیش از ۱۵۰۰ مرکز در کشور در این زمینه فعال هستند و همچنان نیاز شدید در این حوزه وجود دارد، اما در این زمینه برنامه‌ریزی لازم و دقیقی وجود ندارد، در دنیا پرستاران در سه سطح پیشگیری، درمان و توانبخشی فعالیت می‌کنند، در سطح بهداشت تعداد پرستاران در کشور بسیار کم هستند، با این حال بیشترین آماری که از پرستاران در کشور وجود دارد در بخش درمان بیمارستان‌ها است و در سایر حوزه‌ها از جمله پرستاری در منزل نیز کمبود نیرو داریم.

وی درباره اهمیت توسعه سطح توانبخشی در کشور گفت: در شرایط فعلی ۱۰ درصد از جمعیت کشور گروه سالمندان هستند که قریب به ۹ میلیون نفر در کشور می‌شوند و توسعه سطح توانبخشی برای اراده خدمات به این گروه از جامعه ضرورت دارد، این در حالی است که برنامه‌ای کارآمد برای ارائه خدمات پرستاری به سالمندان وجود ندارد و مهم است که برای این مهم برنامه‌ریزی مؤثر و صحیحی داشته باشیم.

دبیرکل خانه پرستاری ایران تاکید کرد: در دنیا بیشترین مراقبت باید برای گروه سالمندان توسط پرستاران انجام شود، در کشور تعدادی مراکز پرستاری در منزل وجود دارد که مسئولان باید به توسعه سطح توانبخشی این مراکز کمک کنند، این مراکز باید تحت پوشش بیمه قرار گیرد، در حالی که هنوز این کار انجام نشده است.

مرتبط نوشته ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *