قطع برق؛ مشکلی به مشکلات کارگران اضافه کرد

|

فهرست مطالب

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری مجله آرونو، قطعی مکرر برق باعث شده که روند تولید صنایع با مشکلات فراوانی روبه‌رو شود. این قطعی‌ها با کاهش تولید، منجر به کاهش درآمد صنایع و گران‌تر شدن محصولات شده است. از سوی دیگر، این قطعی‌ها تأمین دستمزد کارگران را با مشکل مواجه ساخته است. 

به‌طور کلی نکته مغفول در بحران ناترازی انرژی به بحث تورم کالایی و تأمین نشدن دستمزد کارگران بازمی‌گردد. در راستای بروز مشکلات متعدد در راستای قطعی برق, نه‌تنها خود صنایع، بلکه ارسال سفارشات و قیمت کالاهای این صنایع نیز به دنبال دشوارتر شدن روند تولید، افزایش پیدا کرده است. از سوی دیگر، کاهش درآمد صنایع، مشکل تامین دستمزد کارگران و تعدیل نیرو را به دنبال دارد.

بر اساس این گزارش چالش‌های صاحبان صنایع در نبود برق بسیار زیاد است. به طور مثال حمید باقریان، رئیس هیأت مدیره یک شرکت فولاد در شهرک صنعتی چندی قبل گفته است:در این کارخانه حدود 100نفر نیرو در سه شیفت مشغول به فعالیت هستند. کمبود برق در تابستان و کمبود گاز در زمستان از مشکلات مربوط به تامین انرژی صنعت فولاد است و به دلیل کمبود برق با نیمی از ظرفیت موجود و در روزهایی از هفته  به دلیل نبود برق کل مجموعه تعطیل می‌شود. 

وی  ادامه داد: هزینه‌های سربار ماهانه، دستمزد کارگران، بیمه و مالیات به صورت کامل حساب می‌شود، ولی ما مجبور به استفاده از 50درصد ظرفیت خود هستیم که باعث بروز خسارتی هنگفت به تولیدکننده می‌شود. مشکل ناترازی برق، ملی است و سهم شهرک های صنعتی در برخی از مواقع دو روز در هفته است که می تواند آسیب زیادی به تولید بزند.

به گزارش مجله آرونو، در برخی موارد کارگران گلایه دارند که با قطعی برق حقوق ما هم محاسبه نشده است و تکلیف چیست؟ نیما پرتوی کارشناس ارشد روابط کار در پاسخ به این سوال گفت:  اولا در اثنای قرارداد کار موقت و قرارداد دائمی پرداخت مزد در همه ایام تکلیف کارفرماست مگر اینکه قطع رابطه کاری اتفاق افتاده باشد. ثانیا نبود برق و مواد اولیه و … ارتباطی به کارگر ندارد زیرا تهیه و تجهیز کارگاه از مسئولیت های کارفرما می باشد و قطعی برق نیز قابل پیش بینی بوده و جزء حوادث غیر قابل پیش بینی مقرر در ماده 30قانون کار نمی باشد. ثالثا تعطیلی کارگاه به علت نبود برق مصداق بند الف ماده 60قانون کار و قابل پیش بینی می باشد لذا با شرط پرداخت فوق العاده های تعیین شده در قانون کار از سوی کارفرما مطابقت دارد. رابعا مطابق ماده 69قانون کار تاریخ استفاده از مرخصی توافقی می باشد و الزام کارگران به استفاده از ایام مرخصی خود در زمان قطعی برق وجاهت قانونی ندارد.

 فتح الله بیات،رئیس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی درباره مشکلات کارگران با قطع برق می گوید:کارگران کارگاه‌های کوچک قراردادموقت هستند  یا قرارداد بسیاری از آن‌ها سفید امضا است بنابراین از لحاظ امنیت شغلی وضعیت خوبی ندارند؛ در شرایطی که برق قطع می شود, امنیت شغلی بیش از بیش تهدید می شود.

وی ادامه داد: ببینید در همه‌ی بخش‌های تولید چه کارخانه‌های بزرگ و چه کارگاه‌های کوچک، قطعی برق آنهم به این شکل می‌تواند آسیبهای جدی وارد کند. در چنین شرایطی به خصوص وقتی کارفرمایان کارگاه‌های کوچک ضرر می‌بینند، معمولاً دست به تعدیل نیرو می‌زنند و این منجر به بیکاری عده‌ی بسیاری از کارگران می‌شود. 

بیات اظهار کرد: در واقع به دلیل نوع قرارداد کارگران، کارفرما خیلی راحت می‌تواند کارگر را اخراج کند و یا حتی اگر هم اخراج نکند بسیار محتمل است که از ساعات کار او و از دستمزدش کم کند و حق بیمه‌ی کارگر را کامل پرداخت نکند. همه‌ی اینها در این شرایط کشور تهدیدی جدی برای کارگران به حساب می‌آید. 

به گزارش مجله آرونو،یکی از مهمترین بحث ها در جریان رفتن مکرر برق آسیب دیدن مشاغل است.  مشاغلی مانند سوپرمارکتی‌ها و تولیدی‌های لباس و پوشاک گرفته تا صنایع خرد و کلان همه تحت تاثیر چنین وضعیتی هستند که متضرر اصلی آنها کارگران هستند.  آیا دولت به عنوان اصلی‌ترین عاملین این بحران جوابگوی خسارات و زیان‌های بیشماروارد شده خواهد بود یا باز هم مثل همیشه پا پس می‌کشد و ضعیفترین گروه‌ها از جمله کارگران باید هزینه‌ی آن را بپردازند؟ 

انتهای پیام/

مرتبط نوشته ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *