به گزارش خبرگزاری مجله آرونو و به نقل از شورای عالی انقلاب فرهنگی، هشتصد و بیست و پنجمین جلسه شورای فرهنگ عمومی کشور و اولین جلسه دوره دوازدهم این شورا به ریاست سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس شورای فرهنگ عمومی کشور و با حضور حجتالاسلام و المسلمین عبدالحسین خسروپناه دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، امروز سهشنبه (۶ آذر) برگزار و اولویتبندی دستور جلسات این شورا در دولت چهاردهم بررسی شد.
سیدعباس صالحی اظهار کرد: در ابتدا به یکی از بیانات رهبر معظم انقلاب درباره فرهنگ عمومی که موجب شفافتر شدن جهتگیریها میشود اشاره میکنم. ایشان در یکی از سخنانشان فرمودند: دولت و مسئولان موظفند که توجه کنند به جریان عمومی فرهنگ جامعه؛ ببینند کجا داریم میرویم، چه دارد اتفاق میافتد، چه چیزی در انتظار ما است؛ اگر چنانچه مزاحماتی وجود دارد، آنها را برطرف کنند.
وی افزود: رهبر انقلاب در این بیان به سه مسئله به عنوان راهبرد اشاره میکنند؛ اول اینکه چه چیزی در حوزه فرهنگ عمومی در حال رخ دادن است، دوم چه امری در انتظار ماست، کجا میرویم، چه مزاحماتی در فرهنگ عمومی وجود دارد و مورد آخر اینکه چطور میشود از آن عبور و به سمت فرهنگ عمومی مطلوب حرکت کرد.
شورا ظرفیتهایی برای مصوبات ملی، شهرستانی و منطقهای دارد
صالحی از این سه راهبرد بهعنوان سه موضوع اصلی شورای فرهنگ عمومی کشور یاد کرد و درباره ظرفیتهای این شورا گفت: روشن است شورای فرهنگ عمومی ظرفیتهای قابل توجهی دارد؛ ظرفیت اول که در این شورا وجود دارد، استقرار بخش قابل توجهی از نهادهای مؤثر عرصه فرهنگ عمومی در این شوراست. اگر بتوانیم این نهادها را فعالتر کرده و بین آنها همافزایی کنیم، تأثیرگذاری قابل توجهی در تحقق اهداف ایجاد میشود؛ زیرا بخشهای عمده دستگاههای مؤثر حاکمیتی، دولتی و عمومی در عرصه فرهنگ عمومی، در شوراهای فرهنگ عمومی مرکزی و استانی عضو هستند و همین امر نیز ظرفیت قابل توجهی را ایجاد میکند.
وی تاکید کرد: توانایی شوراهای فرهنگ عمومی نباید دستکم گرفته شود و هر نهادی بهتنهایی از ظرفیتی برخوردار است، ولی اگر این نهادها کنار یکدیگر قرار گیرند و ظرفیتهایشان با هم ترکیب شود، اتفاقات بهتری رخ خواهد داد و میتوانند مؤثرتر عمل کنند.
صالحی افزود: هیچ نهاد فرهنگی را نداریم که به اندازه این شبکه، امتداد جغرافیایی داشته باشد؛ زیرا این امتداد تا شهرستانها وجود دارد و از این جهت ظرفیت کممانندی داریم. برخی دستگاهها فرصتهایی برای مصوبات ملی دارند اما مصوبات شهرستانی ندارند و برعکس، در حالی که این شورا با ظرفیتهایی که دارد، میتواند مصوبات ملی، شهرستانی و منطقهای داشته باشد که امکانی کمنظیر است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی انعطاف را یکی دیگر از ظرفیتهای شورای فرهنگ عمومی دانست و گفت: ظرفیت دیگر شورای فرهنگ عمومی ثابت و منعطف بودن آن است. ثابت است چون یکی از نهادهایی است که عناصر ثابت در آن وجود دارد. شورا سه نوع عضو دارد؛ اعضای حقوقی حاکمیتی، اعضای حقوقی دولتی و اعضای حقیقی. اعضای حقوقی دولتها که تغییر میکنند و مساله انعطافِ شورا رخ مینمایاند، بخش ثبات هم از طریق سایر نهادهای عضو تأمین میشود و میتواند خط اتصال را برقرار کند.
صالحی در بخش دیگری از سخنانش ضمن تشکر از مسئولان فرهنگی دولت سیزدهم گفت: در دورههای مختلف تلاشهایی صورت گرفته است؛ اما همچنان نقاط ضعفی وجود دارد که باید برطرف شود. به طور خاص، شورای فرهنگ عمومی ضعفهایی دارد که باید آنها را رفع و نقاط قوت را نیز تقویت کرد.
وی سپس با اشاره به اعضای حاضر در دوره دوازدهم شورای فرهنگ عمومی کشور، یادآور شد: شأن افراد در این جلسه، نمایندگی از وجهه حقوقیشان است. به همین منظور هم باید امکانات دستگاهی که به نمایندگی از آن حاضر هستند را برای تحقق اهدافِ شورا بسیج کنند. در ادوار مختلف، گاهی به این بسیج امکانات توجه لازم نشده و خط ارتباطی برای استفاده از ظرفیت دستگاهها برای نیل به اهداف به وجود نیامده است. به همین منظور شاید بتوان بخشی از مشکل شورای فرهنگ عمومی را در همین امر دانست که برخی از حاضران به عنوان کارشناس در جلسه حضور پیدا میکنند؛ نه نماینده دستگاههایی که قرار است با موضوعات درگیر باشند.
صالحی با بیان اینکه دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور باید قدرت بسیجکنندگی کل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را در این حوزه داشته باشد، تصریح کرد: قادر آشنا کارنامه درخشان علمی و سابقه ایثارگری دارند و از جوهره جهاد و ایثار برخوردار و از طرفی کاملاً با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی آشنا است و در بخشهای مختلف این وزارتخانه حضور داشتهاند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان ابراز امیدواری کرد که دبیرخانه شورای فرهنگ عمومی کشور قدرت بسیجکنندگی ظرفیتهای وزارت فرهنگ را داشته باشد و در استفاده از تجربیات گذشته موفق باشد؛ زیرا این شورا ظرفیتهای خوبی دارد که از آن به خوبی استفاده نشده است.