سهم کودکان از تئاتر کدام نمایش هاست؟

|

فهرست مطالب

 در روزهای گذشته چند نمایش تازه اجرای خود را برای تماشاگران کودک آغاز کرده‌اند و اجرای یک اثر نمایشی هم به دلیل تعطیلات روزهای اخیر فعلا متوقف شده است.

به گزارش آرونو ، هرچند تالار هنر به عنوان یکی از مراکز اصلی اجرای تئاتر برای کودکان این روزها در حال ایمن‌سازی است و نمایشی در آن اجرا نمی‌شود اما دیگر مراکز هنری مانند کانون پرورش فکری و بعضی از فرهنگسراهای تهران میزبان نمایش‌های کودک هستند.

به تازگی هم دو گروه حرفه‌ای تئاتر کودک، اجرای نمایش‌های تازه خود را آغاز کرده‌اند و بر این اساس، ناصر آویژه و حامد زحمتکش به عنوان دو کارگردانی که سال‌هاست برای کودکان کار می‌کنند، تازه‌ترین اجراهای خود را روی صحنه می‌برند. این در حالی است که اجرای نمایش «اولین بازی» به کارگردانی میثم یوسفی که در کانون پرورش فکری روی صحنه بود، به دلیل تعطیلات مراکز دولتی در روزهای اخیر، تا روز شنبه چهاردهم مرداد متوقف شده و این نمایش از روز یکشنبه پانزدهم مرداد اجرای خود را از سر می‌گیرد.

با این حال زحمتکش چند روزی است که اجرای نمایش «شهر طلا» را آغاز کرده است. این نمایش با طراحی، نویسندگی و کارگردانی او از روز سه‌شنبه ۱۰ مرداد دور دوم اجراهای خود را آغاز کرده و هر روز ساعت ۱۹:۳۰ در فرهنگسرای ارسباران به صحنه می‌رود.

نمایش «شهر طلا» بر اساس قصه‌ای از سونیا لیوتین در کتابی به همین نام از انتشارات قدیانی که توسط آکادمی هوش مالی منتشر شده، تولید شده است.

در خلاصه داستان نمایش آمده است: آقای جهانگرد، شهر به شهر و کشور به کشور، سفر می‌کند تا کودکان دنیا را از نزدیک ببیند و قصه‌های سواد مالی آن‌ها را برای بچه‌های خوب ایرانی تعریف کند.

در این اثر مشارکتی، زنده و عروسکی‌کاغذی با موضوع سواد مالی برای کودکان و نوجوانان، اجرا می‌شود، حامد زحمتکش و علیرضا خدابخش به عنوان بازیگر به ایفای نقش می پردازند.

 دیگر عوامل اجرایی این نمایش به شرح زیر هستند:

آزاده فرهنگیان شاعر، رامین عبدالهی آهنگساز، سونا مصطفی‌زاده، پگاه بنی‌اردلان و نگار افصحی تصویرگر شخصیت‌ها، نماها و وسایل، ارشام مودبیان صدابردار، استودیو ضبط موسیقی صداخانه زروان و روابط عمومی گروه « تئاتر کودک ببین» ریحانه مطهری، روژین ستاری و روشنک کریمی.

نمایش «شهر طلا» برای گروه سنی ۷ تا ۱۲ سال به مدت ۶۰ دقیقه اجرا می‌شود.

این نمایش هر روز ساعت ۱۹:۳۰ در فرهنگسرای ارسباران واقع در خیابان شریعتی، بالاتر از سیدخندان، خیابان جلفا روی صحنه می‌رود و برخلاف دیگر آثار نمایشی، روزهای شنبه‌ تعطیل نیست و اجرا دارد.

سهم کودکان از تئاتر کدام نمایش هاست؟

اما ناصر آویژه دیگر کارگردانی فعال تئاتر با نمایش «مش مش قلی خان» از امشب روی صحنه است.

آویژه هرچند در چند وقت اخیر بیشتر در اثار مروبط به بزرگسالان فعال بود، اما دوباره به تئاتر کودک بازگشته و بازتولیدی از یکی از نمایش های قبلی خود را روی صحنه می برد.

نمایش «مش مش قلی خان» برای اولین بار ۱۶ سال پیش با کارگردانی آویژه روی صحنه رفته بود و حالا برای دومین بار از امشب، پنج شنبه ۱۲ مرداد در فرهنگسرای شفق (خانواده) روی صحنه می‌رود.

متن این نمایش که به قلم گیتا داودی و ناصر آویژه نگاشته شده، سال ۸۶ به عنوان اثر برگزیده تماشاگران در جشنواره کودک و نوجوان اصفهان معرفی شد و ترانه‌های آن را رودابه حمزه‌ای و ناصر آویژه سروده‌اند.

در خلاصه داستان این نمایش آمده است: «در زمون‌های قدیم توی شهری آباد، زندگی می‌کردند یک زن و شوهر شاد، ناز کوکب خاتون، آقا تاجر میرزا، خونه‌ای داشتن و مال زیاد، کلفت و نوکر و آشپزخونه زاد، پسری داشتند کاکل زری، مثل قرص قمری، اسم اون پسر، چی بود؟ بود مش مش قلی خان، این نمایش همه در مورد مش مش قلی خان، دیدنش واجب بر پیر و جوون و اهل خانه.»

گروه اجرایی این تئاتر عبارتند از:

سر مطرب: فرید نوایی، رژیستور: ناصر آویژه، بازی‌سازان: ناصر آویژه، قاسم انصاری شاد، حمیدرضا نوری، حسین میرزائیان، محمد اله‌دادی، دستیار رژیستور: امید علیرضایی، مدیر تشکیلات صحنه: رها آویژه، اعلان و اخبار: تروپ (تئاتر کودک بین) ریحانه مطهری، روژین ستاری و روشنک کریمی، عکاس: اختر تاجیک، احمدرضا اطهری، فرنوش فراشی‌پور، طراح برگه اعلان: نازنین جواهری.

نمایش «مش مش قلی خان» مرداد و شهریور به جز روزهای شنبه ساعت ۱۸:۴۵ در فرهنگسرای شفق به نشانی خیابان سید جمال‌الدین اسدآبادی (یوسف آباد) بین خیابان۱۹ و ۲۳، بوستان شفق، سالن نمایش فرهنگسرای خانواده روی صحنه می‌رود.

علاقمندان برای خرید بلیت اینترنتی از سایت تیوال اقدام کنند.

سهم کودکان از تئاتر کدام نمایش هاست؟

اما کانون پرورش فکری هم این روزها میزبان نمایش «اولین بازی» کار میثم یوسفی است که به عنوان یک نذر فرهنگی برای کودکان اجرا می‌شود که اجرای آن فعلا تعطیل شده و از روز یکشنبه پانزدهم مرداد ماه دوباره روی صحنه می‌رود.

این نمایش در قالب کاری لطیف و قابل درک، واقعه عاشورا را برای تماشاگران کودک روایت می‌کند و نخستین تئاتر عروسکی درباره عاشوراست که ویژه تماشاگران کودک اجرا می‌شود.

متن این نمایش نوشته امیر مشهدی عباس است و در  خلاصه داستان آن آمده:

 «گروه تعزیه‌خوان به خاطر نیامدن یکی از بازیگران اصلی نمی‌توانند تعزیه دو طفلان مسلم را در خانه رضا، نوجوان قصه اجرا کنند. به همین دلیل وسایل تعزیه را نزد رضا و مادرش به امانت می‌گذارند تا بازیگر اصلی را پیدا کنند. رضا در خلوت و تنهایی خود کلاه‌خود را بر سر می‌گذارد، شمشیر و سپر را در دست می‌گیرد و به تقلید از تعزیه‌خوانان بازی می‌کند. ناگهان اشیا و وسایل تعزیه جان می‌گیرند و وقایع روز عاشورا را از نگاه و زبان خودشان برای رضا روایت می‌کنند و…»

این نمایش که به شیوه زنده‌ عروسکی اجرا می‌شود، یک فضای فانتزی دارد که در آن اجسامی همچون کلاه‌خود، سپر، شمشیر، چکمه و … واقعه عاشورا را از زبان صاحبان خود که در این واقعه حضور داشته‌اند، روایت می‌کنند. و گروه اجرایی این نمایش با توجه به حسایسیتی که نسبت به تماشاگران کودک دارند، این اثر نمایشی را در فضایی به دور از خشونت روی صحنه می برند و حتی از واژگان کشت و کشتار و خونریزی و … استفاده نمی‌کنند.

این نمایش با تلفیقی از عروسک‌های بونراکو و تئاتر سایه اجرا می‌شود.

دیگر عوامل این نمایش عبارتند از: طراح و سازنده عروسک: علیرضا حسین‌پور و مژده ذکریاپور، طراح صحنه: سینا ییلاق‌بیگی، آهنگساز: محمد فرشته‌نژاد، شاعر: آزاده فرهنگیان، طراح پوستر و بروشور: عماد سالکی، طراح و سازنده عروسک‌های بخش سایه: شراره یوسفی، بازی‌دهندگان و صداپیشگان عروسک: علی بیک‌محمدی، مریم خاکسارتهرانی، عاطفه بحرالعلوم‌طباطبایی، شراره یوسفی، میلاد ورجاوند، مهدی رحمتی، کوشا ساعی و آریا انصاری‌شاد، دستیار کارگردان: کوشا ساعی و مهدی رحمتی.

نمایش «اولین بازی» از روز چهارشنبه ۴ مرداد اجرای خود را آغاز کرده و به مدت ۱۵ شب ساعت ۱۸:۳۰ به صورت رایگان روی صحنه مرکز تولید تئاتر و تئاتر عروسکی کانون پرورش فکری واقع در پارک لاله روی صحنه می‌رود و علاقه‌مندان می‌توانند بلیت آن را با مراجعه به سامانه فروش بلیت نمایش به صورت رایگان دریافت کنند.

انتهای پیام

مرتبط نوشته ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *