سلامت بدن در گرو تعادل مصرف چربی‌ها

فهرست مطالب

به گزارش خبرگزاری مجله آرونو، چربی‌ها یکی از مواد ضروری رژیم غذایی محسوب می‌شود که تأثیرات گسترده‌ای بر سلامتی دارد و برخلاف باورهای برخی افراد که تمام چربی‌ها را ناسالم تلقی می‌کردند، مطالعات اخیر نشان داده است که نوع چربی مصرفی اهمیت زیادی دارد؛ چربی‌های سالم مانند انواع غیراشباع تک‌زنجیره‌ای و چندزنجیره‌ای که در موادی مانند روغن زیتون، آووکادو و ماهی‌های چرب یافت می‌شود، در کاهش التهاب و حمایت از قلب نقشی مهم ایفا می‌کند و علاوه بر این، این چربی‌ها به جذب بهتر ویتامین‌های محلول در چربی مانند A، D، E و K کمک می‌کنند.

از سوی دیگر، چربی‌های اشباع و ترانس همچنان به‌عنوان عوامل خطرزا برای سلامت شناخته می‌شود و مصرف بی‌رویه این نوع چربی‌ها می‌تواند سطح کلسترول بد خون (LDL) را افزایش دهد و احتمال ابتلاء به بیماری‌های قلبی و عروقی را بالا ببرد، کلسترول نقشی کلیدی در ساختار غشای سلول‌های عصبی دارد و به‌طور کامل مضر نیست، بلکه تعادل در مصرف چربی‌ها برای سلامت عمومی اهمیت دارد.

اسیدهای چرب امگا ۳ به‌عنوان نوعی چربی غیراشباع، در تقویت عملکرد مغز اهمیت ویژه‌ای دارد و این مواد مغذی که در غذاهایی مانند گردو، دانه چیا و ماهی سالمون وجود دارد، از التهاب‌های مغزی جلوگیری می‌کند و خطر ابتلاء به بیماری‌هایی همچون آلزایمر و پارکینسون را کاهش می‌دهد، همچنین اسیدهای چرب امگا ۳ در حفظ سلامت نورون‌ها و تقویت حافظه و عملکرد شناختی تأثیرگذار است.

در این بین، سلامت پوست و مو نیز تا حد زیادی وابسته به کیفیت چربی‌های مصرفی است، چربی‌های سالم، باعث حفظ رطوبت پوست و انعطاف‌پذیری آن می‌شود و از مشکلاتی از جمله خشکی و التهاب جلوگیری می‌کند؛ علاوه بر این، این چربی‌ها در تغذیه مناسب فولیکول‌های مو نقش دارد و سبب تقویت رشد مو و کاهش آسیب‌های مربوط به خشکی می‌شود.

سلامت بدن در گرو تعادل مصرف چربی‌ها

تأثیرات چربی‌های اشباع، کلسترول و چربی‌های هیدروژنه بر سلامت افراد

رضا امانی، متخصص تغذیه و فلوشیپ تغذیه بالینی در گفت‌وگو با خبرنگار مجله آرونو با بیان اینکه چربی‌های اشباع، کلسترول و چربی‌های هیدروژنه یا روغن‌های جامد، بدترین تأثیر را بر سلول‌های بدن و به ویژه سلول‌های عصبی دارند، اظهار کرد: غشای سلول‌های عصبی از کلسترول ساخته شده است و زمانی که گفته می‌شود کلسترول اثر تخریبی دارد، به این معنا نیست که باید کنار گذاشته شود.

وی با بیان اینکه کلسترول به طور کلی بد نیست و تخریب و تأثیر اسیدهای چرب اشباع به اندازه تخریب و تأثیر اسیدهای چرب ترانس نیست، افزود: چربی‌های جامد از روغن‌های هیدروژنه به مراتب بهتر است و زمانی که از عوارض و تأثیرات چربی‌ها صحبت می‌شود، تعادل در مصرف به صورت روزانه باید مد نظر قرار داشته باشد.

متخصص تغذیه و فلوشیپ تغذیه بالینی با بیان اینکه مصرف روغن‌های حیوانی در حد متعادل مشکلی ایجاد نمی‌کند، تصریح کرد: برای کودکان حتی شیرهای پرچرب توصیه می‌شود و مصرف آنها مشکلی ایجاد نمی‌کند و تنها کودکان درگیر چاقی از نظر استاندارهای تغذیه‌ای، لزومی ندارد شیر و لبنیات پرچرب استفاده کنند.

لزوم مصرف چربی‌ها بر اساس میزان کالری مورد نیاز / روغن زیتون؛ در رأس روغن‌های گیاهی مفید

امانی با بیان اینکه مصرف چربی‌ها بر حسب کالری باید انجام شود، ادامه داد: به طور معمول در کودکان تا پیش از سن بلوغ، نیاز به مصرف چربی‌ها ارتباطی با جنسیت ندارد و ۳۰ درصد کالری مورد نیاز کودکان در سنین مختلف، کالری مورد نیاز از چربی‌ها محسوب می‌شود.

وی با بیان اینکه برای بیماری‌های آلزایمر، پارکینسون و ام اس، مصرف چربی‌های غیراشباع و توجه به نسبت امگا ۶ نسبت به امگا ۳ حائز اهمیت است، گفت: چربی‌های غیراشباع در منابع گیاهی یافت می‌شود که در رأس آنها، روغن زیتون قرار دارد و باید توجه داشت که مناسب بودن روغن زیتون، مصرف آن به جای تمام روغن‌ها نیست.

متخصص تغذیه و فلوشیپ تغذیه بالینی با بیان اینکه با رعایت تعادل در مصرف چربی‌ها، افراد به الگوی غذایی مناسب خواهند رسید، اضافه کرد: در واقع مصرف متعادل روغن‌ها باید به نحوی باشد که یک سوم روغن مصرفی از روغن زیتون، یک سوم سایر روغن‌های گیاهی و یک سوم روغن‌های اشباع حیوانی باشد.

سلامت بدن در گرو تعادل مصرف چربی‌ها

چربی‌ها برای ورزشکاران از اهمیت فراوانی برخوردار است و منبع انرژی بلندمدت محسوب می‌شود؛ برخلاف کربوهیدرات‌ها که انرژی کوتاه‌مدت تأمین می‌کند، چربی‌ها باعث افزایش توان بدنی در طول فعالیت‌های طولانی‌مدت می‌شود و به بازسازی عضلات پس از تمرین کمک می‌کند.

در رژیم غذایی سالم، توجه به ترکیب مناسب چربی‌ها ضروری است و به‌عنوان یک دستورالعمل کلی، مصرف یک سوم چربی‌ها از روغن زیتون، یک سوم از سایر روغن‌های گیاهی مانند کانولا و آووکادو و یک سوم از چربی‌های حیوانی مانند کره توصیه می‌شود و این الگو علاوه بر تأمین نیازهای بدن، به کاهش خطر بیماری‌های مرتبط با تغذیه کمک می‌کند.

اصلاح الگوی مصرف چربی‌ها در کنار افزایش آگاهی عمومی درباره مزایا و مضرات انواع چربی‌ها می‌تواند راهکاری مؤثر برای ارتقای سلامت جامعه باشد، چراکه این تغییرات سلامت فردی را بهبود می‌بخشد و اثرات مثبتی بر سطح سلامت جامعه خواهد داشت و توجه به این نکات می‌تواند سبک زندگی سالم‌تری برای افراد فراهم کند.

مرتبط نوشته ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *