سلامت بدن در گرو تعادل مصرف چربی‌ها

فهرست مطالب

به گزارش خبرگزاری مجله آرونو، چربی‌ها یکی از مواد ضروری رژیم غذایی محسوب می‌شود که تأثیرات گسترده‌ای بر سلامتی دارد و برخلاف باورهای برخی افراد که تمام چربی‌ها را ناسالم تلقی می‌کردند، مطالعات اخیر نشان داده است که نوع چربی مصرفی اهمیت زیادی دارد؛ چربی‌های سالم مانند انواع غیراشباع تک‌زنجیره‌ای و چندزنجیره‌ای که در موادی مانند روغن زیتون، آووکادو و ماهی‌های چرب یافت می‌شود، در کاهش التهاب و حمایت از قلب نقشی مهم ایفا می‌کند و علاوه بر این، این چربی‌ها به جذب بهتر ویتامین‌های محلول در چربی مانند A، D، E و K کمک می‌کنند.

از سوی دیگر، چربی‌های اشباع و ترانس همچنان به‌عنوان عوامل خطرزا برای سلامت شناخته می‌شود و مصرف بی‌رویه این نوع چربی‌ها می‌تواند سطح کلسترول بد خون (LDL) را افزایش دهد و احتمال ابتلاء به بیماری‌های قلبی و عروقی را بالا ببرد، کلسترول نقشی کلیدی در ساختار غشای سلول‌های عصبی دارد و به‌طور کامل مضر نیست، بلکه تعادل در مصرف چربی‌ها برای سلامت عمومی اهمیت دارد.

اسیدهای چرب امگا ۳ به‌عنوان نوعی چربی غیراشباع، در تقویت عملکرد مغز اهمیت ویژه‌ای دارد و این مواد مغذی که در غذاهایی مانند گردو، دانه چیا و ماهی سالمون وجود دارد، از التهاب‌های مغزی جلوگیری می‌کند و خطر ابتلاء به بیماری‌هایی همچون آلزایمر و پارکینسون را کاهش می‌دهد، همچنین اسیدهای چرب امگا ۳ در حفظ سلامت نورون‌ها و تقویت حافظه و عملکرد شناختی تأثیرگذار است.

در این بین، سلامت پوست و مو نیز تا حد زیادی وابسته به کیفیت چربی‌های مصرفی است، چربی‌های سالم، باعث حفظ رطوبت پوست و انعطاف‌پذیری آن می‌شود و از مشکلاتی از جمله خشکی و التهاب جلوگیری می‌کند؛ علاوه بر این، این چربی‌ها در تغذیه مناسب فولیکول‌های مو نقش دارد و سبب تقویت رشد مو و کاهش آسیب‌های مربوط به خشکی می‌شود.

سلامت بدن در گرو تعادل مصرف چربی‌ها

تأثیرات چربی‌های اشباع، کلسترول و چربی‌های هیدروژنه بر سلامت افراد

رضا امانی، متخصص تغذیه و فلوشیپ تغذیه بالینی در گفت‌وگو با خبرنگار مجله آرونو با بیان اینکه چربی‌های اشباع، کلسترول و چربی‌های هیدروژنه یا روغن‌های جامد، بدترین تأثیر را بر سلول‌های بدن و به ویژه سلول‌های عصبی دارند، اظهار کرد: غشای سلول‌های عصبی از کلسترول ساخته شده است و زمانی که گفته می‌شود کلسترول اثر تخریبی دارد، به این معنا نیست که باید کنار گذاشته شود.

وی با بیان اینکه کلسترول به طور کلی بد نیست و تخریب و تأثیر اسیدهای چرب اشباع به اندازه تخریب و تأثیر اسیدهای چرب ترانس نیست، افزود: چربی‌های جامد از روغن‌های هیدروژنه به مراتب بهتر است و زمانی که از عوارض و تأثیرات چربی‌ها صحبت می‌شود، تعادل در مصرف به صورت روزانه باید مد نظر قرار داشته باشد.

متخصص تغذیه و فلوشیپ تغذیه بالینی با بیان اینکه مصرف روغن‌های حیوانی در حد متعادل مشکلی ایجاد نمی‌کند، تصریح کرد: برای کودکان حتی شیرهای پرچرب توصیه می‌شود و مصرف آنها مشکلی ایجاد نمی‌کند و تنها کودکان درگیر چاقی از نظر استاندارهای تغذیه‌ای، لزومی ندارد شیر و لبنیات پرچرب استفاده کنند.

لزوم مصرف چربی‌ها بر اساس میزان کالری مورد نیاز / روغن زیتون؛ در رأس روغن‌های گیاهی مفید

امانی با بیان اینکه مصرف چربی‌ها بر حسب کالری باید انجام شود، ادامه داد: به طور معمول در کودکان تا پیش از سن بلوغ، نیاز به مصرف چربی‌ها ارتباطی با جنسیت ندارد و ۳۰ درصد کالری مورد نیاز کودکان در سنین مختلف، کالری مورد نیاز از چربی‌ها محسوب می‌شود.

وی با بیان اینکه برای بیماری‌های آلزایمر، پارکینسون و ام اس، مصرف چربی‌های غیراشباع و توجه به نسبت امگا ۶ نسبت به امگا ۳ حائز اهمیت است، گفت: چربی‌های غیراشباع در منابع گیاهی یافت می‌شود که در رأس آنها، روغن زیتون قرار دارد و باید توجه داشت که مناسب بودن روغن زیتون، مصرف آن به جای تمام روغن‌ها نیست.

متخصص تغذیه و فلوشیپ تغذیه بالینی با بیان اینکه با رعایت تعادل در مصرف چربی‌ها، افراد به الگوی غذایی مناسب خواهند رسید، اضافه کرد: در واقع مصرف متعادل روغن‌ها باید به نحوی باشد که یک سوم روغن مصرفی از روغن زیتون، یک سوم سایر روغن‌های گیاهی و یک سوم روغن‌های اشباع حیوانی باشد.

سلامت بدن در گرو تعادل مصرف چربی‌ها

چربی‌ها برای ورزشکاران از اهمیت فراوانی برخوردار است و منبع انرژی بلندمدت محسوب می‌شود؛ برخلاف کربوهیدرات‌ها که انرژی کوتاه‌مدت تأمین می‌کند، چربی‌ها باعث افزایش توان بدنی در طول فعالیت‌های طولانی‌مدت می‌شود و به بازسازی عضلات پس از تمرین کمک می‌کند.

در رژیم غذایی سالم، توجه به ترکیب مناسب چربی‌ها ضروری است و به‌عنوان یک دستورالعمل کلی، مصرف یک سوم چربی‌ها از روغن زیتون، یک سوم از سایر روغن‌های گیاهی مانند کانولا و آووکادو و یک سوم از چربی‌های حیوانی مانند کره توصیه می‌شود و این الگو علاوه بر تأمین نیازهای بدن، به کاهش خطر بیماری‌های مرتبط با تغذیه کمک می‌کند.

اصلاح الگوی مصرف چربی‌ها در کنار افزایش آگاهی عمومی درباره مزایا و مضرات انواع چربی‌ها می‌تواند راهکاری مؤثر برای ارتقای سلامت جامعه باشد، چراکه این تغییرات سلامت فردی را بهبود می‌بخشد و اثرات مثبتی بر سطح سلامت جامعه خواهد داشت و توجه به این نکات می‌تواند سبک زندگی سالم‌تری برای افراد فراهم کند.

مرتبط نوشته ها

فال حافظ

استخاره آنلاین با قرآن

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ ﴿۱﴾ اللَّهُ الصَّمَدُ ﴿۲﴾ لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ ﴿۳﴾ وَلَمْ يَكُن لَّهُ كُفُوًا أَحَدٌ ﴿۴﴾

سه مرتبه سوره اخلاص را بخوانید و دکمه بعدی را کلیک کنید.

تلویزیون شهری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *