سلامت انسان تحت تاثیر علم و شبه علم

فهرست مطالب

به گزارش خبرگزاری مجله آرونو، ارتباط میان تغذیه و سلامت مغز یکی از موضوعات حائز اهمیت به شمار می‌رود، چراکه مغز، به عنوان مرکز اصلی فعالیت‌های بدن، نیازمند مواد مغذی خاصی برای عملکرد بهینه است و چربی‌های مفید، پروتئین‌ها و ویتامین‌ها نقش مهمی در ساختار و فعالیت سلول‌های عصبی دارند، از همین رو رژیم غذایی سالم می‌تواند مغز را تقویت و از آسیب‌های ناشی از افزایش سن جلوگیری کند.

مکمل‌های غذایی مانند امگا ۳، ویتامین‌های گروه B و ویتامین D ، تأثیر قابل توجهی در تقویت حافظه، کاهش التهاب‌های عصبی و مقابله با استرس اکسیداتیو دارند و مصرف این مواد مغذی می‌تواند خطر بیماری‌هایی مانند آلزایمر و پارکینسون را کاهش دهد؛ به این ترتیب، استفاده اصولی از مکمل‌ها می‌تواند نقشی کلیدی در حفظ سلامت مغز داشته باشد.

در این بین باید توجه داشت که مصرف خودسرانه مکمل‌ها ممکن است خطرات جدی به همراه داشته باشد، بدن هر فرد نیازهای متفاوتی دارد و مصرف بیش از حد مکمل‌ها می‌تواند موجب بروز عوارض شود، به عنوان مثال، تجمع آهن در مغز می‌تواند سلول‌های عصبی را از بین ببرد و عملکرد مغز را تحت تأثیر قرار دهد.

در بسیاری موارد، افراد بدون مشاوره با پزشک و بر اساس توصیه‌های غیرعلمی در فضای مجازی اقدام به مصرف مکمل‌ها می‌کنند که این رفتار می‌تواند بی ‌تأثیر یا حتی مضر باشد و مصرف مکمل‌های غذایی باید با توجه به نیاز بدن و زیر نظر پزشک متخصص انجام شود.

سلامت انسان تحت تاثیر علم و شبه علم

تاثیر مکمل‌ها بر سلامت مغز / آنتی‌اکسیدان‌ها به عنوان نگهدارنده‌های بدن شناخته می‌شود

رضا امانی، متخصص تغذیه و فلوشیپ تغذیه بالینی در گفت‌وگو با خبرنگار مجله آرونو با بیان اینکه شاهد وجود یکپارچگی میان کارکرد سیستم مغز و اعصاب و تغذیه هستیم، اظهار کرد: ۶۰ درصد وزن خشک مغز، از چربی است که این چربی‌ها، آسیب‌پذیر هستند و تخریب می‌شوند و به همین خاطر، جمجه و پوستی ضخیم از مغز محافظت می‌کند.

وی با بیان اینکه مغز طی زمان آسیب میبیند، افزود: نگهدارنده‌های بدن به عنوان آنتی‌اکسیدان‌ها شناخته می‌شوند که در برابر تخریب بدن و سلول‌های آن مقاومت و کمک می‌کنند مغز کمتر آسیب ببیند و برای حفظ سلامت مغز و پیشگیری از تخریب سلول‌های بدن، عوامل آسیب‌زننده باید تا حد امکان حذف یا محدود شود.

متخصص تغذیه و فلوشیپ تغذیه بالینی با اشاره به اینکه آلودگی هوا، الکل و سیگار آسیب‌های مغزی را افزایش می‌دهد و بیماری‌هایی از جمله پارکینسون، آلزایمر و ام اس، تحت تأثیر آلودگی‌ها تشدید می‌شود، تصریح کرد: مصرف مکمل‌ها می‌تواند به حفظ سلامت مغز کمک کند، اما باید توجه داشت که تجویز ویتامین‌ها و تعیین دُز مصرفی آنها باید توسط پزشک متخصص صورت گیرد.

لزوم پرهیز از مصرف خودسرانه مکمل‌ها

امانی با بیان اینکه ویتامین‌های C و E، هر دو آنتی‌اکسیدان هستند، اما میزان مصرف آنها برای هر فرد متفاوت است، ادامه داد: گاهی اوقات افراد بدون نیازسنجی و تجویز پزشک ، اقدام به مصرف مکمل‌ها و قرص آهن می‌کنند و این در صورتی است که احتمال می‌رود بدن آنها نیازی به مکمل‌های مصرفی نداشته باشد.

وی با اشاره به اینکه گاهی اوقات آهن به عنوان اکسیدکننده عمل می‌کند و آسیب‌ها را بیشتر می‌کند و تجمع آهن در مغز می‌تواند سلول‌های عصبی را از بین ببرد، گفت: تقابل علم با شبه علم، به یکی از موضوعات مهم و قابل بحث تبدیل شده است که این تقابل گاهی اوقات می‌تواند به شکل صحبت‌هایی از زبان افراد غیرمتخصص یا افراد غیرمتخصص در یک رشته خاص باشد.

متخصص تغذیه و فلوشیپ تغذیه بالینی با اشاره به اینکه ممکن است برخی افراد در فضای مجازی به دلایل مختلف یک مکمل را برای یک مشکل، بدون در نظر گرفتن شرایط تجویز کنند، اضافه کرد: پیش از مصرف یک مکمل، مواد تشکیل دهنده مکمل، مورد مصرف، دز مورد نیاز و شرایط فرد باید در نظر گرفته شود و به عنوان مثال، منیزیم یکی از املاحی است که در تنظیم خواب تأثیر بسزایی دارد و کمبود منیزیم در بدون می‌تواند بی‌خوابی را به همراه داشته باشد، اما پیش از مصرف این مکمل، باید از کمبود این ماده در بدن فرد اطمینان حاصل شود.

سلامت انسان تحت تاثیر علم و شبه علم

پزشکان متخصص قادر هستند براساس شرایط فرد دز مناسب مواد مغذی را تعیین، از خطرات ناشی از مصرف بیش از حد جلوگیری و به سلامت کلی بدن کمک کنند، از همین رو مراجعه به متخصصان در این زمینه اهمیت ویژه‌ای دارد.

علاوه بر مصرف مکمل‌ها، انتخاب یک رژیم غذایی متعادل همچنان مهمترین عامل برای حفظ سلامت مغز است، غذاهای غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها، مانند میوه‌ها و سبزیجات، نقش مهمی در محافظت از مغز در برابر آسیب‌های محیطی دارند و مصرف ماهی‌های چرب و غلات کامل می‌تواند سلامت عصبی را تقویت کند.

تغذیه مناسب و استفاده اصولی از مکمل‌ها باید با آگاهی و بر اساس علم انجام شود و انتخاب آگاهانه و پرهیز از مصرف خودسرانه مواد مغذی می‌تواند به پیشگیری از بیماری‌های مرتبط با مغز و افزایش کیفیت زندگی افراد کمک کند.

مرتبط نوشته ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *