به گزارش خبرگزاری مجله آرونو، بیماری سرطان یکی از بیماریهایی است که بر اساس آمارهای موجود همواره شاهد افزایش موارد ابتلاء به آن هستیم و طبق نظر متخصصان این حوزه، عواملی از جمله ارث و ژنتیک، عوامل محیطی و سبک زندگی در ابتلای افراد به این بیماری مؤثر است که با توجه به این موارد، افراد میتوانند با اصلاح کردن سبک زندگی خود و شناخت عوامل محیطی تأثیرگذار بر ابتلاء به این بیماری و کنترل آنها، از بروز سرطان پیشگیری کنند.
تغییر سبک زندگی افراد، استفاده از غذاهای فرآوری شده، فستفودها، مصرف دخانیات، نداشتن تحرک و فعالیت بدنی، اضافه وزن و چاقی و افزایش موارد ابتلاء به بیماریهایی از جمله فشار خون، دیابت و چربی خون، از جمله مواردی است که بر اساس نظر متخصصان امر در افزایش موارد ابتلاء به سرطان دخیل است و با توجه به تأثیر بسزای موارد مذکور در ابتلای افراد به بیماری سرطان، میطلبد عموم جامعه نسبت به این موارد توجهی ویژه داشته باشند.
بر اساس دیدگاه طب سنتی، افزایش رسوبات داخل خون، احتمال ابتلای افراد به بیماری سرطان را افزایش میدهد و این رسوبات بر اثر رعایت نشدن سبک زندگی سالم در بدن افراد افزایش پیدا میکند و کاهش مصرف غذاهای صنعتی، نوشابههای گازدار، غذاهای فرآوری شده و حاوی مواد نگهدارنده مانند سوسیس، کالباس و غذاهای کنسروی و مصرف گیاهان دارویی مانند بارهنگ، جعفری، انار، زیتون و انگور، میتواند در پیشگیری از ابتلای افراد به بیماری سرطان تأثیرگذار باشد.
سرطانهای شایع در کشور کدام است؟
با توجه به اهمیت آگاهی افراد از عوامل زمینهساز ابتلاء به بیماری سرطان، محمد انصاری پور، متخصص طب سنتی و مدیرگروه طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در گفتوگو با خبرنگار مجله آرونو با بیان اینکه سرطانهای سینه، پوست، روده بزرگ، پانکراس، کبد، معده، رحم و پروستات، از جمله سرطانهای شایع در کشور است و سه سرطان سینه، پوست و روده بزرگ در استان اصفهان شایعتر است، اظهار کرد: برای بعضی از بیماریهای ذکر شده از جمله سرطان سینه، روده بزرگ و رحم، برنامههای غربالگری به منظور تشخیص بههنگام در سیستم بهداشتی وجود دارد.
وی با بیان اینکه در صورتی که افراد به موقع از خدمات غربالگری و تشخیص زودرس بیماری سرطان استفاده کنند میتوانند سریعتر از ابتلاء به این بیماری مطلع شوند و با آن مقابله کنند، افزود: سرطان روده بزرگ مقداری ویژگی ارثی دارد و با توجه به اینکه مردان بیشتر با آفتاب و نور خورشید در تماس هستند به ویژه کشاورزان، بیشتر در معرض ابتلاء به سرطان پوست قرار میگیرند.
متخصص طب سنتی و مدیر گروه طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تصریح کرد: سرطانها، تودهها یا بافتهای غیرطبیعی در بدن هستند، در واقع به دلیل تغییرات ژنتیکی سلولهای هر بافت، سلولهایی غیرطبیعی شروع به رشد و تکثیر میکنند که با رخداد این اتفاق، بافت مزاحمی ایجاد میشود که این بابت در ابتدا عضو درگیر را دچار اختلال میکند و در صورت پیشرفت، میتواند به سایر ارگانهای بدن تسری یابد، قسمتی از بدن را زخم یا خونریزی ایجاد کند.
انصاری پور ادامه داد: ابتلاء به سرطان در تمام سنین دیده میشود، اما به طور کلی با افزایش سن افراد به دلیل اینکه سیستم ایمنی مقداری تضعیف میشود و مقابله با سیستمهای اکسیدانی و التهاب در بدن کاهش مییابد، شیوه سرطانها در سنین بالاتر بیشتر است، با افزایش سن، سوخت و ساز بدن نیز دچار ضعف میشود و دفع سموم نیز کاهش مییابد و عوامل مذکور منجر به افزایش خطر ابتلای افراد به بیماری سرطان میشود.
وجود سموم در بدن، عامل ابتلاء به سرطان است
وی با اشاره به اینکه ژنتیک یکی از عوامل مؤثر بر بروز سرطان است، گفت: عوامل درونی و بیرونی میتواند در ابتلاء به سرطان تأثیرگذار باشد؛ داشتن رفتارهای پرخطر مانند مصرف دخانیات و الکل، موارد مبتلا و شیوع سرطانها را افزایش میدهد، مصرف سموم کشاورزی و کودها نیز از جمله دیگر عواملی است که میتوان خطر ابتلاء به سرطان را افزایش دهد.
متخصص طب سنتی و مدیر گروه طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اضافه کرد: بیماریهایی مانند دیابت، سکته قلبی، بیماریهای ریوی و سرطانهایی که عامل ژنتیک بر بروز آنها مؤثر است، تحت عنوان بیماریهای چندعاملی شناخته میشوند، در واقع وجود چندین عامل از جمله نداشتن سبک زندگی سالم، وجود عوامل بیماری و ژنتیک، میتواند افراد را مستعد ابتلاء به این بیماریها کند.
انصاری پور با بیان اینکه در صورتی که هر فرد سبک زندگی سالم، مفید و مؤثری داشته باشد، میتواند سن بروز بیماریها را به تعویق بیندازد یا از ابتلاء به بیماریها جلوگیری کند، افزود: به بیماریهایی از جمله چاقی، فشار خون بالا، چربی خون بالا و دیابت، بیماریهای متابولیک گفته میشود که این شرایط افراد را مستعد بیماریهای متعددی میکند و خطر ابتلای افراد به بیماری سرطان را افزایش میدهد.
وی تصریح کرد: پیشدرآمد بروز بیماریهای متابولیک از جمله فشارخون، دیابت و چاقی، نوعی التهاب عمومی در بدن است، زمانی که در بدن افراد مقاومت به انسولین ایجاد شود و انسولین نتواند به خوبی قند درون خون را وارد سلولها کند، فاز التهابی آغاز میشود که این فاز، شروع کننده بیماریهای متابولیک و حتی سکتهها و سرطانها است.
متخصص طب سنتی و مدیر گروه طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بیان اینکه افراد به منظور پیشگیری از بروز سرطانها و انواع سکته باید رفتارهایی داشته باشند که مقاومت به انسولین و التهاب در بدن آنها ایجاد نشود، ادامه داد: ایجاد شدن بعضی سموم در بدن که به آنها اکسیدانها گفته میشود، عامل ایجاد التهاب است و توصیه میشود افراد به منظور دفع اکسیدانها از بدن خود، موادغذایی حاوی آنتیاکسیدان مصرف کنند.
مصرف زیاد کربوهیدرات از عوامل شیوع مقاومت به انسولین در جامعه محسوب میشود
انصاری پور گفت: اکسیدانها، متابولیسم، سوخت و ساز و وضعیت، عملکرد و تشریح هورمونهای بدن را تحت تأثیر قرار میدهد و نوعی اختلال هورمونی ایجاد میکند و این نوع فعالیت سموم در بدن باعث میشود التهاب ایجاد و شرایط برای تغییرات ژنتیکی خفیف فراهم شود که این تغییرات ژنتیکی خفیف، مسیر را به سمت بروز بیماریهای مختلف از جمله سرطان هدایت میکند.
وی اضافه کرد: از هزاران سال پیش، دانشمندان و نیاکان ما به این امر توجه داشتهاند که افراد باید همواره بدن خود را از سموم پاک کنند و این پاکسازی سموم روشهای مختلفی دارد و این نکته مهم است که افراد باید از ایجاد سموم در بدن خود جلوگیری کنند؛ مصرف سموم کشاورزی و کودهای شیمیایی، موادغذایی سرخکردنی، سوسیس و کالباس، نوشابه و شیرینی بدن را برای افزایش اکسیدانها تحریک میکند.
متخصص طب سنتی و مدیر گروه طب سنتی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با بیان اینکه یکی از عوامل شیوع مقاومت به انسولین در جامعه، مصرف زیاد کربوهیدرات است، افزود: سیبزمینی، نان، ماکارونی و برنج، از جمله غذاهای حاوی نشاسته هستند که مصرف آنها در جامعه رواج بالایی دارد، نشاسته با شکسته شدن در بدن به قندهای ساده مانند گلوکز تبدیل میشود که جذب شدن بعضی از این قندهای ساده نیازمند انسولین هستند.
انصاری پور با بیان اینکه با زیاد شدن میزان دریافت قندها در بدن، میزان انسولین نیز باید افزایش یابد که این شرایط منجر به ایجاد مقاومت به انسولین میشود، تصریح کرد: به دلیل مصرف روزانه کربوهیدرات در جامعه، افراد جای دیگری برای مصرف شیرینی، شکلات، نوشابه، کیک، بیسکوئیت و آبمیوهها ندارند و به دلایل مذکور است که برخلاف پیشبینی سازمان جهانی بهداشت WHO از میزان شیوع دیابت در جوامع در حال توسعه، بسیار زودتر از زمان پیشبینی شده شاهد افزایش این بیماری هستیم.