روضه‌ای مجسم با «بانوی بهشت»

|

فهرست مطالب

آرونو /همدان سابقه نمایش‌های آئینی در ایران از قدمت بسیار زیادی برخوردار است، بسیاری از پدران و مادران این سرزمین پای تعزیه و شبیه‌خوانی‌های عاشورایی و مذهبی درس عشق به اهل بیت(ع) را آموخته‌اند اما امروزه مفاهیم دینی و مذهبی جای خود را در نمایش‌های صحنه‌ای یا تئاتری باز کرده و با استقبال بسیار به ویژه نسل جوان روبرو شده است.

نمایش‌های مذهبی با توجه به وجود نوآوری، جلوه‌های خاص بصری، نورپردازی، صداپردازی‌های خاص و جدید و در نهایت مفاهیم امروزی توانسته است از ابزار هنر برای گره‌زدن فرهنگ دینی و مذهبی ما در زندگی مدرن استفاده کند و همین امر باعث آشنایی و درک بهتر نسل جدید از این مسائل شده است.

گروه هنری- مذهبی قاسمیون شهر مریانج نیز از جمله گروه‌هایی هستند که چند سالیست با استفاده از زبان هنر و نمایش، مفاهیم آئینی و مذهبی به ویژه واقعه‌هایی مانند عاشورا را برای عموم مردم به تصویر می‌کشد که همین امر موجب استقبال کم‌نظیر مردم از این برنامه شده است به گونه‌ای که هر ساله مردم بسیاری از سراسر استان برای تماشای ویژه برنامه قاسم‌بن‌الحسن(ع) به این شهر می‌آیند.

حال این گروه با استفاده از تجربیات خود از مراسم‌های محرم، اقدام به طراحی و اجرای ویژه برنامه شهادت حضرت زهرا(س) با عنوان «بانوی بهشت» کرده‌ که این نمایش آئینی نیز همانند دیگر نمایش‌های آنها مورد استقبال خاص شهروندان قرار گرفته است.

اجرای این نمایش بهانه‌ای شد تا گفت‌وگویی با برخی از عوامل گروه و بازیگران همچنین مخاطبان این نمایش داشته باشیم.

ایده‌پرداز و نمایش‌نامه‌نویس گروه هنری- مذهبی قاسمیون شهر مریانج در گفت‌وگو با آرونو ، با اشاره به ایده‌ طرح نمایش «بانوی بهشت» بیان کرد: گروه نمایشی قاسمیون از ساعت ۹۶ زیرمجموعه هیأت قاسم بن‌الحسن(ع) شهر مریانج کار خود را در حوزه نمایش‌های آئینی آغاز کرد و بیشتر در حوزه محرم و واقعه عاشورا کار می کند اما سال گذشته پس از یکی از سخنرانی‌های مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه «ما روزی سال را از فاطمیه می‌گیریم» با بقیه اعضای گروه تصمیم گرفتیم در رابطه با شهادت حضرت زهرا(ع) نمایشی اجرا کنیم تا یک قطره از این دریا بزرگ و با عظمت باشد.

محمدهادی عزیزی ادامه داد: در ابتدا ایده توسط تیم اتاق فکر مطرح، تقویت و توسط بنده نهایی شد همچنین بیش از ۵۰ نفر در آماده‌سازی این نمایش در حوزه‌هایی مانند طراحی لباس، طراحی صحنه، پشتیبانی، نورپردازی، صوت و … حضور داشتند که از این تعداد حدود ۲۰ نفر ایفای نقش کرده و بیش از یک ماه تمرین آن به طول انجامید که امیدوارم مورد قبول حضرت زهرا(س) قرار گیرد.

وی با اشاره به اینکه سال گذشته ۱۰۰۰ نفر نمایش بانوی بهشت را تماشا کردند، افزود: نمایشی که اجرا می‌شود، روضه‌ای مجسم است که با استفاده از صوت مداحان و روضه‌خوانان برجسته کشوری و تلفیقی از صدا و تصویر توسط جوانان مریانجی به تصویر کشیده‌ می‌شود.

روضه‌ای مجسم با «بانوی بهشت»

عزیزی افزود: داستان این نمایش به تبیین رویدادهای تاریخ اسلام پس از وفات پیامبر اسلام(ص)، شهادت حضرت زهرا(س) و حوادث پس از آن می‌پردازد همچنین تلاش شده تا مردم به ویژه نوجوانان و جوانان با وقایع شهادت حضرت صدیقه طاهره(س) آشنا شوند و سبک زندگی آن حضرت را الگوی خود قرار دهند.

وی اظهار کرد: نمایش‌های ما اغلب دارای سه محور حماسه، بصیرت و حزن است که متناسب با موضوع نمایش توسط تیم اتاق فکر بر یکی از محورها تأکید بیشتری می‌شود؛ برای مثال در نمایش‌های مرتبط با محرم محور حماسه و در نمایش حضرت زهرا(س) محور محزونیت بیشتر مطرح است، در عین حال بحث بصیرت‌افزایی رکن اساسی هر نمایش است.

ایده‌پرداز گروه هنری-مذهبی قاسمیون شهر مریانج با اشاره به اینکه بازخوردهای خوب و دلگرم کننده‌ای از نمایش‌ها دریافت می‌کنیم، خاطرنشان کرد: در ایام محرم بازخوردهای خیلی خوبی دریافت کرده‌ایم، برای دهه فاطمیه سال‌جاری نیز در سه سانس با حضور ۶۰۰ نفر در شهر مریانج اجرا داشتیم همچنین در مجتمع شهید آوینی در روزهای چهارم و پنجم دی ماه در چهار سانس از ساعت ۱۶ تا ۱۷:۳۰و ۱۸ تا ۱۹:۳۰ برای شهروندان به اجرا خواهیم پرداخت.

عزیزی در پاسخ به این سوال که کدام بخش از نمایش‌ مورد پسند اوست، مطرح کرد: نمی‌توانم بگویم کدام قسمت نمایش را بیشتر از بقیه بخش‌های آن دوست دارم، برای یک نویسنده طرح چنین سوالی مانند این است از یک پدر یا مادر بپرسند کدام فرزندشان را بیشتر دوست دارند. من حتی بخش‌هایی که مربوط به اشقیاء است هم دوست دارم چراکه تا این ظلم به درستی نشان داده نشود مخاطب مظلومیت و عمق رخداد را درک نخواهد کرد.

نویسنده گروه هنری-مذهبی قاسمیون شهر مریانج با بیان اینکه امروزه جامعه ما نیاز به چنین خوراک‌های فکری دارد، تأکید کرد: انتقال مفاهیم همواره از راه بصری و صوتی موفق‌تر و ماندگارتر است، مخاطب حین تماشای نمایش ارتباط بهتری با واقعه گرفته و درک بهتری از موقعیت خواهد داشت همچنین اینگونه برنامه‌ها مورد استقبال بیشتر نسل جوان واقع می‌شود.

روضه‌ای مجسم با «بانوی بهشت»

وی با انتقاد از بی مهری مسئولان در حمایت از گروه نمایش، اظهار کرد: یکی از مشکلات اساسی ما در حین اجرا به ویژه نمایش قاسم بن‌الحسن(ع) که نمایشی حماسی و رزمی است، نبود فضای مناسب و استاندارد در شهر برای اجرای نمایش است که امیدوارم تدبیری مناسب برای این موضوع اندیشیده شود.

عزیزی یکی از وظایف مهم هنر را بصیرت‌افزایی و افزایش آگاهی‌های مردم دانست و بیان کرد: برای آینده درنظر داریم نمایش‌هایی مرتبط با اغتشاشات اخیر و تشریح نقشه‌های معاندان نظام در زمینه تضعیف وحدت کشور و همدلی در میان مردم همچنین تجزیه کشور آماده کنیم.

وی خاطرنشان کرد: گروه هنری- مذهبی قاسمیون شهر مریانج در جشنواره حبیب حرم سال ۱۴۰۰ با نمایش از کربلا تا حرم با محوریت سردار سلیمانی و مدافعان حرم موفق به کسب رتبه دوم کشوری شده است همچنین در بخش کارگردانی و نویسندگی رتبه شایسته تقدیر را دریافت کرد.

نقش‌پرداز نقش حضرت زهرا(س) در نمایش بانوی بهشت نیز به خبرنگار آرونو گفت: چند سالیست که توفیق نوکری و خادمی را در آستان ملک پاسبان حضرت سیدالشهدا(ع) دارم و حدود یک ماه است به صورت مستمر در حال تمرین و آماده‌سازی نمایش هستیم.

محمدمهدی پوررجبعلی با بیان اینکه این نمایش پتانسیل طولانی‌تر شدن و اضافه‌ کردن صحنه‌های بیشتری را دارد، ادامه داد: نمایش حضرت زهرا(س) یک نمایش احساسی است و همه آن به دل مخاطب می‌نشیند اما به نظر احساسی‌ترین صحنه این نمایش مربوط به صحنه دردودل کردن حضرت زهرا(س) با حضرت علی(ع) است که قلب هر بیننده و شنونده‌ای را به درد می‌آورد.

وی با اشاره به سابقه گروه در اجرای نمایش‌های مذهبی بیان کرد: خوشبختانه تاکنون این گروه بازخوردهای خوب و مثبتی از شهروندان و مخاطبان در اجرای نمایش‌های خود گرفته، این نمایش نیز تاکنون با توفیق و استقبال خوبی روبرو شده است.

پوررجبعلی ضمن تشکر از همراهی خانواده خود در این راه، خاطرنشان کرد: گام برداشتن در این دستگاه بزرگ و معنوی توفیق می‌خواهد و ما مفتخر به این توفیق هستیم.

روضه‌ای مجسم با «بانوی بهشت»

نقش‌پرداز نقش حضرت علی(ع) در نمایش بانوی بهشت نیز اظهار کرد: حدود یک ماه است درباره اجرای نمایش بانوی بهشت مشغول به تمرین هستیم، هر شب ساعت ۱۰ تمرین شروع می‌شد و غالباً تا ساعت ۱۲ شب، گاهی بیشتر تمرینات ادامه داشت.

علی احمدی ادامه داد: حضور در اجرای چنین نمایشی توفیق و افتخاری است که خداوند متعال به بنده عنایت کرده و تمام تیم در تلاش هستیم بتوانیم محتوای موردنظر خود را به درستی و در قالبی قابل فهم به مخاطب انتقال دهیم.

جمشید مظاهری، از مخاطبان نمایش بانوی بهشت ضمن عرض خداقوت و تشکر از دست‌اندرکاران این نمایش، اظهار کرد: اینگونه برنامه‌ها که در دهه فاطمیه اجرا می‌شود، کمک می‌کند تا شهروندان با اهل بیت(ع) بیشتر و عمیق‌تر آشنا شده و ارتباط بیشتری با آنها برقرار کنند.

هادی مظاهری، از دیگر مخاطبان این نمایش نیز ضمن تأکید بر ضرورت اجرای اینگونه نمایش‌ها در سطح شهر، اظهار کرد: با حضور در این محفل احساس کردم فاطمیه چه عظمت و مظلومیتی دارد، ما نباید از حضرت زهرا(س) جدا شده و چادر ایشان را رها کنیم و باید روزی سال خود را از ایشان بگیریم.

فاطمه، مخاطب نونهال این نمایش نیز با بیان اینکه بسیار از نمایش لذت بردم، گفت: امیدوارم این نمایش‌ها باز هم در شهر برگزار شود تا بتوانیم با اهل بیت(ع) بهتر آشنا شویم چراکه من با وجود سن کمم با دیدن این نمایش دلم می‌خواست در زمان حضرت زهرا(س) بوده و از ایشان دفاع می‌کردم.

افسانه شهبازی نیز با اشاره به اینکه برنامه بسیار به روزی بود، به ویژه با توجه به حوادث این روزهای کشور، مفهوم اصلی زن و آزادی زن را به خوبی به نمایش گذاشتند و مخاطبان به درستی مقام زن را درک می‌کنند، گفت: به عقیده من احساسی‌ترین صحنه‌ نمایش مربوط به لحظه‌ای می‌شود که حضرت علی(ع) پس از خاکسپاری حضرت صدیقه زهرا(س) به خانه‌ آمدند و فرزندان و خانه عزادار خود را مشاهده کردند، بچه‌های گروه نمایش به بهترین شکل این صحنه‌ را به شکل کشیدند.

روضه‌ای مجسم با «بانوی بهشت»

روضه‌ای مجسم با «بانوی بهشت»

انتهای پیام

مرتبط نوشته ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *