راهکارهایی برای مدیریت استرس و اضطراب داوطلبان کنکور

فهرست مطالب

به گزارش خبرگزاری مجله آرونو، کنکور سراسری به‌عنوان یکی از مهمترین آزمون‌های تحصیلی برای دانش‌آموزان همواره با مقداری استرس و نگرانی همراه بوده است. تحقیقات نشان می‌دهد استرس ناشی از چنین آزمون‌هایی نه‌تنها بر عملکرد تحصیلی، بلکه بر سبک زندگی و عادت‌های تغذیه‌ای داوطلبان نیز تأثیر می‌گذارد؛ بسیاری از دانش‌آموزان در دوران آماده‌سازی برای کنکور، به دلیل حجم بالای مطالعه و کمبود زمان که ناشی از برنامه‌ریزی نامناسب است به مصرف غذاهای نامناسب همچون غذاهای آماده، تنقلات صنعتی و نوشیدنی‌های انرژی‌زا روی می‌آورند.

بر اساس مطالعات انجام‌شده، استرس طولانی مدت می‌تواند منجر به اختلال در الگوی غذایی شود، همان گونه که برخی دانش‌آموزان پرخوری عصبی را تجربه می‌کنند، در حالی که گروهی دیگر به دلیل کاهش اشتها، وعده‌های غذایی اصلی را نادیده می‌گیرند. این تغییرات نه تنها بر سلامت جسمی، بلکه بر تمرکز و قدرت یادگیری آنها نیز تأثیر منفی می‌گذارد، از این رو متخصصان تغذیه توصیه می‌کنند داوطلبان در این دوران، به مصرف مواد مغذی همچون میوه‌ها، سبزیجات، مغزها و پروتئین‌های سالم توجه کنند تا سطح انرژی‌شان حفظ شود.

علاوه بر این، مشاوران تحصیلی بر لزوم مدیریت زمان و اختصاص ساعاتی برای استراحت و ورزش تأکید دارند تا از تشدید استرس جلوگیری شود. به نظر می‌رسد آگاهی‌بخشی به خانواده‌ها و دانش‌آموزان درباره تأثیر تغذیه مناسب بر عملکرد ذهنی، می‌تواند گامی مؤثر در کاهش تبعات منفی کنکور بر سلامت داوطلبان باشد.

راهکارهایی برای مدیریت استرس و اضطراب داوطلبان کنکور

دانش‌آموزان ‏و داوطلبان کنکور سراسری به‌جای نتیجه بر بهبود عملکرد متمرکز شوند

اصغر شفیعی، مشاور تحصیلی و برنامه‌ریزی و دبیر رسمی آموزش‌وپرورش با اشاره به تأثیر استرس بر عملکرد دانش‌آموزان و اهمیت مدیریت آن به خبرنگار مجله آرونو می‌گوید: استرس داشتن همواره چالشی بوده که دانش‌آموزان با آن دست‌وپنجه نرم می‌کنند، اما باید توجه کنیم که مقدار مطلوب و به‌اندازه از استرس می‌تواند راهگشا و نیروی محرکه‌ای برای پیشبرد فعالیت‌ها باشد.

وی می‌افزاید: زمانی که میزان استرس دانش‌آموز بیش از حد می‌شود، مانعی برای انجام فعالیت‌ها خواهد شد و دانش‌آموز را از کار اصلی دور می‌کند و انرژی او را هدر می‌دهد، از این رو مسئله مدیریت استرس اهمیت دوچندانی پیدا می‌کند.

مشاور کنکور با بیان اینکه بهترین برنامه برای مدیریت استرس، فکر نکردن به نتیجه عمل است، ادامه می‌دهد: درس خواندن فرایندی زمان‌بر است و می‌طلبد آن را به بازه‌های زمانی کوچک‌تری تقسیم کنیم و به‌جای فکر کردن به نتیجه عمل، بر روی بهبود عملکردمان تمرکز کنیم.

شفیعی با اشاره به اهمیت همراهی و تأثیر خانواده بر کاهش و مدیریت میزان استرس و اضطراب دانش‌آموزان عنوان می‌کند: افرادی همچون اعضای خانواده نیز به عملکرد خوب دانش‌آموز توجه داشته باشند و به صورت مستمر پیگیر نتیجه پایانی نباشند، چراکه هرکس عملکرد مثبتی در فرایند فعالیتش داشته باشد، به حتم نتیجه مثبتی هم دریافت خواهد کرد.

وی اضافه می‌کند: اگر خانواده شاهد اضطراب بیش از حد دانش‌آموز است، سعی کنند کمتر از نتیجه آزمون صحبت شود، همچنین می‌توان با مشورت دانش‌آموز، او را به محیطی امن برای مطالعه منتقل کرد.

راهکارهایی برای مدیریت استرس و اضطراب داوطلبان کنکور

با تغییر عادت تغذیه‌ای، مراقب سلامت بدن باشید

این مشاور تحصیلی با تاکید بر اهمیت استفاده از غذاهای سالم و روند تغییر تغذیه برخی دانش‌آموزان در روزهای منتهی به آزمون کنکور سراسری خاطرنشان می‌کند: دانش‌آموزان و داوطلبان کنکور از غذاهای خانگی و سالم استفاده کنند، همچنین بهتر است اگر رویه تغییر عادت تغذیه‌ای رخ دهد، سیستم بدن درگیر چالش‌های آن نشود.

شفیعی با اشاره به رابطه تغذیه دانش‌آموز و میزان شادابی و نشاط او می‌افزاید: استفاده از مغزی‌جات و لبنیات نیز مورد تاکید است، به علاوه در روز پیش از کنکور و صبح کنکور نیز سعی شود از غذاهای مقوی و سبک استفاده شود تا دانش‌آموز سرحال و بانشاط بماند.

توصیه‌ای به داوطلبان کنکور سراسری…

وی با بیان توصیه‌ای به داوطلبان کنکور سراسری برای آزمون تاکید می‌کند: بهترین کار در جلسه کنکور این است که داوطلبان، سوالاتی را که در پاسخ آن شک دارند، پاسخ ندهند، زیرا به‌طور معمول این پاسخ‌ها به پاسخ‌های غلط منتهی می‌شود و بهتر است داوطلب به سوالاتی که تسلط و مهارت بیشتری در پاسخگویی به آن دارد، پاسخ دهد.

دبیر رسمی آموزش‌وپرورش می‌گوید: بعد از کنکور اردیبهشت، دانش‌آموزان وارد فرایند امتحانات نهایی می‌شوند و بهتر است پس از روز آزمون، چند روزی استراحت و سپس برای کسب نتیجه مطلوب در امتحانات نهایی برنامه‌ریزی و تلاش کنند، زیرا تأثیر آن در قبولی دانشگاه‌ها قابل توجه است، ولی پس از کنکور تیر توصیه می‌کنم دانش‌آموزان به دنبال کسب مهارتی جدید بروند و خود را مشغول فعالیت دیگری بکنند تا درگیر نتیجه آزمون کنکور نباشند، از همه مهم‌تر به دانش‌آموزان توصیه می‌کنیم همیشه صبور باشند و به خدا توکل کنند و امیدوار باشند که به تناسب عملکرد خود، نتیجه مطلوبی را کسب خواهند کرد.

به گزارش خبرگزاری مجله آرونو، برخی دانش‌آموزان به علت ناآشنایی با روش‌های مدیریت استرس و روش‌های برنامه‌ریزی صحیح، در سال پایانی دوران دانش‌آموزی که منتهی به آزمون کنکور سراسری است، سلامت جسم و روان خود را آسیب می‌زنند و این امر تأثیر مستقیمی بر عملکرد آنها در تحصیل و انتخاب مسیر شغلی آینده دارد، بنابراین می‌طلبد دانش‌آموزان با رعایت توصیه‌های متخصصان توجه بیشتری به سلامتی خود داشته باشند تا با حفظ آن بتوانند عملکرد مطلوبی در آزمون کنکور و مراحل پس از آن داشته باشند.

مرتبط نوشته ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *