به گزارش خبرگزاری مجله آرونو، ویروس متاپنوموویروس انسانی (HMPV) یکی از ویروسهای عضو گروه ویروسهای تنفسی است که میتواند در افراد مختلف بیماریهای تنفسی ایجاد کند، این ویروس برای اولین بار در سال ۲۰۰۱ میلادی شناسایی و به یکی از عوامل اصلی عفونتهای دستگاه تنفسی در کودکان و بزرگسالان تبدیل شده است و بهرغم اینکه بسیاری از افراد ممکن است با این ویروس آشنا نباشند، HMPV یکی از عوامل مهم بروز بیماریهای تنفسی مانند برونشیت و پنومونی است.
ویروس HMPV به ویژه در کودکان خردسال و افراد مسن شیوع دارد و میتواند عفونتهای تنفسی را ایجاد کند، علائم عفونت با HMPV به طور معمول شبیه به سایر عفونتهای ویروسی تنفسی است و شامل تب، سرفه، تحریک بینی، تنگی نفس و خستگی میشود و در بعضی موارد، این عفونت میتواند به مشکلات تنفسی شدیدتر منجر شود و نیاز به بستری در بیمارستان داشته باشد، همچنین افراد با سیستم ایمنی ضعیف یا بیماریهای مزمن نیز در معرض خطر بیشتری قرار دارند.
مطالعات نشان داده است که ویروس HMPV میتواند به راحتی از طریق قطرات تنفسی که در هنگام سرفه یا عطسه منتشر میشود، انتقال یابد، این ویژگی مشابه ویروسهای دیگر مانند آنفلوانزا و RSV است و انتقال از فردی به فرد دیگر به خصوص در محیطهای بسته و پرجمعیت مانند مدارس و بیمارستانها بیشتر مشاهده میشود، بنابراین رعایت نکات بهداشتی از جمله شستن دستها و استفاده از ماسک میتواند به کاهش شیوع این ویروس کمک کند.
تشخیص عفونت با ویروس HMPV به طور معمول از طریق تستهای مولکولی مانند PCR انجام میشود، این تستها میتواند به طور دقیق و سریع حضور ویروس در نمونههای تنفسی را تشخیص دهد و علاوه بر این، تستهای سرولوژیکی نیز میتواند به شناسایی آنتیبادیهای خاص علیه HMPV در بدن کمک کند، تشخیص دقیق و سریع این ویروس منجر میشود که درمان مناسبی برای بیماران فراهم و از گسترش عفونت جلوگیری شود.
ابتلاء به HMPV در سراسر جهان گزارش میشود
مجید بوذری، ویروسشناس، استاد تمام دانشگاه و رئیس مرکز ویروسشناسی دانشگاه اصفهان در گفتوگو با خبرنگار مجله آرونو با بیان اینکه حدود ۲۰ سال است که ویروس HMPV شناسایی شده است، اظهار کرد: ابتلاء به این ویروس هر سال در سراسر جهان گزارش میشود و تعدادی از سرماخوردگیهای کودکان نیز مربوط به گروه همین ویروس میشود، HMPV ویروس جدیدی محسوب نمیشود و توضیحات کاملی درباره این ویروس منتشر شده است.
وی با بیان اینکه ویروس HMPV از گروه بیماریهای تنفسی است، افزود: ابتلاء به ویروس HMPV سال گذشته در کشور گزارش شده بود و حدود ۵ تا ۶ درصد جمعیت به این ویروس مبتلا شده بودند که این موضوع، امری طبیعی است.
ویروسشناس، استاد تمام دانشگاه و رئیس مرکز ویروسشناسی دانشگاه اصفهان با بیان اینکه آنچه در کشور چین درباره ویروس HMPV دیده و شنیده میشود، به نظر میرسد بیشتر مربوط به موضوعات رسانهای باشد، تصریح کرد: کشور چین، افزایش بیماریهای تنفسی را گزارش کرده است که این موضوع نیز با توجه به کاهش یافتن رعایت توصیههای بهداشتی، امری طبیعی است.
بوذری با بیان اینکه به طور کلی HMPV، ویروسی شناخته شده است و تستهای تشخیصی آن وجود دارد، ادامه داد: این ویروس در کشور جزو گروه بیماریهای ویروسی است که هر سال مورد بررسی قرار میگیرد و میزان شیوع آن بررسی میشود.
تجربههای کرونا این بار با ویروس HMPV بازمیگردد؟
وی با اشاره به اینکه هر سال مراقبهایی روی ویروسهای HMPV و سایر ویروسهای دارای شرایط مشابه با این ویروس وجود دارد، گفت: این ویروس جزو خانواده ویروسهایی از جمله سرخک قرار میگیرد و این گروه از ویروسها، تغییرپذیری بسیار اندکی دارند، بنابراین تغییرپذیری شدیدی که در ویروس کرونا مشاهده شد، برای این ویروس صدق نمیکند.
ویروسشناس و رئیس مرکز ویروسشناسی دانشگاه اصفهان با بیان اینکه ویروس HMPV مانند ویروس کرونا که جهشهای متفاوتی داشت، نیست، اضافه کرد: خانواده ویروس HMPV، سالانه درصد وقوعی دارد که ممکن است هر سال کم یا زیاد شود، اما در ارتباط با این ویروس، شرایطی مانند شرایط ویروس کرونا مطرح نیست.
بوذری با بیان اینکه ابتلاء به ویروس HMPV میتواند ذاتالریه ایجاد کند، اما این ویروس در تمام افراد منجر به ذاتالریه نمیشود، افزود: ذاتالریه عفونتی ثانویه است که در واقع ایجاد شدن عفونت ویروسی میتواند منجر به بروز عفونت ثانویه باکتریایی شود و باعث ذاتالریه شود.
وی با بیان اینکه به منظور پیشگیری از ابتلاء به این ویروس، افراد باید توصیههای بهداشتی که مربوط به سایر عفونتهای ویروسی است را مد نظر داشته باشند، تصریح کرد: استفاده از ماسک در فضاهای بسته و پرهیز از حضور در اجتماع در صورت داشتن علائم بیماری، از جمله توصیههایی است که باید مد نظر افراد قرار گیرد.
به گزارش مجله آرونو، در حال حاضر واکسن مشخصی برای پیشگیری از عفونت با ویروس HMPV وجود ندارد، اما تحقیقات در این زمینه همچنان ادامه دارد و تلاشها برای توسعه واکسن مؤثر در جریان است، بعضی از مطالعات نشان داده است که استفاده از واکسنهای نانویی و مهندسی ژنتیکی میتواند به کنترل و پیشگیری از این ویروس کمک کند، همچنین تحقیقات در زمینه تولید داروهای ضدویروسی مؤثر نیز در حال انجام است.
درمان عفونتهای تنفسی ناشی از HMPV بیشتر حمایتی است و شامل استراحت، مصرف مایعات کافی و استفاده از داروهای ضدتب و مسکنها برای کاهش علائم میشود و در موارد شدیدتر، بیمار ممکن است نیاز به بستری در بیمارستان داشته باشد، در بعضی موارد، داروهای ضدویروسی مانند ریباویرین ممکن است به کاهش شدت عفونت کمک کند.
به طور کلی، آگاهیبخشی و اطلاعرسانی در مورد ویروس HMPV و راههای پیشگیری از آن بسیار مهم است، برنامههای آموزشی در مدارس و مراکز بهداشتی میتواند به افزایش آگاهی عمومی کمک و افراد را به رعایت نکات بهداشتی تشویق کند، همچنین ادامه تحقیقات در زمینه واکسنها و درمانهای جدید میتواند به کنترل و کاهش شیوع این ویروس کمک کند و به بهبود سلامت عمومی جامعه منجر شود.