احد وظیفه در گفتوگو با خبرنگار مجله آرونو درباره میزان بارشهای پاییزی در کشور اظهار کرد: طبق دادههای ایستگاههای سازمان هواشناسی و محاسبات صورت گرفته از ابتدای مهر سال جاری تا حدود هفته اول آذر حدود ۳۰ میلیمتر بارندگی در کشور ثبت شده است.
وی افزود: میزان بارشها در پاییز سال جاری کمتر از حد نرمال بوده است، چرا که به طور نرمال میانگین بارشها باید تا آذر نزدیک به ۳۴ میلیمتر ثبت میشد، اما حدود ۱۳ درصد به نسبت حد نرمال عقبتر است.
رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور با بیان اینکه میزان بارش دریافت شده در کشور نسبت به سال گذشته حدود ۱۰ درصد بیشتر است، تصریح کرد: میزان بارشها سال قبل حدود ۲۷ میلیمتر بوده، اما سال جاری این حجم بارندگیها با ۳۰ میلیمتر رسیده است.
وی گفت: در پاییز سال جاری میزان بارشهای دریافتی در بعضی از استانها همچون استان مازندران، کردستان و خراسان رضوی بیشتر از نرمال بود، اما در بعضی شهرها از جمله کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری، سیستان و بلوچستان، آذربایجان شرقی و غربی، با بارشهای زیرنرمال روبهرو هستیم، یعنی شمال غرب و جنوب غربی و مرکز تا جنوب کشور از وضعیت خوبی برخوردار نیست، تنها بخشی از غرب، نوار شمالی و شمال شرق کشورمان موقعیت خوبی دارد.
وظیفه عنوان کرد: از ابتدای مهر سال جاری بیشترین میزان بارش دریافت شده در استان گیلان بوده است، البته این امر طبیعی است و کمترین بارشها در سیستان و بلوچستان ثبت شده است.
وی درباره میزان بارشهای روزهای پایانی پاییز سال جاری افزود: بر اساس پیشبینی مدلهای عددی هواشناسی، روزهای پاییز با کمبارشی روبهرو بودیم که زیر حد نرمال است.
رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور پیرامون علل کاهش بارندگیها در فصل پاییز، تصریح کرد: به طور کلی نوسانات بارش در طول سال وجود دارد، این طور نیست که همواره فصل پاییز، پربارش یا کمبارش است، بلکه همیشه با نوسان بارندگی روبهرو هستیم.
وی درباره تأثیر تغییرات اقلیم بر کاهش بارندگیها، گفت: تغییرات اقلیم یک موضوع کلی است که در تمام فصول تأثیرگذار است، اما به نظر میرسد با توجه به کمبارشی در سالهای اخیر که قابل مشاهده است، بیگمان بخشی از این تغییرات به تغییر اقلیم مرتبط میشود، یعنی اگر به دورههای گذشته به ویژه ۴۰ تا ۵۰ سال قبل بازگردیم، تغییر اقلیم همچون وضعیت فعلی مشهود نبود، البته در همان دورانها با نوسانات بارندگی روبهرو بودیم، از اینرو همواره تمام فصل پاییز به صورت کمبارش یا پربارشی نبوده است.
وظیفه ادامه داد: در حال حاضر تعداد پاییزهای خشک و میزان سالهای خشک به طور نسبی افزایش پیدا کرده است، بنابراین مباحث بر اثرات تغییرات اقلیم تعبیر خواهد شد، البته تغییر اقلیم چنین نیست که تنها براثر یک عامل باشد، بلکه تمام مسائل از دگرگونی جهان ناشی میشود.
وی افزود: تغییرات اقلیمی به دلیل انتشار گازهای گلخانهای یک بخش جهانی دارد، چرا که سبب تحول گرمایش زمین شده و دما به طور متوسط در حال افزایش بوده و از سوی دیگر افزایش دما بر الگوهای جوی و فشاری جو تأثیرگذار است.
رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور بخشی از نوسانات بارشی را ناشی از اثرات و تغییرات مناطق مجاور زندگی و محیطزیست انسانها دانست و خاطرنشان کرد: تأثیر خشک شدن تالابها، دریاچهها و کمآبی رودخانهها بر این امر اثرگذار است، چرا که بخشی از مباحث به رفتارهای ما با طبیعت، منابع آبی، برداشتهای بیرویه از آبهای زیرزمینی و محدود کردن رودخانهها به واسطه سدسازی صورت گرفته است، به طوری که نواحی پایین دست به نسبت بالادست از آب مورد نیاز محروم میمانند.