به گزارش خبرگزاری مجله آرونو، میانوعدههای غذایی نقش کلیدی در تأمین انرژی و بهبود عملکرد دانشآموزان ایفا میکند، با توجه به ساعات طولانی حضور در مدرسه و فعالیتهای ذهنی و جسمی، دانشآموزان به منابع انرژی پایدار نیاز دارند تا بتوانند تمرکز و یادگیری خود را حفظ کنند، بر اساس مطالعات علمی، میانوعدههای سالم نه تنها به افزایش سطح یادگیری کمک میکند، بلکه از بروز مشکلات سلامتی مانند چاقی، دیابت نوع ۲ و کمخونی نیز پیشگیری میکند، این گزارش به بررسی اهمیت میانوعدهها و ارائه راهکارهایی برای بهبود تغذیه دانشآموزان
همچنین لازم است بدانیم میانوعدههای سالم میتواند سطح قند خون را در محدوده طبیعی نگه دارد و از افت انرژی و خستگی جلوگیری کند، دانشآموزانی که از میانوعدههای مغذی استفاده میکنند، عملکرد بهتری در حل مسائل ریاضی، تمرکز در کلاس و حفظ اطلاعات دارند، از سوی دیگر مصرف میانوعدههای ناسالم مانند تنقلات پرچرب، شیرینی و نوشیدنیهای قندی، نه تنها باعث افزایش وزن میشود، بلکه میتواند منجر به کاهش توجه و اختلال در یادگیری شود.
دانشآموزان باید برای میانوعدههای غذایی از چه خوراکیهایی استفاده کنند؟
سیدمرتضی صفوی، متخصص تغذیه و رژیم درمانی در گفتوگو با خبرنگار مجله آرونو با اشاره به بهترین خوراکیها برای میان وعده دانشآموزان اظهار کرد: طی دوران تحصیل، والدین با چالشی به نام تأمین خوراکیهای مدرسه مواجه میشوند، تأمین تغذیه مناسب برای دانشآموزان از اهمیت ویژهای برخوردار است و باید به خوراکیهای مغذی و سالم توجه ویژهای شود، صبحانه اصلیترین وعده غذایی است که باید هر دانشآموز قبل از رفتن به مدرسه مصرف کند، دانش آموزان با دریافت درست این وعده غذایی، انرژی کافی برای ادامه روز، یادگیری و تمرکز را به دست میآورند.
وی افزود: صبحانه کامل شامل نان، تخممرغ، پنیر، گردو و حتی حلیم یا عدسی میتواند به تأمین انرژی و تمرکز بچهها در طول کلاس کمک کند، صبحانههای سبک و مغذی بهترین گزینه برای جلوگیری از کسالت و خوابآلودگی هست، ضروریترین نیاز لبنیات بوده که به عنوان منبع غنی کلسیم و پروتئین، جز جداییناپذیر تغذیه دانشآموزان است و این مواد غذایی به رشد و تقویت استخوانها کمک میکنند.
استاد گروه تغذیه بالینی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تصریح کرد: توزیع شیر در مدارس افزایش یافته و این موضوع به کاهش مصرف شیر کمک کرده است، اما باید لبنیات بیشتری مانند ماست و پنیر نیز در برنامه غذایی گنجانده شوند، میوهها و آبمیوههای طبیعی میوهها منبع ویتامینها و فیبر هستند و به تقویت سیستم ایمنی دانش آموزان کمک میکنند.
وی با تاکید بر اینکه باید حداقل یک واحد میوه در میانوعدههای دانشآموزان گنجانده شود، گفت: میوههای تازه و آبمیوههای طبیعی گزینههای ایدهآلی هستند، به شرطی که از انواع صنعتی پرهیز شود، همچنین آجیلها به دلیل وجود اسیدهای چرب سالم و مواد مغذی، گزینه مناسبی برای تقویت سلامت کودکان هستند، باید آجیلهای بینمک به عنوان میانوعده برای دو تا سه روز در هفته مصرف شوند تا دانش آموزان از خواص مفید آنها بهرهمند شوند.
صفوی در خصوص مصرف تنقلات برای دانش آموزان عنوان کرد: برای جلوگیری از تکرار و ایجاد تنوع در خوراکیها میتوان از تنقلات سالم مانند گندمک، پاپکرن خانگی استفاده کرد، این خوراکیها باید به میزان محدود مصرف شوند تا از مضرات احتمالی ناشی از نمک و روغن جلوگیری شود.
وی خاطرنشان کرد: تغذیه مناسب در مدارس نقش بسیار مهمی در سلامت و رشد دانشآموزان دارد، والدین با انتخاب هوشمندانه میانوعدهها میتوانند به ایجاد عادات غذایی سالم در فرزندان خود کمک کنند و آنها را در مسیر یادگیری و رشد موفقتر یاری دهند.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی اظهار کرد: پیروی از سبک زندگی سالم به بهبود روند یادگیری، رشد و تقویت سیستم ایمنی دانش آموزان کمک میکند، با توجه به اینکه قدرت یادگیری و الگو برداری در مدرسه بسیار زیاد است و کودکان تحت تأثیر دوستان و محیط هستند، الگوهای غذایی همسالان میتواند در بین دانشآموزان بسیار پررنگ باشد، همراه کردن کودکان برای خرید میتواند راهکار مناسبی برای آشنایی فرزندمان برای انتخاب و آموزش مواد غذایی باشد.
لزوم انتخاب ماده غذایی سالم از بوفه مدارس
وی با بیان اینکه آموزش آشنایی دانشآموزان با برچسب مواد غدایی با هدف انتخاب درست و خریدی سالم یکی دیگر از موارد با اهمیت است، ادامه داد: کودک خود را با تاریخ تولید و انقضا و اطلاعات تغذیهای مواد غذایی آشنا کنید چرا که این مسئله کمک میکند تا دانشآموز با آگاهی بیشتری از بوفه مدرسه ماده غذایی سالم انتخاب کند.
صفوی تاکید کرد: اگر دانشآموز آگاهی و اطلاعات کافی درباره مواد غذایی داشته باشد، از بین مواد غذایی میتواند بهترین انتخابها را داشته باشد، بهتر است میان وعدههای سالم غذایی را والدین و بزرگترها در اختیار کودکان قرار دهند، مغز دانهها مثل بادام، گردو و یا فندق میتواند گزینه مناسبی باشد، شیر به عنوان منبع غذایی غنی پروتئین و کلسیم نیز گزینه مناسبی به عنوان میان وعده دانش آموزان است.
وی در مورد اینکه بسیاری از کودکان به غذاهای صنعتی مثل شکلات، ویفر، کیک و بیسکویت علاقه دارند، توضیح داد: این منابع غذایی حاوی قند ساده هستند و بهتر است کودکان کمتر از این مواد غذایی استفاده کنند نباید این غذاهای ناسالم تبدیل به الگوی غذایی کودکان شود و هرگز این مواد غذایی جایگزین وعده غذایی اصلی نشود.
استاد گروه تغذیه بالینی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان تصریح کرد: نان و پنیر و خرما، نان و پنیر و گردو و انواع املتها و یا تخم مرغ میتواند گزینههای مناسبی برای مصرف دانش آموزان باشد.
بر این اساس، تغذیه سالم یکی از عوامل مؤثر در موفقیت تحصیلی و سلامت دانشآموزان است، با توجه به تأثیر مستقیم میانوعدهها بر سطح انرژی و تمرکز، انتخاب گزینههای مغذی و کمچرب ضروری است، مدارس و خانوادهها با همکاری یکدیگر میتوانند با ارائه میانوعدههای سالم، نه تنها به بهبود عملکرد تحصیلی دانشآموزان کمک کنند، بلکه عادات غذایی سالم را در آنها نهادینه سازند، به گفته متخصصان، تغذیه مناسب در دوران کودکی، پایهای برای سبک زندگی سالم در آینده خواهد بود.