به گزارش خبرگزاری مجله آرونو، در هفته اول از سال زراعی جاری، استانهای شمالی و جنوبی البرز بیشترین بارندگی را داشتند و میانگین بارش استان تهران ۰.۴ میلیمتر، البرز ۱۹ میلیمتر، تهران ۱۳.۲ میلیمتر، خراسان جنوبی ۰.۳ میلیمتر، خراسان رضوی ۰.۱ میلیمتر، زنجان ۵ میلیمتر، قزوین ۱۰ میلیمتر، قم ۳.۲ میلیمتر، کرمان ۰.۳ میلیمتر، گیلان ۲۱.۷ میلیمتر، مازندران ۵۲.۵ میلیمتر، مرکزی یک میلیمتر و همدان ۱.۶ میلیمتر از میانگین بارش بلندمدت طی این هفته بیشتر و میانگین بارش کشور نسبت به بلند مدت یک میلیمتر بیشتر بوده است.
پیشینه بارش تجمیعی این هفته در ایستگاههای بازیارخیل و بورخانی در استان مازندران به ترتیب به میزان ۲۷۴.۳ و ۲۱۰ میلیمتر و ایستگاه پنج خاله در استان گیلان به میزان ۱۹۶ میلیمتر ثبت شده است.
انحراف بارش دریافتی بیشتر استانها نرمال بوده است
بر اساس نقشه هواشناسی زیر، در بیشتر استانهای کشور انحراف بارش دریافتی نسبت به بلند مدت طی این هفته در شرایط نرمال بوده است.
استانهای مازندران، تهران، البرز، قزوین، زنجان، قم، مرکزی، همدان، خراسان رضوی و جنوبی و کرمان در بخشهایی از مساحت خود، بارش بیشتر از نرمال تا بیش از ۴۰ میلیمتر داشتهاند.
استانهای گلستان، گیلان و اردبیل در بخشهایی از مساحت خود بارش بیشتر از نرمال تا بیش از ۴۰ میلی متر و در بخشهای دیگری بارش کمتر از نرمال تا ۴۰ میلی متر داشته اند.
همچنین استانهای خراسان شمالی و آذربایجان شرقی و غربی در بخشهایی از مساحت خود بارش کمتر از نرمال تا ۱۰ میلیمتر داشتهاند و سایر استانهای کشور در شرایط نرمال بوده اند.
ترسالی خفیف تا شدید در ۱۸ استان کشور
نقشه زیر بیانگر وضعیت خشکسالی طبق شاخص کوتاه مدت مؤثر ۱۴ روزه EDI است و این نقشه نشان میدهد بیش از نیمی از استانهای کشور ترسالی خفیف تا شدید داشتهاند.
استانهای خراسان رضوی و جنوبی، مازندران، تهران، البرز، قزوین، زنجان، قم، مرکزی، همدان، اصفهان، یزد، کهگیلویه و بویراحمد، فارس، کرمان، هرمزگان، بوشهر و سیستان و بلوچستان در تمام یا بخشهایی از مساحت خود ترسالی خفیف تا شدید داشتهاند.
استانهای گلستان، سمنان و گیلان در بخشهایی از مساحت خود ترسالی خفیف تا شدید و در بخشهای دیگری خشکسالی ضعیف تا شدید داشتهاند و استانهای خراسان شمالی و آذربایجان شرقی و غربی، در بخشهایی از مساحت خود خشکسالی ضعیف تا شدید داشتهاند.
افزایش دمای ۱.۸ درجه سانتیگراد در کشور
نمودار و نقشه زیر بیانگر اختلاف میانگین دمای هفته اول از سال زراعی جاری با میانگین دما در بلندمدت (۱۳۹۹-۱۳۷۰) در هفته مشابه برای کشور و استانها است که در کل کشور ۱.۸ درجه سانتیگراد افزایش داشته است و بیشتر استانها افزایش دما داشتهاند.
بیشترین بیهنجاری مثبت دمای میانگین هفته مربوط به استان کرمان به میزان ۳.۲ درجه و کمترین آن مربوط به استان اردبیل به میزان ۰.۳ درجه سانتیگراد بوده است و استانهای زنجان، آذربایجان شرقی و قزوین، تغییر دمایی محسوسی نسبت به میانگین بلند مدت خود نداشتهاند.
نقشههای زیر نیز بیانگر پیش بینی بیهنجاری بارش میانگین برای چهار هفته از نهم مهر تا ششم آبان و به شرح زیر است:
بارش کشور هفته اول ۹ تا ۱۵ مهر: به ویژه در غرب خزر کمتر از نرمال است و در زاگرس شمالی و بخشهایی از جنوب و شرق کشور بارش رخ میدهد که تا ۱۰ میلیمتر بیشتر از نرمال خواهد بود و سایر مناطق کشور بی بارش یا بارش آنها ناچیز است.
بارش هفته دوم ۱۶ تا ۲۲ مهر: در نیمه شمالی کشور به ویژه در نیمه غربی خزر کمتر از نرمال است، همچنین برای بخشهای محدودی از مرکز استان کرمان بارش پیش بینی شده است، سایر مناطق کشور نیز بی بارش یا بارش آنها ناچیز است.
بارش هفته سوم ۲۳ تا ۲۹ مهر: در سواحل خزر و مناطقی از جنوب کشور نرمال و سایر مناطق در محدوده کمتر از نرمال خواهد بود.
بارش هفته چهارم ۳۰ مهر تا ۶ آبان: در شمال غرب، دو سوی کوههای البرز و نیمه شرقی کشور، در محدوده نرمال و در کوههای زاگرس میانی و جنوبی در محدوده کمتر از نرمال خواهد بود و سایر مناطق کشور بارش قابل توجهی دریافت نمیکنند.