بارش‌های پاییزی اصفهان ۷۵ درصد کمتر از نرمال است / افزایش میانگین دمای پاییزه

|

فهرست مطالب

به گزارش خبرگزاری مجله آرونو، حمیدرضا خورشیدی امروز _سه‌شنبه هفدهم_ در نشست خبری با خبرنگاران با بیان اینکه گرمایش جهانی طی چهار سال اخیر به طور قابل توجهی افزایش پیدا کرده است، اظهار کرد: حدود ۹۰ درصد کشورهای جهان درگیر پدیده گرمایش جهانی شده و به طور عمومی ماه‌های تابستان رکورد دمایی زده می‌شود و ایران به ویژه قسمت‌های مرکزی به طور جدی درگیر این پدیده است.

وی با اشاره به اینکه اصفهان از جمله شهرهایی است که طی سال جاری رکورد بیشترین دمای آن شکسته شد، افزود: پیش از این بالاترین دمای ثبت شده در شهر اصفهان ۴۳ درجه مربوط به ۲۰ تیر سال ۸۰ بود، اما ششم مرداد سال جاری دمای ۴۴.۳ درجه و هفتم مرداد دمای ۴۴.۶ درجه به ثبت رسید.

مدیرکل هواشناسی استان اصفهان ادامه داد: در شهر نائین نیز دمای ۴۰.۷ درجه به عنوان دمای بیشینه این شهر در ۱۲ تیر سال ۱۴۰۱ ثبت شده بود، اما ششم مرداد سال جاری رکورد دمای ۴۱.۲ درجه در نائین زده شد.

وی درباره امواج گرمایی تصریح کرد: در تابستان سال جاری امواج گرمایی نه تنها خاورمیانه بلکه مناطق شرق اروپا و شمال آفریقا را به شدت تحت تأثیر خود قرار داده است.

خورشیدی با اشاره به وضعیت دمایی استان طی تابستان سال جاری عنوان کرد: اختلاف میانگین دمای کمینه با بلندمدت در تیر سال جاری حدود ۱.۶ درصد، طی مرداد ۴.۳ درصد و آخرین فصل تابستان به ۱.۱ درصد رسید که این اختلاف دمایی براساس بیشینه در نخستین فصل گرما ۰.۹ درصد، مرداد با ۳.۷ درصد و شهریور با ۲.۸ درصد گزارش و ثبت شد.

وی با اشاره به اینکه پیش‌بینی فصلی فرایند بسیار پیچیده‌ای است و عوامل متعددی در آن دخیل است، گفت: بر این اساس فصل پاییز به طور معمول پیش‌بینی فصلی صحت بین ۶۰ تا ۷۰ درصد است.

مدیرکل هواشناسی استان اصفهان پیرامون اینکه پیش‌بینی بارش‌های ناگهانی و حدی در پیش‌بینی فصلی امکان‌پذیر نیست و در مقایسه با بلندمدت صورت می‌گیرد، عنوان کرد: در سال گذشته مدل‌ها در پیش‌بینی بارش‌های پاییز خطای بارزی داشتند، اما برای زمستان و بهار درصد صحت بالاتر از ۷۰ درصد بوده است، به طوری که میانگین بارش در حد نرمال محقق شد.

وی با اشاره به اینکه شرایط استمرار خشکسالی از نوع هیدرولوژی برای منابع آبی خواهیم داشت، افزود: طی مهر سال جاری بارش در حد نرمال است، چرا که این فصل پاییز جزو ماه‌های بارشی استان محسوب نمی‌شود و تأثیری بر منبع آب اصفهان ندارد.

خورشیدی، وقوع بارش‌های مؤثر پاییزی را طی هفته‌های اول و دوم آبان در نیمه غربی مورد انتظار دانست و تصریح کرد: از هفته سوم آبان شرایط محسوس دما به زیر صفر به صورت گسترده در سطح استان خواهیم داشت.

وی ادامه داد: بارش نیمه آبان تا نیمه آذر سال جاری اصفهان کمتر از نرمال پیش‌بینی شده و بیشترین کاهش بارش در مناطق غرب، جنوب و سرچشمه‌های آبی زاینده‌رود است، به این معنا که بارشی در آبان نداریم.

مدیرکل هواشناسی استان اصفهان گفت: در نیمه آذر تا نیمه دی بارش‌ها نرمال و کمی متمایل به بالای نرمال خواهد بود، از این‌رو مجموع بارش‌های پاییزی با صحت درصد ۶۵ تا ۷۵ درصد کمتر از نرمال است.

وی با بیان اینکه میانگین دما در فصل پاییز یک تا دو درجه گرم‌تر از نرمال بوده به طوری که این افزایش در بیشینه‌های دما محسوس است و کمینه‌ها در حد نرمال خواهند بود، اظهار کرد: کاهش‌های ناگهانی دما در بازه‌های کوتاه مدت انتظار می‌رود.

خورشیدی افزود: انتظار می‌رود که انسو خنثی تا چند ماه آینده تداوم یابد و پدیده لانینا با احتمال ۶۶ درصد بین ماه‌های سپتامبر تا نوامبر ظاهر شود و در طول زمستان نیم‌کره شمالی ادامه داشته باشد.

دلیل کاهش بارندگی اصفهان در سال‌های اخیر چه بوده است؟

وی با بیان اینکه میزان بارش در حوزه فلات مرکزی طی سه سال آبی گذشته در شرایط کمتر از نرمال و در حدود نرمال بوده و افزایشی دیده نمی‌شود، اظهار کرد: مجموع بارش‌های فلات مرکزی از یکم مهر سال گذشته تا سی‌ام شهریور سال جاری ۱۴۶.۵ درصد، از یکم مهر سال ۱۴۰۱ تا سی‌ام شهریور ۱۴۰۳ نزدیک به ۲۱۵.۶ درصد و در سه سال اخیر ۳۵۶.۸ درصد روند کاهشی داشته است، براساس جدول اطلاعات پهنه‌ای بارش حوضه‌های اصلی کشور در بازه منتهی به سی‌ام شهریور سال جاری، تفاوت بلندمدت میزان بارش‌های فلات مرکزی نسبت به یک سال اخیر ۴.۰، از یکم مهر سال ۱۴۰۱ تا سی‌ام شهریور سال جاری منهای ۳۳.۵ درصد و از سه سال گذشته منهای ۷۰.۹ درصد کاهش داشته است.

مدیرکل هواشناسی استان اصفهان تصریح کرد: براساس نقشه اختلاف بارش تجسمی با بلندمدت از ابتدای سال آبی تا سی‌ام شهریور سال جاری، حوضه آب‌ریز فلات مرکزی و گاوخونی در سال آبی گذشته در حد نرمال بوده است، طی سه سال اخیر میزان بارش پاییزی در استان اصفهان کمتر از مقدار نرمال بوده است و طی شش سال آبی گذشته افزایش بارش قابل ملاحظه‌ای فراتر از نرمال در استان به ویژه مناطق غربی ثبت نشده است.

خورشیدی عنوان کرد: کاهش بارش کمتر از نرمال تا پایان مهر به صورت هفتگی خواهیم داشت، اگرچه مهر جزو ماه‌های بارشی محسوب نمی‌شود و مقدار بلندمدت آن در استان ناچیز است.

وی با اشاره به پیش‌بینی میان مدت طی یک ماه آینده، گفت: پیش‌بینی نابه‌هنجاری بارش انباشته و تغییرات دما برای شش هفته آینده است و پیش‌بینی احتمال وقوع بارش انباشته با آستانه‌های بیش از پنج، ۲۰، ۵۰ و ۱۰۰ میلی‌متر برای شش هفته آینده برحسب درصد تعیین خواهد شد.

مدیرکل هواشناسی استان اصفهان پیرامون اینکه میزان بارش در محدوده نرمال طی هفته اول و دوم مهر سال جاری مورد انتظار بوده است، اظهار کرد: از نهم تا پانزدهم مهر درصد وقوع بارش کمتر از ۵ میلی‌متر در نواحی غربی استان متحمل شده است، از شانزدهم تا بیست‌ودوم مهر سال جاری مناطق غرب و جنوب غربی با احتمال ۵۰ درصد بارش کمتر از پنج میلی‌متر پیش‌بینی شده و طی هفته سوم نخستین ماه پاییز مناطق غرب و جنوب غربی با احتمال ۷۵ درصد بارش کمتر از پنج میلی‌متر مواجه خواهد بود.

خورشیدی عنوان کرد: وقوع بارش مؤثر پاییزی را در دو هفته اول آبان و به ویژه در نیمه غربی استان پیش‌بینی شده و از هفته سوم آبان تا نیمه نخست آذر بارش‌ها در سطح استان به کمتر از نرمال می‌رسد، به این معنا نیست که بارش نداریم و حتی امکان وقوع پدیده‌ها و بارش‌های حدی وجود دارد.

وی ادامه داد: از نیمه آذر تا دی سال جاری پیش‌رو نیز وقوع بارش‌های نرمال و کمی فراتر از نرمال را در سطح استان انتظار داریم.

میزان بارش‌های پاییزی طی پنج سال اخیر کمتر از میانگین نرمال بوده است

مدیرکل هواشناسی استان اصفهان پیرامون اینکه بارندگی در استان اصفهان طی ۵۰ سال اخیر روند کاهشی داشته، به طوری که در هر دهه تقریبی ۱۱ میلی‌متر کاهش بارش در سطح استان ثبت شده است، گفت: میانگین بارندگی استان در ۵۰ سال اخیر از ۲۵۲ میلی‌متر به پایین‌تر از ۲۰۰ میلی‌متر رسیده است، لازم است بدانیم که طی پنج سال اخیر از سال ۱۳۹۷، میانگین بارش‌ها در مناطق غربی و جنوب غربی استان همچون فریدونشهر، چادگان و سمیرم روند کاهشی داشته است.

خورشیدی افزود: میانگین بارش در حوضه اصلی فلات مرکزی شامل (حوضه تالاب گاوخونی، اصفهان، یزد، کرمان و سمنان) در سال آبی ۱۴۰۲- ۱۴۰۳ در مجموع به ۱۴۶ میلی‌متر کاهش یافته است.

وی اضافه کرد: میانگین بارندگی استان اصفهان در سال آبی گذشته ۱۴۰۲- ۱۴۰۳ معادل ۱۷۳ میلی‌متر بوده که نسبت به مشابه سال آبی ۱۴۰۱- ۱۴۰۲ حدود چهار درصد افزایش و در مقایسه با بلند مدت ۱۶ درصد کاهش نشان می‌دهد.

مدیرکل هواشناسی استان اصفهان تصریح کرد: متوسط میانگین بارشی استان در فصل پاییز ۴۱ میلی‌متر است، که مطابق بررسی‌ها میزان بارش‌های پاییزی طی پنج سال اخیر کمتر از میانگین نرمال بوده است.

وی با بیان اینکه دمای استان در پاییز سال جاری بین یک تا دو درجه سلسیوس فراتر از نرمال پیش‌بینی شده است، گفت: براساس وضعیت بارشی و دمایی طی ماه‌های پیش‌رو مدیریت بهینه منابع طبیعی به ویژه بخش آب و کشاورزی ضروری است.

خورشیدی پیرامون وضعیت پایداری هوا و رکود نسبی جوی در پاییز سال جاری همچون سال‌های گذشته، اظهار کرد: افزایش غلظت آلاینده‌ها در مناطق مرکزی و صنعتی به ویژه کلانشهر اصفهان انتظار می‌رود.

وی پیش‌بینی آلودگی هوا در پاییز را دشوار دانست و افزود: این مساله به پدیده‌های جوی و منابع انتشار آلاینده‌ها بستگی دارد، چرا که منابع انتشار آلاینده در اختیار سازمان هواشناسی نیست نمی‌توانیم در مورد شدت آلودگی هوا پیش‌بینی فصلی ارائه شود، اما با وقوع پدیده‌های جوی بارندگی و باد احتمال کاهش آلایندگی وجود دارد، زیرا عامل دمایی چندان در کاهش آلودگی هوای شهر اصفهان تأثیرگذار نیست.

مدیرکل هواشناسی استان اصفهان با بیان اینکه ۹۸ درصد مساحت استان درگیر خشکسالی متوسط تا بسیار شدید است، گفت: طی یک سال اخیر حدود ۹۲ درصد مساحت استان اصفهان با خشکسالی متوسط تا شدید مواجه شد.

وی پیرامون اینکه طی سال‌های اخیر تنها هشت درصد مساحت استان اصفهان در حد نرمال بوده است، خاطرنشان کرد: مطابق بررسی‌ها و آمارها ۱۰ سال اخیر حدود ۵۷ مساحت استان با خشکسالی بسیار شدید و ۳۰ درصد آن متوسط تا شدید روبه‌رو شده است.

مرتبط نوشته ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *