به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری مجله آرونو، هیئتمدیره سازمان بورس و اوراق بهادار برخی نصابهای سرمایهگذاری صندوقهای سرمایهگذاری در اوراق بهادار با درآمد ثابت را تغییر داد. بر اساس این مصوبه، سقف سرمایهگذاری صندوقهای با درآمد ثابت در گواهی سپرده بانکی و سپرده بانکی از 40 درصد کل داراییهای صندوق به 35 درصد از کل داراییهای صندوق کاهش یافت.
همچنین سقف سرمایهگذاری صندوق در «سهام و حق تقدم سهام پذیرفتهشده در بورس تهران، فرابورس ایران و واحدهای سرمایهگذاری صندوقهای سرمایهگذاری» از حداکثر 10 درصد از کل داراییهای صندوق به حداکثر 15 درصد از داراییهای صندوق افزایش یافت.
اگرچه به نظر می رسد، این تصمیم سازمان بورس در راستای تزریق نقدینگی به بازار سهام برای خروج این بازار از رکو فعلی است، اما بررسی موشکافانه تر این تصمیم ابعاد دیگری از آن را روشن می کند که شاید چندان به نفع بازار سهام نباشد.
احتمال عرضه اوراق مازاد بر سقف بودجه در انتهای سال بالا است
بررسی میزان تحقق بودجه امسال تا کنون، نشان می دهد که تحقق منابع مختلف بودجه با چالش هایی مواجه بوده است. به تازگی وزیر اقتصاد در اظهاراتی از کسری بودجه 850 همتی صحبت به میان آورده است.
از طرفی مدیر کل امور مالیاتی مؤدیان بزرگ با اشاره به اینکه باید نیمی از درآمدهای مالیاتی از محل اجتناب مالیاتی وصول شود تأکید کرد: در قانون بودجه سال 1403، حدود 1200 همت برای وصول مالیات لحاظ شده است که این رقم 150 همت بیش از توان فعلی مؤدیان مالیاتی است.
در خواست سازمان مالیاتی برای اصلاحیه بودجه و کاهش سهم مالیات از منابع بودجه 1403
مصلحی که به عنوان نماینده سازمان مالیاتی، در همایش مدیران ارشد سازمان در مهر ماه با وزیر اقتصاد برگزار شد تاکیده کرده است: باید در قالب اصلاحیه بودجه 150 همت از سقف درآمدهای مالیاتی کاسته شود و پیشنهاد داده شد که وزیر اقتصاد این موضوع را پیگیری کند.
استقراض 200 همتی برای پوشش کسری اعتبارات هدفمندی
همچنین گزارش دیوان محاسبات در ارتباط با بررسی عملکرد منابع و مصارف هدفمندی یارانهها، حاکی از این است که از 759 همت منابع پیشبینی شده هدفمندی برای سال 1403، در 6 ماهه اول سال جاری مبلغ 212 همت (معادل 55درصد پیشبینی 6 ماهه و 28درصد پیشبینی یکساله) محقق گردیده است و به منظور تامین کسری منابع نسبت به مصارف، مبلغ 184 همت از سایر منابع (خارج از 4 ردیف اصلی عنوان شده در منابع قانون) استفاده شده است.
مجموع گزاره های بالا نشان می دهد، تقریبا عرضه اوراق مازاد بر سقف بودجه در ماه های انتهایی سال اجتناب ناپذیر است و به احتمال بالا در دستور کار وزارت اقتصاد قرار می گیرد. البته لازم به ذکر است در اسفند ماه سال گذشته شرایطی مشابه وضعیت موجود تکرار شده بود و در تصمیم غافلگیرانه حدود 90 همت اوراق در طی یک ماه توسط دولت وقت منتشر شد.
ایجاد ظرفیت جدید برای خرید اوراق های جدید
با توجه به نکات مطرح شده، به نظر می رسد با توجه به اینکه در ماه های آخر سال باید شاهد انتشار اوراق جدید توسط وزارت اقتصاد برای پوشش کسری بودجه باشیم. بنابراین به نظر می رسد تصمیم کاهش سقف سرمایهگذاری صندوقهای با درآمد ثابت در گواهی سپرده بانکی و سپرده بانکی، محلی برای ایجاد ظرفیت جدید برای خرید اوراق جدیدی است که احتمالا انتهای سال عرضه شود.
لازم به ذکر است در مصوبه جدید سازمان بورس نیز سقف سرمایهگذاری صندوق ها در «سهام و حق تقدم سهام پذیرفتهشده در بورس تهران، فرابورس ایران و واحدهای سرمایهگذاری صندوقهای سرمایهگذاری» از حداکثر 10 درصد از کل داراییهای صندوق به حداکثر 15 درصد از داراییهای صندوق افزایش یافت.
به بیانی دیگر الزامی برای صندوق ها وجود ندارد که حتما رو به سرمایه گذاری در سهام بیاورند و این در حالی است که به نظر می رسد با توجه به نرخ بازدهی بالای Ytm ها و شرایط ملتهب بازار سهام، انگیزه آن ها برای خرید اوراق به مراتب بالاتر از سهام باشد.
بررسی ارزش خالص دارایی صندوق های درامد ثابت
گفتنی است مجموع ارزش خالص دارایی های صندوق های درامد ثابت بورسی تا پایان سال 1402 حدود 550 هزار میلیارد تومان بوده است. این در حالی است که بررسی ها نشان می دهد تا مهر 1403، مجموع خالص ارزش داراییهای صندوقهای درآمد ثابت در ایران به حدود 6,588 هزار میلیارد ریال (معادل تقریباً 658 هزار میلیارد تومان) رسیده است.
جدول زیر وضعیت صندوق های سرمایه گذاری تا پایان سال 1402 است:
لازم به ذکر است با فرض عرضه 100 تا 150 همت اوراق در انتهای سال، 40 تا 50 همت ظرفیت جدیدی که از محل افزایش سقف سرمایه گذاری صندوق های درامد ثابت ایجاد می شود، احتمالا تماما جذب بازار بدهی شود و چندان تاثیری در وضعیت بازار سهام ندارد.
انتهای پیام/