به گزارش خبرگزاری مجله آرونو و به نقل از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، غزاله اسلامیان اظهار کرد: افت قند خون یا هیپوگلیسمی زمانی اتفاق میافتد که سطح قند خون بسیار پایین باشد، دلایل گوناگونی میتواند موجب افت قند خون شود، اما بهطور معمول افت قند خون در بیماران دیابتی پس از تزریق انسولین یا مصرف داروهای کاهنده قند خون ممکن است به دلیل مصرف ناکافی مواد غذایی و یا ورزش شدید رخ دهد.
وی افزود: گلوکز منبع اصلی انرژی مورد نیاز بدن است، اما نمیتواند بدون کمک هورمون انسولین وارد سلولهای برخی از بافتهای بدن شود، هنگامی که سطح گلوکز خون بالا میرود از برخی سلولهای لوزالمعده یا پانکراس هورمون انسولین آزاد میشود که این هورمون به گلوکز کمک میکند تا وارد سلولها شود و سوخت لازم برای آنها را فراهم میکند.
عضو هیئت علمی گروه تغذیه سلولی و مولکولی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تصریح کرد: گلوکز اضافی در کبد و ماهیچه ذخیره میشود، از سوی دیگر در صورتی که فرد چند ساعت غذا نخورد سطح قند خون او افت پیدا میکند؛ هورمون دیگری از پانکراس به نام گلوکاگون ترشح میشود که میتواند قند ذخیرهشده در کبد را تجزیه کند و گلوکز را به جریان خون برگرداند.
اسلامیان افت قند خون را یکی از مشکلات شایع در بیماران تزریقکننده انسولین اعلام کرد که نشانههای آن با تعریق، لرزش، احساس خستگی یا گرسنگی همراه است و با بیان اینکه بیماران دیابتی به ویژه افرادی که انسولین تزریق میکنند در خطر افت قند خون قرار دارند، گفت: دریافت منظم میان وعدهها و وعدههای غذایی را از جمله راهکارهای مهم برای رفع این مشکل است.
وی اضافه کرد: دو ساعت پس از تزریق انسولین از میانوعده مناسب طبق نظر متخصص تغذیه استفاده کنند؛ بیماران اگر داروهای جدیدی مصرف میکنند یا برنامه غذایی و دارویی خود را تغییر میدهند یا یک ورزش جدید را شروع میکنند باید با متخصص تغذیه خود درباره تأثیر این تغییرات بر نحوه مدیریت بیماری و خطر افت قند خون مشورت کنند.
عضو هیئت علمی گروه تغذیه سلولی و مولکولی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تاکید کرد: بیماران دیابتی باید با متخصص تغذیه درباره نوع و میزان میانوعده آخر شب خود بهمنظور پیشگیری از افت قند خون هنگام خواب مشورت کند.
اسلامیان با تاکید بر ضرورت کنترل وضعیت افت قند خون در بیماران دیابتی گفت: بیماران دیابتی باید قند خون خود را با استفاده از دستگاههای تست قند خون خانگی پایش کنند، افراد مختلف، حسهای متفاوتی در زمان بروز افت قند خون دارند، اگر حس معمول و طبیعی نداشتند، قند خون خود را چک کنند.
وی یادآور شد: در مواقعی که احساس افت قند خون به فرد دست میدهد، بلافاصله قند خون باید چک شود. اگر قند خون زیر ۷۰ بود باید یک ماده غذایی قندی دریافت شود، برای مثال نصف لیوان آب میوه یا شربت قندی بنوشد یا یک قاشق غذاخوری عسل یا شکر را در یک لیوان آب بریزد و مصرف کند.
عضو هیئت علمی گروه تغذیه سلولی و مولکولی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: باید ۱۵ دقیقه بعد قند خون فرد مجدد اندازهگیری شود، اگر هنوز قند خون زیر ۷۰ بود، مراحل بالا باید تکرار شود، در صورتی که فرد بهقدری بیحال است که نمیتواند اقدامات بالا را انجام دهد یا با وجود انجام اقدامات بالا، قند خون پس از نیمساعت، بالای ۸۰ نیامده است باید با اورژانس (شماره ۱۱۵) تماس گرفته شود.
اسلامیان تاکید کرد: افراد دیابتی، همواره یک منبع کربوهیدرات ساده (مانند آبنبات) باید همراه داشته باشند تا در صورت کاهش قند خون مصرف کنند؛ در مواقعی که بیرون از منزل هستند یک ماده غذایی شیرین همچون آبنبات همراه خود داشته باشند تا در زمان افت قند خون استفاده کنند، همچنین هنگامی که در حال رانندگی هستند وقتی دچار افت قند خون میشوند نباید به رانندگی ادامه دهند.