اعتراض به خشونت کشیده شده/ از خانواده جان باختگان دلجویی کنیم

|

فهرست مطالب

یک فعال حوزه زنان ضمن بیان اینکه “زن، زندگی، آزادی” شعار بنیادین انقلاب اسلامی است، توجه دیرهنگام به مطالبات را “غلط” خواند و خواستار دلجویی از خانواده جان باختگان شد و گفت: باید اعتماد عمومی را جلب کنیم.

به گزارش آرونو ، میزگرد “راه گفتگو، بررسی نقش زنان در تنش‌های اجتماعی اخیر” در محل روزنامه اطلاعات با حضور فاطمه قاسم پور رئیس فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی و نیز زهرا نژادبهرام، سیاستمدار و فعال حوزه زنان، عضو شورای شهر تهران در دوره پنجم برگزار شد.
 

اعتراض را باید بپذیریم

مطالبات انباشته شده زنان را باور کنیم

 جلوگیری از خشونت راهکار لازم دارد

زهرا نژاد بهرام در این میزگرد با تاکید بر اینکه صحبت‌های من از نگاه یک شهروند است و در مقابل نماینده مردم قرار گرفته‌ام و در این میز گرد منافع ملی و گفتگو برایم اهمیت دارد، اظهار کرد: گفتگو راهکار است اما هدف نیست. گفتگو ملزومات خود را نیاز دارد و باید در شرایط برابر انجام شود. چشم امید من به نمایندگان مردم است، به دستگاهی نگاه می‌کنیم که قالب انتخابی دارد و از نمایندگان تقاضا دارم از راهکار گفتگو استفاده و به راه حلی برسند.

وی با تاکید بر اینکه لازم است به تفاهم برسیم تا گفتگو کنیم، خطاب به فاطمه قاسم پور توضیح داد: پیش از این گفتگو باید به یک تفاهمی برسیم. اول آنکه اعتراض را باید بپذیریم، اعتراص یک حق است و قانون اساسی کشور نیز این امر را پذیرفته است. باید نیازهای انباشته شده و مطالبات انباشته شده زنان را باور کنیم. اینها در طول چهل سال گذشته وجود داشته و باید باور کنیم زنان مطالبات خود را جستجو می‌کنند. همچنین در خصوص پیشگیری از خشونت و جلوگیری از خشونت نیز باید به تفاهم برسیم. خشونت دایره‌ای به وسعت حذف یک کشور دارد و برای جلوگیری از خشونت راهکار لازم است. اگر روی این سه نکته کانونی با خانم قاسم پور تمرکز کنیم می‌توانیم راجع به مطالبات زنان و ایجاد شرایط اعتراض و ضرورت امنیت برای معترضین و … گفتگو کنیم. البته یقین دارم با خانم قاسم پور بر سر این سه نکته تفاهم داریم. خانم قاسم پور نماینده همه مردم و نه بخشی از مردم است و باید پاسخ همه مردم را بدهد.

فوت “مهسا امینی” هنوز هم قابل بحث است

یک نهادی بر اساس قانونی که وجود ندارد “مهسا” را دستگیر کرد

این سیاستمدار و فعال حوزه زنان با اشاره به فوت “مهسا امینی” ادامه داد: دلایل از دست دادن جان دختر ۲۲ ساله در تهران که مهمان شهر ما بود هنوز هم قابل بحث است. یک نهادی به دلایلی که به گفته دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، حتی قانونی برای آن وجور ندارد، این دختر را دستگیر کردند، این دختر وارد نهاد شد و مسائلی برایش ایجاد شد و جانش از دست می‌رود. این امر باعث شد مطالباتی که دهه‌ها انباشته شده و در قالب نظر سنجی‌های گوناگون، اعتراضات مختلف و مطالعات پژوهشی متعدد و نیز کم توجهی ما (که من هم روزی نمایندگی مردم را بر عهده داشتم) نادیده انگاشته شده است، بیان شود.

“زن، زندگی، آزادی” شعار بنیادین انقلاب اسلامی

ما به دنبال مطلوبیت، “انقلاب” کردیم

این عضو شورای شهر تهران در دوره پنجم، شعار “زن، زندگی، آزادی” را شعار بنیادین انقلاب اسلامی دانست و گفت: ما به دنبال مطلوبیت “انقلاب” کردیم و زندگی بخشی از این مطلوبیت است که ما به دنبال آن هستیم. زنان نقطه کانونی‌اند که انقلاب بر روی آنها سوار شد. رهبر در آن زمان اعلام کرد تکلیف شرعی زنان است که باید در مقدرات کشور حضور داشته باشند و زنان نقطه کانونی این انقلاب بودند. آزادی همان دستاوردی بود که همه به دنبال آن می‌چرخیدند. با جریان انباشته شده‌ای از مطالبات و کم توجهی به آن از سوی تمام بخشهای مدیریتی و سیستمی مواجه‌ایم. شعار “زن، زندگی، آزادی” باز تولید شعار سال ۵۷ ما است و همان استقلال و آزادی و همان عناصر خودش را دارد. با این شعار بعد از مرگ مهسا دختر ایران، درواقع با اعتراض زنان نسبت به بی توجهی سیستم به خود، جامعه پیرامون و زنان مواجه‌ایم.

«رفع تبعیض» و «اشتغال» دو مطالبه اولویت دار زنان

هنوز هم « دیه » زنان نصف نرخ دیه مردان است

وی با اشاره به پژوهشی که در سال ۹۶ در ۸ کلانشهر در خصوص مطالبات زنان انجام شد، اظهار کرد: اولین مطالبه زنان تبعیض و سپس اشتغال بود. انتظارات زنان پس از انقلاب دستیابی به مطالباتشان بوده است اما با موانع عجیبی مواجه شدند که هر روز رنگ تازه‌ای به خود می‌گیرد. روزی برای لباس، روزی برای کار، روزی برای دوچرخه سواری و موتور سواری و روزی برای فرزندآوری با تحدید و محدودیت مواجه می‌شوند. در حال حاضر در مجمع تشخیص مصلحت نظام، مجلس شورای اسلامی و شورای اسلامی کلانشهرها چند زن را می‌بینیم؟. در عرصه اشتغال چند زن حضور دارند؟، نرخ اشتغال زنان چقدر است؟، با فیلتر شدن واتس آپ و اینستاگرام بیش از ۶۰ درصد مشاغل که حدود ۱۰ میلیون نفر از آن بهره می‌بردند، محدود شدند. با حجم کثیری از نابرابری مواجه‌ایم و بعد از حضور پر شکوه زنان در عرصه دانش و دانشگاه دائم به عقب رانده می‌شویم و برای تصمیم‌گیری آنها در عرصه خانواده تحدید و محدودیت ایجاد می‌شود. هنوز هم نرخ دیه زنان نصف نرخ دیه مردان است. اینها همگی عناصری هستند که آن نابرابری و تبعیض را در قوانین و رفتارهای اجتماعی روز به روز بیشتر می کند.

نژادبهرام خاطر نشان کرد: قرار است بار اخلاقی جامعه را زنان به دوش بکشند اما در عین حال از هیچ مواهبی برخوردار نشوند. زنان حقیقتا در خانواده اخلاق مدارتر از مردان‌اند. بررسی من در ارتباط با فساد در کشورها نشان داد که زنان دچار فساد مالی نمی‌شوند اما مردان می‌شوند و اینها گزاره تثبیت شده است. زنان اخلاق مداراند و در اخلاق مدار بودن آنها مشکلی نیست اما برای این اخلاق مداری جایزه نمی‌خواهند و می‌خواهند تبعیض‌ها رفع شود و در تمام بخش‌های جامعه مشارکت داشته باشند. زنان می‌خواهند تبعیض رفع شود.
 

مساله زنان تبعیض است

در مسیر حرکت اعتراضی با خشونت فراگیر روبرو شدیم

موضوع کاملا داخلی است، با فرافکنی چیزی به دست نمی‌آوریم‌

این سیاستمدار با بیان اینکه نمادهایی نظیر برداشتن و کشف حجاب، آتش زدن حجاب و…حرکت نمادین برای رفع تبعیض است و اگر این امر را به حجاب تقلیل دهیم ظلم اجتماعی کردیم، بیان کرد: مساله زنان تبعیض است. می‌گویند من اگر لازم ببینم روسری را سر می‌کنم کما اینکه ۴۰  سال سر کرده‌اند. چون سیستم پاسخی برای این رفع تبعیض نداده است، زن برای شنیده شدن صدایش و دیده شدنش داد می‌زند، در خیابان چیزی را بلند می‌کند که او را ببینیم اما نوع مواجهه ما با این اعتراض مهم است.

این فعال حوزه زنان ادامه داد: اینکه این حرکت اعتراضی، حرکت زنانه است؟ باید گفت “بله” شک نکنید. اینکه پیشگامان این حرکت اعتراضی زنان بودند و بعد بقیه افراد از جمله مردان به آن پیوستن؟، بله به آن شک نکنید. اینکه در مسیر حرکت اعتراضی با خشونت فراگیر روبرو شدیم؟، دقیقا درست است. امروز شکل اعتراض با نوعی تقابل روبرو شده است‌. فکر می‌کنم در عرصه‌ای که موضوع اعتراض و تقابل و خشونت را بررسی می‌کنیم باید یادمان باشد بازیگران این عرصه چه کسانی هستند؟. نقش بیرونی که می‌خواهد از این فضا استفاده کند قابل مشاهده است، اما ربطی به اعتراض مردم ندارد. اینکه از این فضای اعتراضی هر کسی لیوان خود را پر می‌کند، مشخص است اما اتصال اعتراض مردم به بیرون مرزها ظلم کردن به تحلیل مسئله است؛ به این معنا که نمی‌توانیم ابعاد آن را خوب بسنجیم. ما باید روی واقعیت قدم برداریم و این زنان، جان باختگان، جان دادگان و… مردم ایران هستند. موضوع کاملا داخلی است و برای این موضوع داخلی با فرافکنی چیزی به دست نمی‌آوریم‌. باید دید عناصری که اعتراضات را به خشونت کشید، چه بوده است.

“اغتشاش” بار معنایی بدی برای اعتراض مردم دارد

لزوم ایجاد ظرفیت امن برای اعتراضات

وی تاکید کرد: “اغتشاش” بار معنایی بدی برای اعتراض مردم دارد. باید گفت اعتراض مردم به خشونت کشیده شده است چراکه بخشی از عناصری که در کنار مردم بودند از قدرت بیشتری برخوردار بودند و در این چارچوب عده‌ای که قدرت بیشتری داشتند با لباس و سلاح و قانون بودند و قدرت عده‌ای دیگر هم شعار و دست و تحصن بود.

نژادبهرام با تاکید بر لزوم ایجاد ظرفیت امن برای اعتراضات، توضیح داد: این حرکت، حرکت شهری است و خیابان متعلق به مردم است. این حرکت حرکت شهری است و باید در بستر شهری مورد مطالعه قرار گیرد و باید برای حرکت اعتراضی بستر سازی مناسب و ظرفیت امنیت مناسب ایجاد شود. امنیت مناسب به این معناست که پلیس امنیت مردم را تامین می‌کرد. ممکن است آدم های مختلف در این اعتراض بوده باشند که حرکت را به سمت خشونت رسانده باشند و اگر پلیس تقابل نمی‌کرد و امنیت معترضین را تامین می‌کرد، شاید به اینجا نمی‌رسیدیم.

در میان دو طرف ماجرا عناصری هستند که بخشی از این جریان اعتراضی را به خشونت نزدیک می‌کنند

از خانواده جان باختگان دلجویی کنیم

این فعال حوزه زنان با بیان اینکه نگران این هستم که برخی نیروها “کور کورانه” تیراندازی می‌کنند و تیر به سر مادری می‌خورد که فرزندش در کنارش است، تصریح کرد: در میان دو طرف ماجرا عناصری هستند که بخشی از این جریان اعتراضی را به خشونت نزدیک می‌کنند چرا ما در مواجهه با اعتراص از قدرت خود استفاده و ضریب خشونت زایی را افزایش می‌دهیم؟. این‌ها درد ما است. چه اشکال دارد خانواده جانباختگان چهلم بگیرند و منِ استاندار در مراسم آنها حاضر شوم و عرض تسلیت بگویم. مگر رئیس جمهوری این کار را نکرد و تسلیت نگفت؟. چرا نهادهای انتظامی از ریس جمهوری درس نمی‌گیرند؟. چرا هر روز برای این جان باختگان سناریو ساختیم که یا بیماری زمینه‌ای داشتند و فوت کردند و یا از ارتفاع سقوط کردند و یا سگ آنها را گاز گرفت؟. اشکال ندارد از خانواده این جان باختگان دلجویی کنیم.الان هم دیر نشده و اگر امروز جلویش را بگیریم بهتر از فرداست.

باید اعتماد عمومی را جلب کنیم؛ هزینه‌کرد قدرت از خودش گام نخست است

از همه جان باختگان نام ببرید؛ اینها فرزندان کشورند

وی به ارائه راهکارهایی برای آرام سازی شرایط فعلی پرداخت و توضیح داد: ابتدا باید با دادن سیگنال‌های مثبت به جامعه اعتماد عمومی را جلب کنیم. منزل من نزدیک زندان اوین است. هر روز آنجا کلی مادر و خواهر می‌بینم‌. چرا باید آنقدر زندانی داشته باشیم؟. باید اعتماد عمومی را جلب کنیم. هزینه کردن قدرت از خودش گام نخست است. اوست که می‌تواند تصمیم بگیرد و قانونگذاری کند و اوست که باید پا پیش بگذارد. معترض ابزاری جز خیابان ندارد و فقط بدن و جسم من در خیابان است و اوست که تمام این ابزارها را دارد. باید راه اعتماد را باز کنید. خانم قاسم پور باید ازهمه جان باختگان نام ببرید. اسامی “ساعده” و “نیکا” و “ناهید” و “آرمان” را نام ببرید. اینها فرزندان کشورند و مردم می‌خواهند بشنوند که شما بپذیرید این ها فرزندان کشورند و در مراسم اینها شرکت کنیم. درست است ما تفاوت نظر و فرهنگ داریم اما در یک چیز مشترکیم و آن هویت ایرانی، منافع ملی و آزادی خواهی ما در سال ۵۷ است.

یک کلمه از خانواده رضا شاه در این جنبش ۵۵ روزه از زبان مردم نشنیده‌ایم؛ مردم فهیم‌اند

نژاد بهرام یادآورشد: در اعتراضات قبلی نام رضا شاه بر زبان می‌آمد اما یک کلمه از این خانواده رضا شاه در این جنش ۵۵ روزه اخیراز زبان مردم نشنیدیم چراکه مردم فهیم‌اند، دغدغه دارند و خوب می‌فهمند. من سهم دشمن را نادیده نگرفتم و نمی‌توانم نادیده بگیرم اما مساله این است که اولویت را کجا ببینیم، مساله ما حل مساله است. الان در شرایط خاصی قرار گرفته ایم که ۵۵ روز است کشور در التهاب است و بخش‌های شرقی و غربی کشور ملتهب شده و هر روز با عزیزانی که فرزندانشان را از دست داده‌اند و خود را داغدار می‌دانند و ما نیز داغدار آنها هستیم، مواجه ایم.

توجه دیرهنگام به مطالبات، غلط است

نمایندگان مجلس کمیته حقیقت‌یاب تشکیل دهند

وی افزود: دردشمنی دشمنان که بحثی نیست. دشمن کارش این است ما را اذیت و آزار دهد و با دشمنیِ دشمن که مشکل نداریم. مساله این است خودمان در بازی دشمن، بازی نکنیم. ما هرچقدر دیر تر به مطالبات زنان توجه کنیم، هرچقدربیشترنسبت به خانواده‌هایی که عزیز از دست داده‌اند بی‌توجهی کنیم و رویکر تقابلانه داشته باشیم و هرچقدر دیرتر بررسی کرده، حقیقت را جستجو کنیم و فردی که تصمیم غلط گرفته را شناسایی کنیم، غلط است. اینکه می‌گوییم باید نمایندگان مجلس کمیته حقیقت یاب تشکیل داده و هرکسی تصمیم غلط گرفته را بررسی کنیم، اشکال ندارد و حرفی درست است. اصل حرف ما این است که در زمین دشمن بازی نکنیم.

این فعال حوزه زنان با اشاره به مطالعه‌ خود در سال ۲۰۱۸ در خصوص “خروج آمریکا از برجام” و بررسی توییت‌هایی که به زبان انگلیسی از رهبر انقلاب، رئیس جمهور وقت (حسن روحانی) و وزیر امور خارجه وقت (محمد جواد ظریف)، ترامپ، پمپئو و بولتون در طول یک سال و در اینباره منتشر شده بود، گفت: حجم توییت‌ها، رویکرد و اشارات آن را بررسی کردم. روایتی که درباره ایران از طرف آنها پمپاژ می‌شد این بود که ایران تروریسم، مخالف احکام بین المللی و برهم زننده تعهدات است اما درمقابل این روایت، پاسخی وجود نداشت. روایتی که از طرف رهبری، ظریف و رئیس جمهوری ارائه می‌شد؛ روایت جدیدی درباره ایران بود نظیر اینکه ایران به ادیان مختلف احترام می‌گذارد و… که دنیا تا آن زمان آن را نشنیده بود. این روایت‌ها بدلی بود نسبت به روایتی که دائما در توییتر پمپاژ می‌شد. من نتایج این تحقیق را به آقای ظریف ارائه کردم و گفتم گویا شما، آقای رییس جمهور و رهبری اتاق فکری بودید که بهم پاس گل می‌دادید. آقای ظریف گفت ما در دفاع از منافع ملی مشترک بودیم و کسی برنده است که بتواند روایت خود را مخابره کند.

وقتی از خبرنگاران حمایت نمی‌شود، روایت‌هایی از خارج از ایران تهیه می‌شود

آزادی خبرنگاران را پیگیری کنید

نژاد بهرام در پایان سخنان خود با اشاره به بازداشت دو روزنامه نگار “الهه محمدی” و “نیلوفر حامدی”، افزود: روایت بیرون  از مرزها نسبت به تحولات ایران از جنس واقعیت نیست اما ما روایت درست را انتقال نمی‌دهیم. وقتی امنیت مناسب برای خبرنگار موجود نیست و الهه محمدی و نیلوفر حامدی به خاطر انتشار خبری بازداشت می‌شوند که روزنامه‌هایشان می‌گویند ما آنها را برای تهیه گزارش به آنجا اعزام کرده بودیم، ما روایت درست را انتقال نمی‌دهیم. اینها بازداشت می‌شوند و نهایتا از میان این بازداشت اسناد امنیتی خارج می‌شود. اگر اینها واقعا دشمن و امنیتی بودند که من نمی‌دانم بوده‌اند یا خیر، چرا قبل تر این دو نفر را بازداشت نکردید؟. چرا در مقطعی که خبر را منتشر کردند بازداشتشان کردید؟. ما از خبرنگارحمایت نمی‌کنیم و نهایتا منجر به این می‌شود که روایتی از ایران ساخته می‌شود. روایت رسمی که صدا سیما نیز منتقل می‌کند پر از تناقض و اختلاف نظر بود به طوری که حتی داخلی‌ها هم این روایت را قبول نمی‌کنند.

وی در انتها از فاطمه قاسم پور نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی خواست تا آزادی این خبرنگاران را پیگیری کند.

انتهای پیام

مرتبط نوشته ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *