به گزارش خبرگزاری مجله آرونو، با گسترش فضای مجازی در سالهای اخیر، حجم گستردهای از اطلاعات در اختیار عموم مردم قرار گرفته است؛ بهگونهای که مخاطبان در هر لحظه با محتوای متنوعی در حوزههای مختلف روبهرو میشوند.
با این حال، باوجود این مزیت و دسترسی سریع به اطلاعات، همواره نمیتوان صحت و دقت همه مطالب منتشر شده را تضمین کرد. در بسیاری از موارد، شاهد انتشار مطالب سانسور شده بهدلایل عامدانه، یا از سوی افرادی فاقد تخصص و آگاهی لازم هستیم؛ در چنین شرایطی، مخاطب اگر آشنایی دقیق با جزئیات یک موضوع نداشته باشد، ممکن است با مشاهده پستها، استوریها یا توییتها بهراحتی پذیرای مطالب منتشر شده و آن را صحیح تلقی کند.
افزون بر این، دسترسی لحظهای به اطلاعات، همراه با برداشتهای هیجانی، سوگیری و نبود تخصص کافی میتواند منجر به شکلگیری تصورات نادرست در مخاطب شود؛ بهگونهای که فرد گمان میبرد تنها با خواندن یک محتوای کوتاه در فضای مجازی، اشراف کامل نسبت به آن موضوع دارد در حالیکه اطلاعات رسانهای، بهویژه در رویاروییهای سریع و بدون بررسی دقیق، قابل اتکا و استناد نیستند.
در همین راستا، پس از حادثه تلخ قتل مرحومه الهه حسیننژاد، برخی کاربران شبکههای اجتماعی مدعی شدند که خانواده مقتول برای اجرای حکم قصاص، موظف به پرداخت نیمی از دیه مرد به قاتل هستند.
این در حالی است که بر اساس ماده ۴۲۸ قانون مجازات اسلامی، در شرایطی که ارتکاب جنایت بهگونهای باشد که نظم یا امنیت عمومی را مختل کند، یا احساسات عمومی را جریحهدار سازد و اجرای قصاص نیز به مصلحت تشخیص داده شود، اما اولیای دم توانایی پرداخت دیه یا سهم دیگر صاحبان حق قصاص را نداشته باشند، این مبلغ با درخواست دادستان و تأیید رئیس قوه قضائیه از بیتالمال پرداخت خواهد شد.
آگاهی نداشتن و اطلاعات کافی از سویی و بمباران اطلاعات در فضای مجازی از سوی دیگر منجر میشود، کاربران فضای مجازی واکنشهای بیجا و انتظارات دور از واقعیت داشته باشند.
یک نمونه دیگر از این واکنشها پس از وقوع حادثه الهه حسین نژاد، ایجاد موجی از نگرانی و ناراحتی در میان افکار عمومی در راستای توقف فعالیت شرکت اسنپ بود؛ در حالی که حادثه مذکور در خودروی شخصی و غیرمجاز مسافرکشی رخ داده بود.
ضروری است مسئولان ذیربط با نگاهی جدی، جامع و کاربردی، اقدامات مؤثر و پیشگیرانهای در زمینه نظارت بر فضای مجازی طراحی و اجرا کنند تا فضای مجازی بستری برای چالشهای اجتماعی نشود.