به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری مجله آرونو، در شرایطی که بازار اجارهبها با افزایش روزافزون قیمتها، به معضلی بزرگ برای بسیاری از مستأجران تبدیل شده است، دولت بهمنظور کاهش فشارهای اقتصادی به خانوادهها و کنترل بازار مسکن، اقدام به اجرای وام ودیعه مسکن کرده است، این وام که در قالب تسهیلات کمکودیعه مسکن به افراد فاقد مسکن پرداخت میشود، هدفش تسهیل در پرداخت هزینههای اجاره برای مستأجران است.
طبق مصوبات اخیر قانون جهش تولید مسکن و دستورالعملهای ابلاغی به بانکها، وام ودیعه مسکن برای مستأجران در تهران، مراکز استانها و سایر شهرها بهترتیب با سقف 275، 210 و 140 میلیون تومان پرداخت خواهد شد.
در این فرآیند بانکها نقش محوری دارند؛ از استعلام وضعیت مالی متقاضیان گرفته تا پرداخت تسهیلات با شرایط خاص و چک کردن کد رهگیری،
در این راستا معاون مدیرکل دفتر طرحریزی طرحهای مسکن وزارت راه و شهرسازی با اشاره به آغاز ثبتنام وام ودیعه مسکن از امروز، سهشنبه، به مجله آرونو گفت: استعلام متقاضیان 48 تا 72 ساعت مشخص میشود.
احسان مسعودی معاون مدیرکل دفتر طرحریزی طرحهای مسکن وزارت راه و شهرسازی افزود: با تلاش شبانهروزی همکاران در وزارت راه و شهرسازی این امکان فراهم شده است که از امروز 16 اردیبهشت ماه 1404 متقاضیان مانند روال قبل ثبتنام کنند؛ البته با سقف و رقمهای جدید که در بیستمین شورایعالی مسکن تصویب شد و متعاقب آن، افزایش سقف کلی و فردی توسط هیئت عالی بانک مرکزی تأیید شد.
وی اضافه کرد: بنابراین متقاضیان میتوانند از امروز ثبتنام را با رقمهای جدید ودیعه مسکن انجام دهند. دستورالعمل وام ودیعه نیز دیروز 15 اردیبهشت ماه از سوی بانک مرکزی ابلاغ شد و ازاینرو، عملاً امکان ثبتنام بر اساس قیمتهای جدید فراهم شد.
وی با بیان اینکه مستأجران به سامانه saman.mrud.ir مراجعه کنند و ثبتنام اولیه را انجام دهند، تصریح کرد: استعلامها ظرف 48 تا 72 ساعت مشخص میشود و متقاضیان بر اساس آن، میتوانند شعبه بانکی مدنظر را انتخاب کنند.
معاون مدیرکل دفتر طرحریزی طرحهای مسکن وزارت راه و شهرسازی همچنین یادآور شد: در خصوص تسهیلات بند (ث) تبصره (15) یا همان تسهیلات 400 میلیون تومانی قرضالحسنه با بازپرداخت 10ساله، با توجه به تأکیدات بانک مرکزی و قانون بودجه که این بانک را مکلف کرده، ساختار پرداخت توسط بانک مرکزی پیشبینی شده است.
مسعودی تأکید کرد: متقاضیان لازم است برای دریافت این وام به نهاد تحت پوشش خود مراجعه کنند. این تسهیلات صرفاً مخصوص متقاضیان تحت پوشش نهادهای حمایتی و بنیاد شهید است، این افراد میتوانند راهنمای لازم را دریافت و ثبتنام را انجام دهند، این دسته از متقاضیان نیازی به ثبتنام در سامانه وزارت راه و شهرسازی ندارند.
به گزارش مجله آرونو، بر اساس اعلام وزارت راه و شهرسازی در راستای اجرای ماده (4) قانون جهش تولید مسکن مصوب 1400/06/30 و نیز ماده (9) قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجارهبها مصوب 1403/02/25 مجلس شورای اسلامی و همچنین مصوبه مورخ 1404/01/26 هیئت عالی بانک مرکزی و در راستای حمایت از مستأجرین فاقد مسکن، «دستورالعمل اجرایی تسهیلات کمکودیعه مسکن» که از این پس بهاختصار “دستورالعمل” نامیده میشود بهشرح ذیل تدوین میشود؛
ماده 1 ـ در این دستورالعمل عناوین ذیل بهجای عبارتهای مربوط بهکار میروند:
1-1- بانک مرکزی: بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران.
2-1- قانون: ماده (9) قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجارهبها.
3-1- بانک عامل: بانکها یا مؤسسات اعتباری غیربانکی که بهموجب قانون یا با مجوز بانک مرکزی تأسیس شدهاند و تحت نظارت بانک مرکزی قرار دارند و توسط بانک مرکزی جهت اجرای ماده (9) قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجارهبها، تعیین میشوند.
4-1- متقاضی: مستأجران فاقد مسکن که در زمان اخذ تسهیلات حسب استعلامهای بهعملآمده از سامانههای جامع طرحهای حمایتی وزارت راه و شهرسازی و سمات بانک مرکزی، ایشان، همسر و فرزندان تحت تکفل کمتر از 18 سال ایشان فاقد زمین با کاربری مسکونی، مالکیت کنونی مسکونی و تسهیلات جاری در بخش مسکن شامل تسهیلات ساخت، خرید، جعاله و ودیعه مسکن هستند.
5-1- تسهیلات: تسهیلات کمکودیعه مسکن که بنا به درخواست متقاضی به افراد فاقد مسکن از محل منابع ماده (4) قانون جهش تولید مسکن قابل پرداخت است.
6-1- سامانه: سامانه جامع طرحهای حمایتی مسکن وزارت راه و شهرسازی بهآدرس saman.mrud.ir
ماده 2 ـ متقاضی مشمول این دستورالعمل از سوی وزارت راه و شهرسازی بر اساس ضوابط موضوعه، در چارچوب سهمیههای تعیینشده توسط بانک مرکزی به بانک عامل معرفی میشود.
وام ودیعه مسکن برای مناطق 22گانه تهران 275 میلیون، مراکز استانها 210 میلیون، سایر شهرها 140 میلیون و روستاها 55 میلیون تومان است.
تبصره ـ مبالغ در نظر گرفتهشده برای تسهیلات موضوع این ماده پس از اخذ مدارک و مستندات مورد نیاز و استعلامات صورتگرفته از سوی بانک عامل و بر اساس توافق متقاضی و بانک عامل میتواند به مبالغ کمتر از سقفهای تعیینشده تقلیل یابد، در این صورت متقاضی موظف است نسبت به اصلاح سقف تسهیلات درخواستی در سامانه اقدام کند.
ماده 4 ـ بانک عامل موظف است قبل از پرداخت تسهیلات نسبت به اخذ استعلام از سامانه سمات بانک مرکزی بابت عدم دارا بودن تسهیلات جاری در بخش مسکن شامل تسهیلات ساخت، خرید، جعاله و ودیعه مسکن برای متقاضی، همسر و فرزندان تحت تکفل کمتر از 18 سال ایشان اقدام و درصورت مثبت بودن این استعلام نسبت به رد درخواست متقاضی در سامانه با ذکر دلیل اقدام کند.
ماده 5 ـ تسهیلات موضوع این دستورالعمل در قالب عقد مرابحه خرید کالا و خدمات توسط بانک عامل به مستأجر پرداخت میشود.
ماده 6 ـ تسهیلات مزبور با نرخ سود مصوب هیئت عالی بانک مرکزی یا مصوبات لازمالاجرای شورای پول و اعتبار و بازپرداخت حداکثر 5 سال قابل اعطاست.
ماده 7 ـ وثایق مربوط به تسهیلات موضوع این دستورالعمل مطابق با دستورالعمل اجرایی اعطای تسهیلات خرد ابلاغی طی بخشنامه شماره 288583/01 مورخ 1401/11/20 بانک مرکزی و اصلاحیههای آن است.
ماده 8 ـ شرایط متقاضی دریافت تسهیلات موضوع این دستورالعمل بهشرح ذیل است:
1-8- متقاضی میبایست دارای قرارداد اجاره با کد رهگیری طبق ضوابط وزارت راه و شهرسازی، که حداکثر 6 ماه قبل از ثبت درخواست متقاضی در سامانه (ثبتنام) منعقد شده است، باشد. متقاضی موظف است اطلاعات سکونت و مالکیت خود را در سامانه املاک و اسکان ثبت کند.
تبصره ـ بانک عامل مکلف است نسبت به مطابقت کد رهگیری و شهر مندرج در سامانه با اجارهنامه دریافتی اقدام کند.
2-8- متقاضی، همسر و فرزندان تحت تکفل کمتر از 18 سال ایشان متعهد هستند که در زمان ثبتنام، فاقد زمین با کاربری مسکونی، مالکیت کنونی مسکونی و تسهیلات جاری در بخش مسکن باشند، چنانچه در هر زمان سابقه مالکیت ایشان محرز شود، از فرآیند پرداخت تسهیلات حذف میشوند و در صورت اخذ آن تسهیلات، متعهد به استرداد کلیه تسهیلات دریافتی و جبران خسارات و جرایم مربوطه خواهند بود.
3-8- متقاضی میبایست متأهل باشد، چنانچه متقاضی مجرد باشد در خصوص زنان بایستی بالای 35 سال سن و در خصوص مردان بالای 45 سال سن داشته باشند.
4-8- براساس مصوبات بیستمین جلسه شورایعالی مسکن زوجهای جوان ازدواجاولی (بیش از 4 سال از تاریخ ازدواج نگذشته باشد)، خانوارهای تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره)، سازمان بهزیستی، بنیاد شهید و امور ایثارگران، زنان سرپرست خانوار و خانوارهای دارای 3 فرزند و بیشتر در اولویت پرداخت قرار دارند.
مهلت تکمیل مدارک و تعهدات بانکی
طبق ماده 9 چنانچه متقاضی تا حداکثر 15 روز کاری از تاریخ معرفی به شعب، نسبت به تکمیل مدارک خود و ضامنین اقدام نکند، بانک عامل مکلف است نسبت به رد درخواست متقاضی در سامانه اقدام کند.
ماده 10 ـ چنانچه بانک عامل نسبت به اعطای تسهیلات موضوع این دستورالعمل به متقاضی اقدام کند، مبالغ عملکردی این تسهیلات حسب قانون، جزء عملکرد ماده (4) قانون جهش تولید مسکن محسوب میشود و جرائم مالیاتی مندرج در تبصره (5) ماده (4) قانون مذکور به آن تعلق نمیگیرد.
تبصره ـ بانک عامل موظف است تا زمان تکمیل سهمیه ابلاغی از سوی بانک مرکزی فرآیند پرداخت تسهیلات به متقاضیان را ادامه دهد.
ماده 11 ـ مواردی که در این دستورالعمل درج نشده است تابع قوانین و مقررات جاری کشور از جمله قانون بانک مرکزی، قانون عملیات بانکی بدون ربا (بهره) و سایر قوانین، ضوابط و مقررات ذیربط است.
«دستورالعمل اجرایی تسهیلات کمکودیعه مسکن از محل منابع ماده (4) قانون جهش تولید مسکن» مشتمل بر 11 ماده و 3 تبصره در دومین جلسه مورخ 1404/-2/10 کمیسیون عملیات پولی و اعتباری بانک مرکزی به تصویب رسید و از تاریخ ابلاغ لازمالاجراست.
انتهای پیام/+