ماجراجویی نسل جدید در فضای مجازی؛ از یادگیری تا اعتیاد

فهرست مطالب

به گزارش خبرگزاری مجله آرونو، فضای مجازی دیگر تنها یک ابزار تفریحی یا آموزشی نیست، بلکه بستری برای شکل‌گیری هویت اجتماعی، عاطفی و اخلاقی کودکان و نوجوانان محسوب می‌شود و این فضا فرصت‌هایی برای تمرین مسئولیت‌پذیری، خلاقیت و تصمیم‌گیری فراهم می‌کند که شاید در سیستم‌های سنتی تربیتی کمتر در نظر گرفته می‌شود.

در عصر حاضر و با توجه به فواید استفاده از فضای مجازی برای کودکان و نوجوانان، به جای تمرکز صرف بر محدودسازی، آموزش سواد رسانه‌ای می‌تواند راهکاری اثربخش‌تر باشد و کودکان باید مهارت‌های تحلیل محتوای دیجیتال، شناسایی منابع معتبر و تشخیص اخبار جعلی را یاد بگیرند تا بتوانند مستقل و هوشمندانه در فضای مجازی فعالیت کنند و مهارت حتی در بزرگسالی نیز حیاتی خواهد بود.

تماشای محتواهای مشترک، بحث در مورد موضوعات آنلاین و ایجاد پروژه‌های رسانه‌ای خانوادگی، می‌تواند راه‌کارهایی مؤثر برای والدین باشد تا با استفاده از آنها بتوانند تهدیدات این فضا را به حداقل برسانند و چنین فعالیت‌هایی اعتماد ایجاد و الگوهای مثبت رفتاری را تقویت می‌کند.

برخلاف تصورات رایج، فضای مجازی می‌تواند بستری برای رشد مهارت‌های اجتماعی باشد، اما به شرط اینکه کودک و نوجوان بداند چگونه ارتباط مثبت برقرار کند؛ شرکت در انجمن‌های آموزشی، بحث‌های گروهی و انجام پروژه‌های مشترک آنلاین می‌تواند حس همکاری، احترام و خودابرازی را ارتقا دهد.

فضای مجازی برای کودکان و نوجوانان فرصت‌های بی‌نظیری را فراهم می‌کند که از جمله آنها می‌توان به دسترسی آسان به منابع آموزشی، توسعه مهارت‌های فکری و خلاقانه و امکان تعامل اجتماعی با همسالان در بسترهای متنوع اشاره کرد، همچنین این فضا بستر مناسبی برای یادگیری مستقل، کشف علایق فردی و آماده‌سازی ذهنی برای مواجهه با چالش‌های دنیای بزرگسالی به شمار می‌رود و با هدایت مناسب والدین و آموزش اصولی، فضای دیجیتال می‌تواند ابزاری قدرتمند در رشد همه‌جانبه کودک باشد.

ماجراجویی نسل جدید در فضای مجازی؛ از یادگیری تا اعتیاد

نمی‌توان مانع استفاده فرزندان از فضای مجازی شد / راهکارهای سنتی متمرکز بر ایجاد محدودیت، پاسخگوی نیاز امروز نیست

مهرداد دشتی، روانشناس و مشاور خانواده در گفت‌وگو با خبرنگار مجله آرونو با بیان اینکه نخستین موضوعی که باید در نظر گرفته شود، این است که باورها و راهکارهای سنتی والدین در مواجهه کودکان و نوجوانان با فضای مجازی جوابگو نیست، اظهار کرد: در واقع استفاده از روش‌های سنتی که بر ایجاد محدودیت برای کودکان و نوجوانان تمرکز بوده است، در عصر حاضر به تنهایی پاسخگوی نیازها نخواهد بود.

وی با بیان اینکه نگاه والدین نسبت به مسائل عصر جدید باید متفاوت شود، افزود: ایجاد محدودیت زیاد برای فرزندان، می‌تواند مقاومت آنها را به همراه داشته باشد یا حتی این اقدام منجر به آسیب آنها شود؛ امروز فرزندان از مزایای فضای مجازی مطلع هستند و ممکن است با ایجاد محدودیت، از بسیاری از فواید این فضا بدون بهره بمانند.

روانشناس و مشاور خانواده با بیان اینکه دستیابی به اطلاعات بیشتر، ایجاد فضایی برای تعامل و یادگیری بهتر، ارتباط با همسالان خود و آمادگی برای دنیای بزرگسالی، بخشی از فوایدی است که استفاده کنترل شده از فضای مجازی می‌تواند برای کودکان و نوجوانان به همراه داشته باشد، تصریح کرد: به طور کلی، نمی‌توان با ایجاد محدودیت برای فرزندان، مانع استفاده آنها از فضای مجازی شد.

تهدیدات فضای مجازی برای کودکان و نوجوانان / ضرورت بررسی واقع‌بینانه فواید و تهدیدات فضای مجازی برای فرزندان

دشتی با بیان اینکه در عین تمام فواید فضای مجازی و فناوری‌های دیجیتالی، والدین نمی‌توانند تهدیدهای این فضا را نادیده بگیرند، ادامه داد: فضای مجازی به ویژه برای کودکان و نوجوانان می‌تواند اعتیادآور باشد، چراکه هورمون‌های لذت‌بخشی را در مغز ترشح می‌کند و حتی ممکن است فرزندان با افت تحصیلی مواجه شوند.

وی با بیان اینکه درگیر شدن کودکان و نوجوانان با فقر حرکتی از دیگر تهدیدات فضای مجازی و فناوری‌های دیجیتالی به شمار می‌رود، گفت: برهم خوردن نظم زندگی و اختلال در خواب و خوراک نیز از دیگر عوارض استفاده کنترل نشده کودکان و نوجوانان از فضای مجازی و فناوری‌های دیجیتالی به شمار می‌رود.

روانشناس و مشاور خانواده با بیان اینکه تهدیدات و فواید استفاده از فضای مجازی باید به صورت واقع‌بینانه مورد بررسی قرار گیرد، اضافه کرد: با توجه به اینکه نمی‌توان استفاده از فضای مجازی را برای فرزندان ممنوع و محدود کرد، والدین باید برنامه‌ای داشته باشند تا به فرزندان خود در راستای مدیریت زمان و نحوه استفاده از فضای مجازی و فناوری‌های دیجیتال کمک کنند.

ماجراجویی نسل جدید در فضای مجازی؛ از یادگیری تا اعتیاد

اعتیاد به رسانه‌های دیجیتال، کاهش تحرک بدنی، اختلال در نظم روزانه و مواجهه با محتوای نامناسب از جمله نگرانی‌های اصلی است که سلامت روان و جسم کودکان را در معرض آسیب قرار می‌دهد و در نبود نظارت مؤثر و آموزش، این محیط می‌تواند زمینه‌ساز رفتارهای پرخطر، افت تحصیلی و کاهش تعاملات انسانی واقعی شود که از همین رو، توازن و مدیریت آگاهانه در استفاده از این فضا حیاتی است.

فضای دیجیتال ابزاری برای کشف و گسترش علایق شخصی به شمار می‌رود که فرزندان و والدین آنها می‌توانند از فواید این فضا به خوبی بهره‌مند شوند و حتی حمایت از کودکان برای استفاده از منابع آموزشی آنلاین می‌تواند منجر به رشد استعدادهای نهفته و شکل‌گیری مسیرهای حرفه‌ای آینده شود.

ایجاد تعادل میان تجربه‌های آنلاین و آفلاین باید جزو اهداف تربیتی والدین باشد و برنامه‌ریزی روزانه، تشویق به فعالیت‌های بدنی و ایجاد فضاهای خانوادگی بدون تکنولوژی، به کودکان کمک می‌کند تا ارزش ارتباطات واقعی و تجربه‌های ملموس را نیز حفظ کنند.

نهادهای آموزشی نیز باید نقشی فعال‌تر در هدایت تعاملات دیجیتال ایفا کنند و طراحی برنامه‌های رسمی برای آموزش مسئولانه استفاده از فضای مجازی، به‌کارگیری روانشناسان آموزشی، و تدوین چارچوب‌های اخلاقی برای تعامل آنلاین، می‌تواند زمینه‌ساز جامعه‌ای آگاه‌تر و سالم‌تر باشد.

مرتبط نوشته ها

فال حافظ

استخاره آنلاین با قرآن

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ

قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ ﴿۱﴾ اللَّهُ الصَّمَدُ ﴿۲﴾ لَمْ يَلِدْ وَلَمْ يُولَدْ ﴿۳﴾ وَلَمْ يَكُن لَّهُ كُفُوًا أَحَدٌ ﴿۴﴾

سه مرتبه سوره اخلاص را بخوانید و دکمه بعدی را کلیک کنید.

تلویزیون شهری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *